Какво след апартаментната вихрушка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7370859 www.24chasa.bg
АНАСТАС СТЕФАНОВ

Какви ще са последствията от оставката на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов за работата на парламента и за резултата от евроизборите?

С този въпрос “24 часа” се обърна за коментар към политолога Анастас Стефанов от изследователски център “Тренд”, социолозите Васил Тончев , шеф на “Сова-Харис” и Димитър Димитров, преподавател в СУ и изборен експерт. Ето отговорите им.

Анастас Стефанов:

ГЕРБ овладя

сложната

ситуация

Обявената от Цветан Цветанов оставка безспорно свали градуса на политическото напрежение. И в пряк, и в преносен смисъл този политически акт се явява ъглополовяща на мандата на 44-ото Народно събрание. Депозираната оставка от страна на Цветан Цветанов ще маркира и политическия тон, и психофон за месеци напред. Може да кажем, че ГЕРБ излиза с по-силни позиции.

В последните три десетилетия

не сме регистрирали

подобно поемане

на политическа

отговорност

Традиционно в българското общество имаме силно проявен дефицит на справедливост. Възраждането на въпроса “ние” - народът и “те” - елитът, е въпрос, който носи риск за всяко едно управление. Този въпрос съдържа в себе си сюжета за политическия вакуум. В случая управляващата партия проявява политически инстинкт, инстинкт на самосъхранение. Метафорично казано, когато плочата на “Гарибалди” почне да доминира като новина в социалните мрежи, значи политическият ефект от оставката е дал своя ефект.

Въпросът относно резонанса, който оставката ще даде върху работата на парламента, е категоричен. Този въпрос има две измерения - символно-политическо и организационно. Първото е по-общият план.

Отсъствието на фигура

като Цветан Цветанов

в българския парламент

ще внесе новост. Един от най-опитните парламентаристи на управляващото мнозинство няма да бъде повече част от този състав. Опозицията има от какво да се възползва, разбира се. Тепърва ще наблюдаваме ефектите на второто измерение - организационното.

Цветан Цветанов съобщи за своята оставка, представяйки и своеобразен политически отчет. Структурата му не бива да бъде разглеждана като бял флаг. Ако се направи контент анализ на изказването на Цветанов, ще видите, че

най-използваната дума след

ГЕРБ - т.е. партията,

е думата “кауза”

Каузата е партията, там Цветанов ще съсредоточи своите усилия. Годината е изборна, а за заместник-председателя на ГЕРБ резултатите от тези избори ще са ключови - ГЕРБ - първа политическа сила, е залогът, който седи на хоризонта.

Европейските избори ще съдържат политически заряд. Но този заряд няма да се генерира от европейската тематика. Не за първи път ще наблюдаваме ребрандиране на европейските избори - тоест националният контекст и тематика ще са водещата сюжетна линия. Безспорно ГЕРБ излизат от създалата се сложна ситуация освежени. Хвърлените оставки и най-вече тази на Цветанов ще дадат възможност на ГЕРБ да влязат в политическата битка с по-силна легитимност.

Васил Тончев:

И БСП, и ГЕРБ

си вкараха

доста автоголове

Мисля, че след оставката на Цветанов мнозинството в парламента ще се пази старателно. Поне такава е волята на партиите, които го съставят - желанието им е твърдо да се изкара мандатът.

Може би парламентът ще стане малко по-прозрачен и по-приемлив. Имам предвид това, че решенията там до този момент се вземаха задкулисно и това създаваше напрежение дори и в обществото.

Може би

темпото

на работа

ще се понамали,

но за сметка на това ще се избегнат поредиците от гафове, които ставаха почти всяка седмица.

Колкото до евроизборите - рано е да се каже. Не знаем още колко скандала ще избухнат дотогава, нито как ще продължи ситуацията. Но при всички случаи оставката на Цветанов ще окаже на резултатите от тях негативно влияние.

Факт е, че и двата големи опонента допускат доста непопулярни решения и грешки.

Ако БСП остане

извън парламента

до изборите,

това ще им

се отрази тежко

И тук вече е въпрос на успех, кой ще успее да изкара пред урните повече привърженици. В този смисъл е възможно избирателната активност на евровота да бъде по-ниска от обичайното. Но пак повтарям - рано е да се говори.

Ситуацията преди “апартаментгейт” беше една, а стана друга. В такава политизирана обстановка става дума за двубой кой да спечели изборите.

ГЕРБ си вкараха един автогол, но преди тях БСП също си вкара автогол с крайните решения, които взема и които плашат голяма част от хората с центристки възгледи.

Но като цяло и ГЕРБ, и БСП си вкараха поредица автоголове. И мачът продължава.

Димитър Димитров:

Цветанов ще

умножи усилията

си за евровота

Дали оставката на Цветан Цветанов и напускането му на парламента ще има достатъчно категоричен негативен ефект, каквито, общо взето, са очакванията, можем да разберем след първите няколко заседания.

Зад кулоарите г-н Цветанов имаше наистина ключова роля. Това се отнасяше най-вече до мнозинствата и до събирането на кворум.

Има значение и кой ще го замести - авторитетите в парламента си имат собствен профил. Даниела Дариткова, която наследява Цветанов като шеф на парламентарната група на ГЕРБ, показа качества на посредник между многообразните интереси в здравния сектор, докато оглавяваше здравната комисия в парламента. Показа и способности да

решава

вътрешните

спорове без

обертонове,

а това е много важно!

За евровота очаквам оставката на Цветанов да не окаже пряко влияние.

Г-н Цветанов не е начело в листата и като оглавяващ предизборния щаб на ГЕРБ ще умножи усилията си неговата партия и кандидатите ѝ да постигнат положителен резултат.

Това е допълнителна мотивация, за която ние невинаги си даваме сметка.

Местният вот пък е достатъчно далече и до голяма степен ще бъде повлиян от това как изглеждат местните листи и местните кметове, особено за големите градове. Едва ли можем да очакваме, че партийните централи ще бъдат в състояние да направят достатъчно кохерентна и еднаква кампания за всички кметове и местни авторитети. Единственото сигурно е, че кметовете на Бургас и Стара Загора ще бъдат преизбрани. А кой какви имущества има - това ще го разберем през септември.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Без винетка там, където се движи градският транспорт

    Без винетка там, където се движи градският транспорт

    Проблемът “докъде с винетка” се задълбочи, защото бе изгубено много време в мудни преговори между Пътната агенция и някои общини. От общините успокояваха гражданите, че няма да се иска винетка в рамките на големия град, докато една сутрин най-неочаквано крайградските селища не осъмнаха със знака за задължително платен стикер
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност