Заседателите да спорят по-често със съдиите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7343216 www.24chasa.bg

Двамата заседатели Георги Касапов и Николай Панайотов се опълчиха на съдийката Красимира Проданова и оправдаха Ангел Бончев, когото тя смята за виновен в това, че се е заканвал да убие сина си.

Звучи невероятно, но е факт, и то много положителен. Свикнали сме да гледаме в залите от двете страни на съдията подремващи или разсеяни мъже и жени, които дума не обелват през целия процес. А могат да разпитват свидетели и експерти и въобще имат същите права като магистратите. Гласът им има същата тежест като на съдията при постановяване на присъдата, но те много рядко застъпват мнение, противно на неговото.

Заседателите са представители на обществото в съдебния процес, нещо като гарант, че интересите на народа и правата на участниците в делото са защитени. Добре е да се чува по-често гласът на народа в съдебните зали, защото чувството за справедливост не зависи от юридическото образование.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защита на Магурата - ето как!

    Гръмналият скандал с надписа “Ради, Павчо, 2019, Антов” близо до праисторическите скални рисунки в Магурата само напомня, че трябват спешни и адекватни мерки за опазването на пещерата. Нямало повредени рисунки, успокояват ни факторите от Белоградчик, които носят отговорност. Добре, но въобще няма място за каквато и да било дискусия - никой не
  • Коментар на седмицата №2: А мъжът от екипа на Кобрата не беше ли унизен от Джени Суши

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 112 хил. прочитания. Защо репортерката с нищо не показа, че целувката на Кубрат ѝ е неприятна, а дори му благодари АТЛЕТИЧЕСКАТА комисия на щата Калифорния, която се намира в Лос Анджелис, отне до 23 септември лиценза на боксьора Кубрат Пулев