Реалистът Цветанов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7369061 www.24chasa.bg

Великият комуникатор, който остава на земята заради семейството си.

Ако Костов и царят си имаха един Цветанов, още щяха да са на власт

Хората сигурно си мислят, че най-голямото щастие за Цветан Цветанов е да спечели часовник от Бойко Борисов. Което значи по една стара уговорка между двамата, че шефът на предизборния щаб на ГЕРБ е спечелил поредните избори.

Всъщност има нещо, което Цветанов обича повече - четирите момичета вкъщи. София се роди, докато баща ѝ беше вътрешен министър. Днес най-малката е на 8. Тя е на годините, на които средната дъщеря на Цветанов - Василена, беше, когато баща ѝ стана министър и вицепремиер. Днес е вече 11-класничка. Най-голямата - Гергана, завърши международни отношения в Англия през 2017 г. и се готви за магистратура.

Когато Цветанов кацна в сряда по обед от Вашингтон, обясни, че е взел решение за своята политическа съдба, споделил го е със съпругата и ще го коментира само с премиера. Това е обичайното поведение на Цветанов, който често публично благодари на жена си Десислава.

Едно от най-добрите му качества като политик е, че

не се изкуши да

се доказва като

мъж извън

вкъщи

Напротив - тича при семейството си в момента, в който се освободи от партийни и държавни дела. Опитът му да общува с жените вкъщи го е научил вероятно и на умението да търси разбирателство и с най-яростните си критици в парламента.

Политическите му опоненти признават, че ако нещо трябва да мине на гласуване в парламента, то неизменно опира до човека, който прави мнозинства.

Всъщност голямата тревога сред депутатите от ГЕРБ е предизвикана точно от това - кой ще смени Цветанов в огромната неформална работа в парламента, която той тихо и кротко извършва всеки ден. Общува със съмишленици и опоненти, поддържа нормален диалог с всякакви хора по естествен начин.

До голяма

степен това е

талант

Раздираната от вътрешни противоречия малка патриотична коалиция все още съществува благодарение на него. В интерес на истината, когато е отдаден на кауза, него почти никой не го вижда. Прави поредица от съгласувания - индивидуални или групови, както му подсказва интуицията. Сложната система, с която се поддържа парламентарно мнозинство и изобщо работи парламентът, а не се проваля всяко едно заседание при липса на кворум, е заради широките контакти на Цветанов и умението му да общува.

Ако Борисов е харизмата, очарованието на ГЕРБ и прецизността при вземането на важни решения, Цветанов е инструментът, фината настройка, с която те се реализират в живота. Което е важно умение и затова са призивите от последните дни двамата да запазят добрите си отношения и дългогодишната синергия. Цветанов няма да тръгне към нелоялни действия и това го знае не само Бойко Борисов. Двамата са

заедно от 18

години - едно

човешко

пълнолетие

Самият Цветанов изкачва всички професионални стъпала в МВР от 1987 до 2009 г., когато влиза през парадния на министерството като министър и силов вицепремиер.

Дисциплината е сред най-ценните му качества. Учи се на нея първо в Националната спортна академия, после следдипломна квалификация “Право” в УНСС. В биографията му следват курсове по мениджмънт в Международната правоохранителна академия в Розуел, специализация в Сикрет сървис във Вашингтон, курсове на ФБР и департамента за вътрешна сигурност.

По времето, когато е вътрешен министър, са разбити десетки престъпни групи, които са действали от години. Един от големите успехи на МВР с ръководител Цветан Цветанов са арестите на бандата за отвличания Наглите, които все още са в затвора с тежки присъди. Те похитиха и взеха над 3 млн. лв. откупи за живота на жертвите си. Друга опасна банда, задържана тогава, е “Килърите” на Петър Стоянов-Сумиста, която уби двама по поръчка на Георги Вълев. Вълев и Стоянов са с доживотни присъди. По времето на Цветанов като вътрешен министър започна активната работа по банди, които източват ДДС за стотици милиони, контрабандата на цигари и оръжия. Много от тях получиха наказания, други са в съдебна фаза, но престъпната им дейност беше прекратена. Бяха заловени знакови бандити като Евелин Банев-Брендо, който по-късно получи три присъди в три различни държави, включително и в България.

Когато първото правителство на ГЕРБ подаде оставка, десетки жертви на престъпления се събраха, за да подкрепят Цветанов и да му благодарят за работата по време на мандата.

Неслучайно Цветанов е сред най-награждаваните вътрешни министри в историята на България, и то от чужди служби за сигурност. Още през 2009 г., в първите си месеци като министър получава сертификат за отлично международно оперативно полицейско сътрудничество от директора на Европол Роб Уейнрайт. През 2010 г. е удостоен с акт за доблест на Фондация “За подпомагане жертви на престъпления и борба с корупцията”. През 2012 г. е обявен за почетен член на Асоциацията на карабинерите в Италия. Същата година получава и почетен знак за благодарност от Окръжния съд на Южния окръг на щата Мисисипи за борба с трансграничната организирана престъпност. През 2014 г. най-голямата еврейска организация в света “Хабат” отличи със сертификат за признание в знак на дълбока признателност за помощта, която е оказал като вътрешен министър след атентата в Сарафово на 18 юли 2012 г.

Неусетно Цветанов се превърна в незаобиколим фактор по темата сигурност и при партньорствата със служби и важни политически фактори в Америка и цяла Европа.

Ситуацията, при която той напусна парламента, но остава вторият човек в партията, със сигурност ще го мобилизира.

Неслучайно политическите му противници особено много държаха точно на неговата оставка след разкритията за апартаментите. Примерно последното разкритие за апартамента на шефа на Върховния съд Лозан Панов, който освен че е подозрително евтин, е съчетан с поне две нарушения на закона. Не е деклариран пред Сметната палата и Инспектората на ВСС и е в някаква очевидна схема за избягване на данъци, тъй като жилището е фирмена собственост и така на него се правят амортизационни отчисления, които служат за намаляване на дължимия данък. Затова е редно Лозан Панов също да постъпи мъжки и да подаде своята оставка, както вече направи Цветанов, въпреки че той самият не е нарушавал формално нито един закон, той сам се лиши от имунитет.

Само Цветанов

успяваше да

успокоява

най-емоционалния

сред управляващите - Валери Симеонов. Ако Костов и царят си имаха човек като Цветанов, сигурно СДС и НДСВ щяха да са още на власт.

Че Цветанов е двигателят на партията, е признавал и лидерът Борисов - единственият човек, към когото той продължава да се обръща на “вие” и по длъжност.

Цветанов дирижира армия от 100 000 души - приблизително толкова са членовете на ГЕРБ. Познава ги поименно, обикаля ги редовно и ги следи повече от зорко. Интересното е, че дори да е в Америка, Цветанов знае буквално какво става във всеки клуб на ГЕРБ. Което се дължи на факта, че между всеки два национални избора Цветанов е обиколил всички структури по 3-4 пъти.

“Не трябва да има опиянение - изборите бяха спечелени с много труд и всеотдайност”, е любимата фраза на Цветанов. Ставане в 5 или 6 ч, 10 километра крос, след това - обиколки и срещи, които може да продължат и до 22 ч. Това за Цветанов не е извънреден, а редови ден от кампания. При това характерно за него е не просто да отбива номера и да маркира внимание, а наистина да слуша, като му говорят хората.

Например: казва му една жена в Гоце Делчев, че синът ѝ има еди-какъв си проблем, Цветанов звъни, докато си говори с нея, на когото трябва, и още преди да е приключил разговорът му с нея, на Цветанов му връщат обаждане, че решаването на проблема е задвижено.

В това е тайната на спечелените избори и смазаното действие на политическата партия ГЕРБ - изслушване на човек по човек. И после реално действие. Изглежда елементарно, но колко хора могат да го правят.

Сега избуяват всевъзможни конспиративни теории за прословутия апартамент от “Артекс”, но общественото мнение изключва възможността просто да е договорил изгодната цена заради таланта си на комуникатор.

Това обаче, което го прави истински силен, са Деси и трите им момичета. За политиците бракът е твърде рисковано начинание, а за него е начин да остане реалист в политиката и живота изобщо.

  • А защо изобщо са необходими направления

    А защо изобщо са необходими направления

    Направленията за болните от COVID-19 стават електронни, което е безспорно похвално. Но здравият разум задава един въпрос - защо изобщо са необходими направления за каквото и да било. Нима не е ясно на всеки човек, че ако те боли коремът, ти е необходим хирург, а ако кашляш, трябва рентгенова снимка. Не може ли пациентите да ходят при т. нар