Илхан Кючюк: Езикът на омразата е най-силен от края на II световна война - това е опасно за целостта на ЕС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7351560 www.24chasa.bg

Още акценти от интервюто с евродепутата от ДПС/АЛДЕ:

Предстоящите евроизбори ще бъдат битка между тези, които искат повече интеграция, и борещите се за Европа на националните граници

ДПС е убедено, че смяната на властта не трябва да става по модела “Стани да седна”, а чрез политическо обединение около група приоритети и програма за ускорено развитие

- Г-н Кючюк, наближават изборите за Европейски парламент, каква е вашата прогноза - ще вземе ли връх нарастващият популизъм и ще доведе ли това до големи трусове в системните партии?

- Истината е болезнена - ако искаме да преборим популизма, трябва да я признаем. Милиони хора в Европа днес са недоволни и отричат системата, в която бяха вкарани от политическата класа. Те са силно разделени и не вярват, че ЕС е способен да решава техните проблеми. Трябва да покажем на всички тези хора, че Европа е способна да действа в интерес на гражданите и да взема важни решения за своето бъдеще. В противен случай свободата и солидарността, които всички много лесно приехме за даденост, ще продължат да бъдат под обстрел. Aко трябва да обобщя с едно изречение - предстоящите европейски избори ще бъдат битка между тези, които искат повече интеграция, и тези, които искат Европа на националните граници. Втората битка ще бъде между прогресивните сили и до болка познатото статукво.

- ДПС често говори за езика на омразата на българския политически терен. Доколко е силен той и в Европа?

- Случващото се в Европа е отражение на политическите реалности в държавите членки. Езикът на омразата присъства във всички европейски общества и е в най-високата си точка от края на Втората световна война. Това е изключително опасна тенденция за целостта на ЕС. Виждаме, че дори в Холандия и Франция, едни от най-толерантните държави в света, се наблюдават стряскащи проявления на език на омразата. Няма бързо лечение на тази социална болест. Нужни са усилията на цялото общество.

- И Брюксел, и политици у нас се опасяват от хибридни атаки около евроизборите. Може ли наистина вотът на европейските граждани да бъде изкривен?

- Атаките на изборите и изборните кампании най-често се разделят на две категории: базирани на технологии и базирани на поведение. Първата категория включва кибератаки, които манипулират избирателния процес или технологията за гласуване, за да се промени броят на гласоподавателите или броят на гласовете. Пример за втората категория е езикът на омразата в интернет, който има за цел да настрои обществото и да го отклони от същинския дебат за политика. В рамките на този мандат ние предложихме редица мерки, които да ограничат влиянието на трети страни върху изборния процес, но това далеч не означава, че прозрачността e гарантирана, а кибератаките са мит. Президентът Макрон отива по-далеч, предлагайки Европейска агенция за защита на демокрациите, която да се бори срещу кибератаките и манипулациите.

- Как ще се отрази Брекзит на следващия ЕП и на групата на либералите в частност?

- Първо трябва да видим как ще приключи Брекзит.

Към момента това, което е ясно, е, че следващият парламент ще бъде намален от 751 на 705 места. Това няма да се отрази на броя евродепутати от България. По подобен начин стои и въпросът за групата на либералите, тъй като имаме само един евродепутат от Великобритания. Големите губещи в парламентарното мнозинство от Брекзит обаче ще бъдат групата на европейските консерватори, ядрото на която е съставено от британски евродепутати, и групата на социалистите, в която към момента членуват 19 евродепутати от лейбъристката партия.

- Има ли шанс за обединение на Европа около реформата, лансирана от президента Макрон? У нас бизнесът вече се изказа скептично. Това може да активизира гражданите за участие в евроизборите, или напротив - да уплаши и отблъсне някои от тях?

- Приветствам плана на президента Макрон за “европейско възраждане” в по-голямата му част. В действителност този документ е естественото продължение на подписания преди време в Аахен договор между Франция и Германия, който очерта новата писта на европейската интеграция. Разбира се, много от предложенията тепърва трябва да бъдат детайлно анализирани. Приемам текста като една от отправните точки за дебат.

- С кого ще си партнира групата на АЛДЕ в следващия ЕП - възможна ли е голяма коалиция с левицата, за каквато вече говори президентът на ПЕС Сергей Станишев?

- Европейските избори предвещават голямо разклащане на Европейския парламент. Според проучванията за първи път от 40 години на преки избори “Голямата коалиция” на десноцентристите и левоцентристите, която управлява институцията, ще загуби мнозинството си. При всички случаи ще трябва да се потърси едно по-широко съгласие, включващо и АЛДЕ.

- За първи път Младежкото ДПС ще бъде домакин на конгреса на световната либерална организация ИФЛАРИ. Какви са очакванията ви от форума, който ще се проведе и само месец преди старта на предизборната кампания у нас?

- Младежкото ДПС има дълга история на ползотворно сътрудничество с IFLRY. Младите хора на ДПС винаги са провъзгласявали основните човешки права и свободи като своя политическа философия и отричат всяка форма на дискриминация. Младежко ДПС е най-голямата младежка либерална организация в Европа и през годините с работата си получихме високо признание и в международните либерални организации. За нас това не са елитарни позиции, а възможност да участваме във формирането на дневния ред на младите хора по света. И именно Генералната асамблея на Международната федерация на либералната младеж, която ще се проведе този месец в София, е една такава възможност. За съжаление, нашето поколение живее в несигурни времена и ние трябва да намерим общи решения на глобалните предизвикателства. Младите хора искаме да работим заедно и да търсим решение как да гарантираме по-доброто бъдеще.

- Кога ще бъде готова листата на ДПС и как ще запазите сегашните си 4 мандата и в новия ЕП?

- В ДПС имаме ясно разписани правила и критерии за номинации, които минават през всички партийни структури. Процедурата вече е в ход. До края на март разширените заседания на областните съвети на ДПС ще номинират кандидатите, отговарящи на съответните критерии, след което те ще бъдат предложени в Централния предизборен щаб на партията.

- Да очакваме ли нови лица в нея и кой ще е водач?

- Предстои да разберем.

- Покрай предстоящите евроизбори политическите страсти и в България са много силни. Очаквате ли поведението на БСП - бойкотът на парламента и острото противопоставяне на управляващите, да доведе до по-добър резултат на евровота за тях, а оттам и до предсрочни парламентарни избори?

- Не съм привърженик на парламентарния бойкот. Това е типичен политически прийом, присъщ за балканските държави. Виждаме го в Сърбия, Черна гора, Албания. Знаете че, тази практика у нас беше наложена преди години от ГЕРБ, а сега БСП прави същото. Но какво печели българското общество от това? Опозицията има съществена роля в политическия живот на всяка страна.

- Все повече в последните дни си проличава, че ДПС подкрепя правителството в критични моменти. Това обаче не противоречи ли на настояването ви за отстраняване на патриотите от властта?

- Страната е в тежка политическа криза. Видим е провалът в редица секторни политики. Ние от ДПС предупреждавахме за този сценарий още при съставянето на това ценностно несъвместимо мнозинство. Липсата на визия и адекватна политика е толкова осезаема. България се нуждае от нов подход на управление. ДПС обаче неколкократно заяви, че смяната на властта не трябва да става по модела “Стани да седна”, а на базата на политическо обединение около група приоритети и програма за ускорено развитие на страната, която да включва ясна визия и цели и те да бъдат спазвани от всяко едно управление.

 

CV

Роден на 16 септември 1985 г. в Севлиево

Завършил политология и право във ВТУ, има много специализации и обучения

Председател на Младежкото ДПС

Вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ)

Евродепутат от ДПС/АЛДЕ

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С камери срещу крадците - лесно е и работи

    С камери срещу крадците - лесно е и работи

    За целия летен сезон в Слънчев бряг са регистрирани и разкрити само 10 грабежа. Рекордът, с който се похвалиха хората от туристическия бранш, се дължи на нещо просто - сложени са 300 камери, които покриват 80% от територията на комплекса. Постижението си е за хвалба, защото през лятото там се събират не само хиляди туристи
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,