Александър Йорданов: Да не гледаме България през черни очила, но за да е реален оптимизмът ни, трябва да победим БСП отново

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7374962 www.24chasa.bg

Оценявам факта, че вече 10 г. ГЕРБ и Бойко Борисов не допускат социалистите до властта

Призовавам десния избирател: Помогни на Европа, за да помогнеш на себе си

- Честито, г-н Йорданов! Много хора са изненадани, че СДС получи шестото избираемо място в листата на ГЕРБ за евроизборите и вие го заемате. Вие изненадахте ли се? Връща ли се Александър Йорданов в политиката и днес добър ден за българската демокрация ли е?

- Могат да се изненадат само тези, които не са следили какво пиша и говоря публично от години. Няма “бивши политици”. Това, че един политик не е на началнически пост, не означава, че е престанал да бъде политик. На предстоящите евроизбори трябва да отговорим на един фундаментален въпрос: в какъв Европейски съюз искаме да живеем: по-единен, демократичен, свободен или разединен, вътрешно конфронтиран, разтрисан от крайни националпопулистки и социалистически илюзии. Аз благодаря на СДС за доверието, което ми гласува. Осъзнавам отговорността. И това не е само партийна отговорност, а отговорност пред България.

Много преди да бъда номиниран, бях написал, че на тези избори не трябва да се допусне разпиляване на гласове. А дали добри, или не ще са дните след тях, зависи от гражданите на България и от всички европейски граждани.

- Нали знаете, че освен забравен седесар от днес най-малкото, което ще ви бъде лепнато, е “стара муцуна”, която мечтае за Европарламента? Как ще им отговорите?

- Нямам впечатление, че съм “забравен”. Преди месец представих новата си книга “Патриотични уроци” и залата не побра всички желаещи да присъстват. Предстои ми да гостувам в Русе, Разград, Добрич, Варна, Пловдив и други градове. Аз имам съзнанието за отговорност пред политическата сила, която ми е дала възможност да участвам някога в политиката.

И сега, когато СДС има нужда от мен, не мога да остана безразличен или да се правя на “интересен”. Искам СДС да си върне поне част от позициите, които имаше преди две десетилетия. И

не искам да виждам

БСП отново във властта

- БСП и в. “Дума” вече извадиха ваши критики срещу ГЕРБ и премиера. Стари лидери на СДС говорят за нагаждане, навеждане и т.н. на СДС към ГЕРБ в името на мандата. На тях какво ще кажете?

- Това, какво говорят и пишат социалистите, ме интересува толкова, колкото ланския сняг. Клюкаренето у нас стана занаят. Някой ден ще издам ако не книга, то брошура с простотиите, които през годините комунистите съчиняваха за мен. Тревожи ме, че БСП се връща към своя първообраз БКП – организация, която законът е определил като “престъпна” в периода 1944-1989 г. И се превърна в говорител на Кремъл. Това се видя дори и при избора на държавен глава.

Многократно съм отправял призиви демократичната общност у нас да се обедини. Не го направи на миналите парламентарни избори и така пропиля гласовете на над 300 000 избиратели. Дали ще стана евродепутат, не знам. Но е парадокс, че тези, които плачат за СССР, които работеха срещу демокрацията, сега изпращат евродепутати. Наблюдавам с тревога процесите на рекомунизация в БСП. Нима не е показателно, че

предпочетоха една

креслива хардлайнерка

за водач на своята

европейска листа?

Критикувал съм правителството, защото съм искал то да води по-твърда антикомунистическа, проевропейска и пронатовска политика. За да не му се качват социалистите на главата. Но оценявам положително факта, че вече близо 10 г. ГЕРБ и Бойко Борисов като лидер на тази партия не допуска БСП до властта.

- Лидерът на СДС Румен Христов обясни пред “24 часа”, че целта на коалицията е повече мандати за ЕНП на изборите, за да се спаси Европа и да не падне в ръцете на извънсистемните партии и на националистите. Съгласен ли сте?

- Европейският съюз се намира пред съдбовен избор. Той вече има противници вътре в себе си. Те желаят разпадането му, а някои от тях директно действат по указания на Москва.

Европейската народна партия е най-силният гарант за единството и стабилността на ЕС. От това партийно семейство трябва да се избере следващият председател на Европейската комисия, за да бъдем сигурни, че съюзът ще се развива в правилната дясна посока. Но опасността от националпопулистките партии и движения е голяма. Националните интереси на България ще бъдат защитени не когато всяка европейска страна извади на тезгяха своя национализъм, а когато победи дясната европейска солидарност. Защото няма “националистическа солидарност”. Всеки национализъм е “коза на свой крак”. Аз искам повече Европа в България и повече НАТО в България, т.е. искам да бъдем нормална страна, както обичаше да казва премиерът Филип Димитров.

- Какви ще са вашите каузи, ако бъдете избран за евродепутат?

- СДС има приоритети, които ще защитавам. Но не съм привърженик на индивидуалните изпълнения. Важно е десните евродепутати да действат като един отбор, а защо не да ги подкрепят и останалите. Със сигурност ще има много въпроси, по които ще трябва да се изработи единна българска позиция. Ще работя за приемането на България в Шенген и еврозоната, за съхраняване на кохезионна политика и след ключовата 2020 г. Важна цел е и разширяването на ЕС в региона на Западните Балкани, приемането на Р Северна Македония в ЕС. И нещо, което говоря от години – след като сме европейски народ, време е и доходите на българите да станат европейски. Това е въпрос на правителствена политика, но евродепутатите трябва да са ангажирани с нея.

- Вярвате ли, че СДС ще помогне на ГЕРБ и да спечелите 8 мандата, каквато е програмата максимум. Изпълни ли се с тази коалиция вашата идея от 1994-95 г. за ветрилото, макар малко хора да си спомнят, че вие я родихте във времената на поредния разпад на СДС?

- Същата идея - за необходимостта от обединение на десните и десноцентристките партии, разви председателят на ЕНП г-н Жозеф Дол. Факт е, че откакто дясното се разпадна на различни “парчета”, ние забравихме вкуса на победата. Побеждават ни дори партии пеленачета като “Воля” например. Раздорите вдясно говорят за левичарски болести.

Слабостта на т.нар. стара

десница обслужва БСП

Сега, когато мнозина питат защо ГЕРБ управляват с “Обединени патриоти”, отговорът: защото “разбирачите” вдясно ги няма в парламента. А наш политически противник е БСП. Самият факт, че поне гласовете на членовете и симпатизантите на СДС и ГЕРБ няма да се разпилеят на тези избори, е вече положителен факт. Като европейски пример той трябва да се подкрепи.

- Вие сте много по-рязък по отношение на Русия от ГЕРБ, но одобрявате външната политика на ГЕРБ като цяло и по отношение на Западните Балкани и Македония. Ще се съобразявате ли с общия тон на кампанията, който би задала по-голямата партия?

- Тонът на кампанията трябва да бъде проевропейски, дясноевропейски. Русия уважава само онези държави, които имат национално самочувствие и защитават своите национални интереси. Останалите ги подритва със стар имперски ботуш. Русия наруши нагло международното право с агресията си срещу Украйна и бе осъдена от всички демократични държави. Ако уважаваме себе си, и Русия ще се държи уважително с нас. Помня как навремето от Кремъл ни заплашваха какво лошо ще ни се случи, като влезем в ЕС и НАТО. Останаха с пръст в устата, рухна им лъжата. Сега пак са недоволни, че се каним да изхвърлим старите съветски самолети и да купим най-хубавото – модерните американски изтребители F-16. Купим ли ги, помнете ми думата: Русия ще ни уважава, както уважава всяка друга добре въоръжена натовска държава. И такава трябва да бъде национално отговорната ни позиция.

- Каква кампания ще водите - позитивна, отбрана или атака?

- Кампанията би трябвало да бъде обща, единна. Аз съм част от отбор. Защото изборите са решаващи за бъдещето на ЕС и за България. И тук няма място за солови изпълнения.

- Борисов припомни факт от миналите евроизбори, когато Светослав Малинов пребори водачката Меглена Кунева с преференции. Ще играете ли за преференции?

- Нямам отношение към технологията на изборния процес. Искам да помогна на България. Впрочем Светослав Малинов стана евродепутат и с гласовете на СДС. След това сякаш забрави този факт. За мен е важно да успее нашият син отбор на тези избори. Защото само ГЕРБ и СДС като съюзници на тези избори могат да победят БСП. Друга партия или коалиция това не може да стори. А за това колко важна ще бъде тази победа за Европейската народна партия, вече обърнах внимание.

- Мислите ли, че ако спечелите евроизборите с ГЕРБ, коалицията може да продължи и занапред?

- Това е въпрос към ръководството на СДС. Рано е за прогнози. Ще има местни избори, на които сме се нагледали на всякакви чудновати партийни комбинации. Само времето ще покаже дали зрелостта е вече същност на българската политика.

- Стана дума за книгата ви “Патриотични уроци”. Как ще преплетете патриотичната тема с европейската в кампанията и важен ли е патриотизмът в нея?

- Приятно ми е, че “Патриотични уроци” се радва на голям интерес. Мисля, че е така, защото това са пропуснатите от българското образование уроци. В съзнанието на всички наши големи исторически личности – просветители, революционери, политици, държавници до трагичната дата 9 септември 1944 г., родното и европейското съществуват в неразделно единство. На палубата на парахода “Радецки” Христо Ботев се обръща към християнска Европа, а не към Русия. Възкръсването на славната ни държава е свързано със силното и положително европейско влияние. Българският национален елит – политически, стопански и културен, преди окупацията на България от Съветската армия е изцяло проевропейски.

Успехът на България

в Европа - това е

нашият патриотизъм

- Какви литературни проекти зарязвате заради битката за ЕП?

- Миналата година издадох книгата “Непознатият Александър Караманов”. Тя съдържа едно откритие – неизвестни стихотворения на непознат у нас македонски поет, загинал трагично през 1944 г. Тя връща на българската литература този поет. Защото стиховете му ясно говорят, че в съзнанието му българи и македонци са един народ. Към този народ поетът се обръща и го означава с имената на българските национални герои. Тези Караманови стихотворения не са публикувани в Македония и са написани на чудесен български литературен език. Имам още малко работа, за да завърша една нова книга с работно заглавие “Украински дневник”. Но по-важно сега е в каква Европа ще живеем през следващите години. И мисълта ми е ангажирана само с това.

- Докато тече кампанията, ще се въртят крилатите ви фрази от близкото минало. Да не сте измислили някоя за изборите?

- Не знам дали ще стане крилата, но ще чуете призива: Помогни на Европа, за да помогнеш на себе си!

- Ще ви помогне ли опитът ви като посланик в кампанията?

- Има времена, в които трябва да се говори дипломатично, да се ползва дори езоповски език. Но имам чувството, че дойдоха времена, когато нещата трябва да се назовават с истинските им имена. Как да наречеш дипломатично анексирането на Крим? Какво дипломатично може да се каже за Брекзит например? Объркаха се, оплетоха се нашите приятели от Великобритания. Но дипломатично казано, “всичко е в ръцете на политиците”. България обаче не трябва да се обърква. Ние сме Европа и Европа - това сме ние. И трябва да гледаме поне малко по-оптимистично на бъдещето си. Да не гледаме през черни очила България. Но все пак, за да е реален оптимизмът ни, се налага да победим отново БСП. И това е моето “дипломатично” послание.

Визитка

Александър Йорданов е роден през 1952 г. във Варна. Председател на 36-ото НС (1992-1994). Депyтат от СДС в VІІ ВНС, в 36-ия, 37-ия и 38-ия парламент. Председател на Радикалдемократическата партия от 1993 до 2000 г.

Главен радактор на седмичника за култура и политика “Век 21” (1990-1998). Посланик в Полша (1998-2001), Литва, Латвия и Естония (1999-2001) и в Македония (2001-2005). Доцент в Института за литература на БАН (2010).

  • Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възелът за европейското битие на нашите съседи - македонците, се заплете толкова много, че само чудо би го решило. Толкова европейски и американски пратеници дойдоха в София да ходатайстват за Скопие, а работата отива на отлагане. Каквото в Северна Македония (а и в Албания, която страда без вина виновна) не искат и да чуят
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо