Нов герой: телевизор + “не съм като тия горе” го изстрелва в политиката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7379305 www.24chasa.bg

Един е с лозунг “Не съм корумпиран”,

друг с “Корупция за всеки”

Една сутрин пред дома на Василий Голобородко спират дузина лимузини. От тях изскачат телохранители, протоколчици и държавни служители, нахлуват в дома му и го отвеждат още сънен и по пижама под смаяния поглед на семейството му. Голобородко трябва да започне да управлява страната незабавно.

Причина за неочаквания дори за него пост е една реч, която учителят държи пред свои възпитаници седмици по-рано. В нея той страстно критикува корупцията и липсата на професионализъм у политиците. Един от учениците му тайно заснема думите му и те се превръщат в такъв хит в ютюб, че Голобородко незабавно е избран за президент без неговото знание.

Напоследък този сценарий си звучи съвсем реалистично, но той все пак е от комедиен филм. Филмът е “Слуга на народа”, в който участва Володимир Зеленски в ролята на изненадания президент. И заради който Зеленски е на път наистина да стане президент на Украйна.

Животът имитира

изкуството!

Единствената разлика с неговия герой е в това, че кандидат-президентът, който отива на втори тур идната неделя, поиска президентския пост съвсем съзнателно. Макар и в комедийното си шоу на Нова година.

Човек би си помислил, че в другите държави ще се смеят над това развитие на нещата, но поглед отблизо към политиците в момента ни показва друго – Зеленски не е единственият професионален комедиант, тръгнал към управлението. А навсякъде по света

на власт идват

хора, които са

антисистемни

играчи,

не са се занимавали с политика и вероятно тъкмо заради това ги избират с голямо мнозинство. Както се случи с новата президентка на Словакия Зузана Чапутова. 45-годишната адвокатка години наред се бореше с незаконното сметище в града си и битката я направи толкова популярна, че спечели с лекота вота миналата седмица.

Макар и с опит в политиката, самият френски президент Макрон се смята за антисистемен играч. Той направи свое политическо движение, защото вярваше, че с него ще се справи по-добре с управлението на страната, отколкото това правеха до този момент класическите партии. И ако адвокати или финансисти все пак не са толкова далеч от управлението, то колегите на украинеца Зеленски не могат да се похвалят с подобен опит и въпреки това също печелят избори. Той далеч не е единственият комедиант в голямата политика, като този път заподозрян не е Доналд Тръмп. Премиерът на Словения Мариан Шарец също е комедиант и също спечели изборите през август напълно изненадващо. Години наред той бе прочут клоун и имитатор на политици, също и политически сатирик.

Свое комедийно телевизионно шоу имаше и Джими Моралес – президентът на Гватемала. Той спечели изборите през 2016 г.

с лозунга “Нито

съм корумпиран,

нито съм

крадец”

За беда, само година по-късно бе разкрито, че е получавал по 7300 долара месечно от фирма от военната промишленост за лобистки услуги. И това не е виц.

Най-известният клоун в политиката, който не спира да причинява главоболия на колегите си в други държави, е италианецът Бепе Грило. Той не е президент, но неговото движение “Пет звезди” промени драстично италианската политика. “Ще правя антиполитика. Никакви десни или леви програми не ми пробутвайте, политиката е за хората, не за партиите”, обяви той.

Засега политиката за хората по този начин носи предимно финансови проблеми на Италия. Но има антисистемни политици, които успяват. Такъв е бившият кмет на Рейкявик Йон Гнар. Той се прочу с една своя комедийна кампания, в която обещаваше неизпълними неща на избирателите, подигравайки се така на политиците.

Гарантира

например, че ще

има корупция

за всички,

а селяните ще могат да нощуват в хотелите в столицата заедно с подопечните си овце. Въпреки очевидния майтап той бе избран за кмет на столицата 6 месеца по-късно. Точно в този момент исландците бяха установили, че три големи техни банки са натрупали дългове, 16 пъти по-големи от БВП на страната. Екипът на Гнар обаче проведе брилянтна политика – през 4-годишния си мандат той доказа, че вицовете как ще се справи с корупцията, са си били сериозно намерение. Влезе в спор и победи най-мощното енергийно предприятие в града, подобри инфраструктурата и работеше при пълна прозрачност. Гнар успя не само да влезе, но и да излезе от политиката в точния момент. След мандата не се кандидатира повече и остана в историята като един от най-смелите управници на Рейкявик.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо