По високите етажи на властта

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7362361 www.24chasa.bg

Търся си жилище. Правя заменка – апартамент в центъра на София за два в Люлин. Апартаментът е чуден. Модерен, на висок етаж, асансьорът се отваря директно в хола. Освен това е енергийно защитен – по фасадата на блока е изписан целия псалтир, а в основите му са вградени две моми, девствени. Осветен е лично от патриарха. Също така е обзаведен по фън шуй. В началото е малко трудно да си намирате нещата из него, но има план, по който можете да се движите. Например в сряда, се яде само с глава на изток и крака на юг. В петък пък се спи по посока на папския меридиан. Събота и неделя е добре спалнята да се премести в кабинета, кабинета в детската, а детската в кухнята. В понеделник всичко си се връща по старому. Това много помага срещу уроки, проблеми с простатата и данъчните. С две думи, жилището е екологично, био, толерантно и на ниво.

Можете да паркирате пред него, защото в градоустройствения план блокът всъщност е паркинг. При земетресение е подсигурен четворно – накъдето и да падне, все ще се подпре на съседна сграда. В случай на пожар водоскоците по стълбището се превръщат в пожарогасители и гасят огъня под звуците на „Боже царя ни пази!“ А като ти дойде густото, можеш да сменяш музиката им. Кеф ти „Доко, Доко“, кеф ти „Шуми Марица“, кеф ти Йорданка Христова. Каквото искаш, това пуска. Има и басейн, ма по молба на съседите, ползва се само в неделя. Щото в събота всички се банят и е по-хигиенично. Пък на етажа на депутатите даже можело да се гласува в парламента директно от тоалетните им.

Чудите се защо се отказвам доброволно от това бижу? Ами голями селяндури са съседите, да ви кажа. Напълни се блока с депутати и министри. Гледам оня ден, шефът на пожарната и той се нанася. Като знам аз как го взех моя апартамент, съмнявам се, че противопожарната система на сградата е читава. Иначе хубаво пее, ама ако не дай си боже стане нещо... Аз моя го купих доста изгодно, щото се съгласих, че не е блок, а паркинг-художествена инсталация на 12 етажа и така оправдаха и едни средства за Пловдив – столица на европейската култура. Айде пожар я стане, я не, ама се чудя целият общински отдел на контрола по качеството на строежите защо е с мезонети... Да не вземем да си ходим на гости барабар с цялата стая. Иначе блокът е чудесен. Все хора от високите етажи на властта са в него. И един известен художник, бивш министър също. Културна работа. Вместо да драскат „Локо София“ по стените, го извайват с чукче и длето. И шефката на една парламентарна комисия е тука, разследвала по принцип коруцията. Затова и никой не смее да й каже да си хвърля боклука от площадката, по пет дена мирише там, ма си затваряме носовете. Какво да правиш, няма баш с нея да се скараме, я. Всичко се търпи, само дето и в тоя блок пикаят в асансьора, бе, мамка му! А той директно в хола се отваря, разбираш ли. Писах бележки, слагах камера, едно зам. министърче съседче вика ще прати неколко барети да пазят, ама какво ще опазят? То в тоя блок от шеф на общински съвет нагоре, ще извъртят някоя документна шашма, ще се окаже, че не е асансьор, а урологичен санаториум. Или телевизионно студио. Затова, връщам се в Люлин. Там и апартаментите са читави, и съседите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Правилата важат и за хората с велосипеди, нали?

    Правилата важат и за хората с велосипеди, нали?

    Да ходиш на работа с велосипед - много е еко, много е в тренда, особено в големите градове. За колоездачите се правят специални алеи, светофари и всякакви други екстри. Дотук добре, стига обаче да се спазват правилата за движение. Оказва се, че това съвсем не е така. Защото само в рамките на акция “Зима” от проверените 660 колоездачи повече от
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока