Време е Първата световна да свърши вече

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7351351 www.24chasa.bg

Националната митология

на австралийците е много

свързана с омразата

към турците заради

историческата травма от

битката при Галиполи

 

Кървавият атентат на новозеландския Южен остров, при който умопомрачен австралиец стреля напосоки в джамия и уби поне 49 души, е отмъщение за битката при Галиполи отпреди 100 години, когато в разгара на Първата световна война Британската империя стоварва десант от австралийци и новозеландци с цел да се овладеят Дарданелите.

При тая битка Османската империя (все още), която е на страната на Централните сили (където впрочем е и България), разгромява жестоко обединените сили на Антантата. От тая жестока битка се пръкват три нации - австралийската, новозеландската и турската. Дотогава първите две са хората от колониите на Британската империя, а след битката и многобройните жертви, които понасят, почват да се осъзнават като отделни народи. Появяват се и турците, които допреди това са османци, но са вдъхновени от героя на тази битка - Мустафа Кемал, и няколко години по-късно се ражда и съвременната турска република.

Националната митология на австралийците е много свързана с омразата към турците заради историческата травма от Галиполи. От манифеста, който бе публикуван преди разстрела в джамията, се разбира, че нападателите са били повлияни и от баналната съвременна западна ислямофобия.

Разбира се, да търсим рационалност в действията на луди хора, е безсмислено, но все пак трябва да се внимава с възпяването на героичното минало. По същество това е отмъщение за събития отпреди 100 години. Време е тая ужасна Първа световна война най-после да приключи. Защото може сега да очакваме някаква реконтра от страна на ислямски фанатици.

Притеснително в случката е споменаването на величави моменти от българската история (изписани с кирилски букви върху пълнителите на автоматите на нападателите), което ни прави по някакъв начин въвлечени в действията на някаква откачалка, който ходи с главата надолу.

Още по-притеснителни са балканските екскурзии на Брентън Тарант. Ако се окаже, че идвайки у нас, не само се е любувал на красотите на милата ни татковина, а е общувал с националисти у нас или в Сърбия и е минал някаква форма на бойна подготовка, това означава, че вече сме фронтова държава заради събития от обратната страна на земното кълбо. А ако се окаже, че е бил повлиян от прокремълски популисти, всички конспиративни теории за това, че Москва подклажда хаоса в Европа и света, ще излязат верни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Учителите са по-важни от нова апаратура

    Идеята само болниците, които имат модерна и нова апаратура, да могат да обучават специализанти и студенти по медицина, по принцип е добра. Защото няма как бъдещите лекари да станат добри, ако не са виждали модерните апарати, на които им предстои да работят в практиката си утре. А и няма как да бъдат конкурентни на онези свои колеги