Кадрите свършват, бизнесът отсега да обучава нови

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7360778 www.24chasa.bg

Всички блажени времена някой ден свършват. Ще ви го каже всеки, прочел (поне) няколко умни книги. Така и в туризма идва краят на хубавите дни, в които и туристите бяха бол, и кадрите, които ги обслужват, лесно се намираха. Нищо, че заплатите им бяха едно нищо и никакво. Те и затова кадрите се разбягаха, та се наложи да викаме на помощ неволята от Украйна и Молдова. Обаче и на тези сладки за бизнеса времена се вижда краят.

Истината е, че идва криза с персонала - хората искат прилични и отгоре заплати, защото с работата си през лятото разчитат да изкарат чак до другия сезон.

Ясно е, че кадри няма, няма и да има в следващите години, както е тръгнало. Освен ако един ден висшистите не станат камериерки и аниматори. Затова отсега бизнесът да се заема със задачата и вместо да търси и назначава хора от близката чужбина с много компромиси за професионалните им умения, да започне сам да обучава хора. И, разбира се, да дава прилични заплати. Без второто условие няма как да привлече добри кадри.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Учителите са по-важни от нова апаратура

    Идеята само болниците, които имат модерна и нова апаратура, да могат да обучават специализанти и студенти по медицина, по принцип е добра. Защото няма как бъдещите лекари да станат добри, ако не са виждали модерните апарати, на които им предстои да работят в практиката си утре. А и няма как да бъдат конкурентни на онези свои колеги