Кадрите свършват, бизнесът отсега да обучава нови

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7360778 www.24chasa.bg

Всички блажени времена някой ден свършват. Ще ви го каже всеки, прочел (поне) няколко умни книги. Така и в туризма идва краят на хубавите дни, в които и туристите бяха бол, и кадрите, които ги обслужват, лесно се намираха. Нищо, че заплатите им бяха едно нищо и никакво. Те и затова кадрите се разбягаха, та се наложи да викаме на помощ неволята от Украйна и Молдова. Обаче и на тези сладки за бизнеса времена се вижда краят.

Истината е, че идва криза с персонала - хората искат прилични и отгоре заплати, защото с работата си през лятото разчитат да изкарат чак до другия сезон.

Ясно е, че кадри няма, няма и да има в следващите години, както е тръгнало. Освен ако един ден висшистите не станат камериерки и аниматори. Затова отсега бизнесът да се заема със задачата и вместо да търси и назначава хора от близката чужбина с много компромиси за професионалните им умения, да започне сам да обучава хора. И, разбира се, да дава прилични заплати. Без второто условие няма как да привлече добри кадри.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Логичен финал след 18 доклада от Брюксел

    Логичен финал след 18 доклада от Брюксел

    Днес Европейската комисия ще покаже своя 18-и доклад за мониторинга на България и Румъния. И в него се очаква (най-после) да е посочено, че наблюдението от европейските чиновници над двете източноевропейски държави ще отпадне. Което ще бъде един логичен финал след 12 години препоръки от Брюксел. Да си го кажем честно - ползата от всичките тези
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,