Не премълчавайте, насилниците може да бъдат спрени!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7357138 www.24chasa.bg

Само за 5 г. (2012-2017 г.) са издадени най-малко 102 присъди за убийства на жени от мъже, в половината от случаите убийците са партньори на жертвите. В последните години ръстът на тези престъпления е драстичен. Въпреки законовите промени, приети наскоро с една цел - да спре лавината от насилие над жени. За съжаление, жертвите в повечето случаи не се обръщат към полицията, а може би и не очакват, че ще се стигне до подобен драматичен финал на семейните кавги, скадали и раздели. Често надеждата на тези жени е, че децата ще ги защитят, че бащите им няма да ги оставят сираци.

Напразни надежди, както се вижда от горчивата развръзка в живота. Последният случай от Ботевград е достатъчно красноречив. При толкова много убийства хората се отчайват, мислят си, че нищо не може да спре обезумелите от ревност мъже. И въпреки това жените, обект на насилие, близките, съседите, приятелите не трябва да си затварят очите пред очевидното. Един сигнал в полицията може да спаси човешки живот. И това не бива да се забравя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Учителят, без който не може да има знание

    Каквито и прекрасни идеи да има, за да бъде българското образование съвременно и качествено, това е мисия невъзможна без истински учители. Днес може да не работи формулата на възрожденците какви да са учителите (по много причини), но със сигурност трябва да бъде открита нова и работеща платформа. Няма да се лъжем - някой трябва да обърне
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.