Заседателите да спорят по-често със съдиите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7343216 www.24chasa.bg

Двамата заседатели Георги Касапов и Николай Панайотов се опълчиха на съдийката Красимира Проданова и оправдаха Ангел Бончев, когото тя смята за виновен в това, че се е заканвал да убие сина си.

Звучи невероятно, но е факт, и то много положителен. Свикнали сме да гледаме в залите от двете страни на съдията подремващи или разсеяни мъже и жени, които дума не обелват през целия процес. А могат да разпитват свидетели и експерти и въобще имат същите права като магистратите. Гласът им има същата тежест като на съдията при постановяване на присъдата, но те много рядко застъпват мнение, противно на неговото.

Заседателите са представители на обществото в съдебния процес, нещо като гарант, че интересите на народа и правата на участниците в делото са защитени. Добре е да се чува по-често гласът на народа в съдебните зали, защото чувството за справедливост не зависи от юридическото образование.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Мерките срещу чумата по свинете не са прекалени

    Забрана за фермерски пазари, отстрел на животни, умъртвяване на здрави прасета, дезинфекционни пунктове. Вероятно за някои тези мерки срещу африканската чума по свинете изглеждат прекалени. Но не са и причината е съвсем ясна - срещу заболяването лек няма. Единственият начин да се пресече е да се убиват животни, колкото и нехуманно да звучи.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в