“Клиенти под прикритие” при чиновника, за да не тормози хората

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7351455 www.24chasa.bg

Проверки от държавни служители, които ще се представят за граждани по гишетата на ведомствата, започва вицепремиерът Томислав Дончев. Тайните клиенти ще следят дали чиновниците спазват новите правила за облекчено административно обслужване и карат ли хората да им носят ненужни документи на хартия.

Идеята на Дончев е добра. Две неща тормозят най-много гражданите - битовата престъпност и чиновническият произвол. Няма българин, който да не е изпитал на гърба си своеволия на служители зад гишетата и да не е хабил излишни нерви и време, за да получи някаква административна услуга. А най-често чуваната реплика на опашките във ведомства и общини е: “Това само в България може да се случи.” Дали държавата е модерна и демократична, се съди по нейната администрация. Затова - контрол и проверки на чиновниците и санкции на недобросъвестните.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Без костинбродски афери на изборите

    Внимавайте, особено четвъртък-петък, ще ни правят нов Костинброд, предупреди премиерът Борисов. Помните ли аферата “Костинброд”? Тя гръмна в медиите на 11 май 2013 г. ден преди парламентарните избори, а прокуратурата започна разследване срещу тогавашния главен секретар на МС и настоящ транспортен министър Росен Желязков.
  • Коментар на седмицата №2: А мъжът от екипа на Кобрата не беше ли унизен от Джени Суши

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 112 хил. прочитания. Защо репортерката с нищо не показа, че целувката на Кубрат ѝ е неприятна, а дори му благодари АТЛЕТИЧЕСКАТА комисия на щата Калифорния, която се намира в Лос Анджелис, отне до 23 септември лиценза на боксьора Кубрат Пулев