Проф. Антоанета Христова: Хората, които не изпитват удоволствие да се изяждаме един друг, не искат агресивна кампания и предсрочни избори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7383271 www.24chasa.bg

- Цветанов продължава да бъде много силен фактор в ГЕРБ. Да, това е така, но една партия има право да си управлява къщата, както тя намери за добре, и да поеме риск в една или друга посока.

- Споразумението със СДС за техен кандидат в листата на ГЕРБ е изключително попадение.

- Когато имаш лидер на ПЕС, не може да не му дадеш дължимото - ако не водач, то поне втора позиция, както самият Станишев предложи

ГЕНКА МАРКОВА

- Проф. Христова, листата на ГЕРБ с участието на кандидати от СДС за европейските избори най-добрият възможен вариант ли е?

- Най-добрият с подчертаване на възможен вариант - групата е подредена разумно. Разумно, защото, първо, имат група млади хора, доказали, че умеят да работят в ЕП с висока степен на квалификация и с езикова подготовка, с което ГЕРБ показва, че притежава капацитет, и то припознат от европейските институции. Второ - СДС има избираемо място, с което дава знак за обединение и подсилва дясната, демократична идентификация на ГЕРБ и новия предизборен съюз. Шестата позиция на Александър Йорданов е отговорна, защото има схващане, че видим политик може да “тегли” и да дава нова енергия на тази листа. Трето - всички хора, допринесли за международния авторитет на България от ГЕРБ (Лиляна Павлова, Андрей Ковачев, Андрей Новаков и др.), също са на избираеми места в листата. С това към момента ГЕРБ демонстрира

политическо поведение -

контрапункт на БСП

Сравнението е, че се дава знак за единение с десницата, привличайки СДС, в сравнение със знаците за разединение на идеологично и личностно ниво в БСП. И постави начело най-издигнатата си личност в ЕП, с което даде дължимото уважение на Мария Габриел, признавайки постигнатото от нея, в сравнение с демонстрираното отношение към Станишев.

- Как ще определите водачеството на българския еврокомисар Мария Габриел?

- Наистина името Габриел и стилът на говорене можеха да не се възприемат напълно с одобрение от българските избиратели в контекста на опозицията - Елена Йончева, която е начело на листата на БСП и се очертава да води една доста агресивна вътрешнонационално ориентирана кампания.

- Има ли притеснения, че лице срещу лице Мария Габриел няма да може да се справи срещу Елена Йончева?

- Разбира се, има много различни тактики за преодоляване на този проблем, но слушах интервю на Мария Габриел и съм приятно изненадана - тя показа, че може да държи баланса. От една страна - да има проевропейско говорене, а от друга страна - да отговаря достатъчно изчерпателно на въпросите на другата страна, които биха могли да ѝ бъдат зададени. И то да отговаря така, че да бъде чуваемо. Вероятно работи по този въпрос - да постигне съчетание между “проевропейско” и “пробългарско” говорене, което е трудна задача, но не непостижима. Ще видим какво ще се случи при по-тежки сблъсъци, но влизане в тона на опозицията би било грешка. Не съм убедена, че Елена Йончева и Мария Габриел могат да реализират смислен и чуваем дебат в предизборна кампания. А за след това - всичко е възможно.

- При г-жа Павлова вероятно е включена и близката перспектива от тази листа да бъде излъчена кандидатура за нов еврокомисар от България, така че тя също да стане евродепутат при една рокада.

- За момента повечето социолози дават 7 гарантирани места на ГЕРБ. Ако това се случи, тя влиза при всяко положение. Но все пак предизборната кампания предстои, гледаме социологическите сондажи - на “Алфа рисърч” и на Центъра за анализи и маркетинг на Юрий Павлов, има разминавания в данните, които са от значение за крайния резултат. На 26 април започва същинската кампания и тогава ще може да се правят по-сигурни прогнози и да коментираме възможни следизборни пренареждания.

- А как определяте споразумението със СДС за излъчване на общи кандидати с ГЕРБ?

- Изключително попадение. Трябваше много отдавна да се случи. От една страна, СДС не беше готово, тъй като се опитваше да се събере с най-близките си от миналото като ДСБ, а и преди имаше недостатъчно ефективни лидери. От друга страна,

ГЕРБ беше осъзнал

потребността от по-силна

идентификация в дясното

пространство, но не се беше сблъскал с криза, като тази, предизвикана от “Апартаментгейт”. Като допълнение - към управлението вече има доста въпроси, свързани с различни наболели проблеми, към които държавата отдавна би трябвало да е подходила професионално и видимо - социалните политики, заплащането, как да станем по-достойни граждани на Европа през развитието на икономиката и самочувствието на всеки отделен гражданин и т.н. В този смисъл ГЕРБ има още да поработи по тези тематики, които не са изговаряни и управлявани типично дясно и, пак подчертавам - чуваемо. Но пък виждаме, че и БСП не се справя с тяхното ефективно изговаряне, дори се отказа да говори по тези теми, след като напусна парламента. Динамиката на процесите е много голяма - критики към конкретни политики на управляващите, излизане на БСП и отказ от активно присъствие в парламентарната зала, “Апартаментгейт”, овладяване на кризата чрез минимизиране на негативите. В целия този контекст ГЕРБ има нужда от нова енергия и по-силна идентификация. Да не забравяме, че и малките партии вдясно се готвят за изборите и привличането на СДС определено върна дебата на идеологическа основа.

- Обичайно в България в средата на мандата на едно правителство настъпва спад, преминава се през някаква критична ситуация. Наблюдават ли се сега подобни симптоми - след първоначалните емоции и еуфория са настъпили проблемите от реалността?

- Разбира се, да не забравяме, че когато една партия е в управление, след първите две години отминава еуфорията. После идва донякъде умората. И накрая се включват едни стереотипи в част от администрацията, които не са от групата на добрите практики и вредят на управлението. Освен това да не забравяме, че ГЕРБ управлява с много силна личност, видна отвсякъде. Борисов в последните почти две години на практика формира нов, международен профил, който донесе успех, но насочи вниманието му навън, изоставяйки вътрешната политика. А в една лидерска партия като ГЕРБ, която в момента е в процес да се превърне в устойчива - тоест да бъде развита на различни нива и съществуването ѝ да не зависи само от лидерите ѝ, организационната култура все още не е достигнала дотам, че да селектира най-ефективните. Министри, зам.-министри някак си чакаха отново критичната намеса на Борисов, когато изникваха проблеми, нерешени от много години назад. През последните няколко месеца Борисов се опитва да разпределя усилията си между международните задачи и вътрешнонационалните и това се потвърждава, защото последната криза беше управлявана успешно, допускам - с неговите лидерски умения.

- Ще направите ли прогноза как според вас ще изглежда листата на БСП - със или без Сергей Станишев? И каква кампания очаквате от БСП, защо има такъв тип антиевропейско говорене?

- Това се случва, защото лидерът на БСП реши да отговори на национално-консервативните нагласи на българското общество. Нямам представа какво ще се случи с листата на БСП, не мога да прогнозирам, защото там се случват неща, които са извън моята представа за правилна политическа култура.

Когато имаш лидер на ПЕС, не може да не му дадеш дължимото - ако не водач, то поне втора позиция, както той предложи. Това беше една протегната от негова страна и неприета ръка за помирение. Случилото се излиза извън рамките на разумното и точно затова не мога да коментирам какво ще се случи. Изхождайки от категоричността и от някои личностни особености, които проявява лидерът на БСП, мога да допусна, че тя ще бъде категорична и последователна докрай.

- Тоест очаквате, че Станишев няма да бъде в листата? Или че ще му дадат почетното 17-о място?

- Да, не очаквам да присъства в листата. А ако е на почетното 17-о място, би могло да се превърне дефектът в ефект и неговите хора да го изведат с преференциално гласуване на предна позиция. Това може да се случи, защото така ще се мобилизира част от твърдите избиратели на БСП от страна на лобито на лидера на партията, от друга страна - групата възрастни хора, които се чувстват несигурно, нестабилно и имат сантимент към лявото, към социалните тематики и надежда да се промени политическото управление на страната, и от трета -

може да се активира

лобито на Станишев,

за да постигне реванш

Факт е обаче, че засега всички тези групи са активни, но не променят общия брой гласоподаватели на БСП.

- Чухме призива на ГЕРБ за толерантна кампания. От друга страна поведението на водача на листата на БСП Елена Йончева е доста агресивно - тя коментира всеки проблем или криза в най-високите тонове. Като психолог как си представяте една агресивна срещу една толерантна кампания?

- Агресивната кампания отвращава разумните хора. Тя обаче попада в целта при хора, които се чувстват отпаднали от системата - такива има. Чрез агресивна кампания се целят тези, които описах вече - твърди избиратели на БСП от страната на лобито на лидера на БСП, и от друга страна - от хора, които са от по-бедните слоеве, особено на такива в пенсия. Обратно - толерантна кампания очакват хората в активна възраст, които не искат предсрочни избори и не изпитват удоволствие от изяждането ни един друг. Хора, които знаят, че когато политическото говорено е агресивно, е крайно и не отговаря на истината, хора, които търсят нюансите. Затова мисля, че посланието за толерантност е адекватно и правилно за периода, в който живеем. Но какво ще се случи, не знам.

Предполагам, че ако се разминат двата стила кампании, представителите съответно на ГЕРБ и БСП не биха могли да седнат в едно студио. Не би било възможно срещу политически крайното, агресивно говорене от Елена Йончева да седне от другата страна толерантен, обясняващ човек. Те ще се разминат, няма да могат да направят дебат, а когато не може да направиш дебат, тогава човек просто изключва телевизора. Но при такова разгръщане на тактиките допускам, че почти ще се мине без дебати и ще се разчита на друг вид кампании, от което губят избирателите.

- Ще даде ли отражение развръзката с оставката на Цветан Цветанов след “Апартаментгейт” и какво ще бъде за резултатите на ГЕРБ?

- Мисля, че у хората, които проследиха този скандал, остана горчив вкус. Затова и в ГЕРБ имаше последствия за всички. Събитията имат своето продължение и защото има въпроси, свързани с факта, че Цветанов продължава да бъде много силен фактор в ГЕРБ. Да, това е така. Една партия обаче има право да си управлява къщата както тя намери за добре и да поеме риск в една или друга посока в зависимост от целта си и хората в нея. Посланието Цветанов да остане председател на изборния щаб е вътрешнопартийно. То е към всички онези структури, които са привикнали да работят с него, на които той създава усещане, че знае какво прави, че познава процедурите, че знае как да подготви успеха. Така че решението на ГЕРБ е двупосочно - с външнопартиен знак за принципно следване на определена политика на наказания и вътрешнопартийно - за запазване на значима фигура.

- А какво се случва при десните - Радан Кънев се издигна за водач на листа, Петър Москов направи нова организация КОД?

- Следя внимателно аргументите за създаването на КОД. Те имат коректно формулирани идеологически позиции. Техен опонент е неолиберализмът. Бидейки такъв, това означава, че много ясно заемат крайнодясната консервативна ниша, която в момента не е покрита. КОД има ясно поле - от ГЕРБ и СДС надясно. Те не влизат в терена на СДС и ГЕРБ. Такова послание няма от другата градска десница. А и е некоректно да я наричаме десница, тъй като там са зелени и хора, които не искат да ги наричат десни.

Тях можем да ги наречем градски тематични партии. Те изпадат по идеологични причини от състезанието. Освен това нямат силно харизматични лидери. А за успеха на малките партии е необходим харизматичен лидер.

- Да погледнем какво става и при т.нар. патриоти. Много шум се вдигна за думите на външния министър на Турция и българския закон за вероизповеданията. Не е ли прекалено надут този балон?

- Много точно казахте, че е надут балонът, особено с тяхното включване. Опитват се в момента да придобият политически дивиденти, да станат видими. Иначе тяхното включване беше абсолютно безсмислено предвид това, че премиерът направи всички възможни адекватни действия, за да изясни ситуацията. С Турция винаги трябва да се внимава. Те често се държат като господар, а ние трябва да се държим достойно и да показваме, че не сме подчинени, запазвайки добрия тон в името на интересите ни. Така че нещата изискват много умения, политически знания и дипломация. В този случай политическо трупане на дивиденти на тази основа е грешен ход.

С проф. д-р Антоанета Христова разговаря Генка Маркова

Проф. д-р Антоанета Христова е завършила специалност “Психология” в СУ. От 1994 г. е доктор по психология, старши научен сътрудник ІІ втора степен в Института по психология към БАН, секция “Социална психология”.

Директор на Института за изследване на населението и човека при БАН от 2010 г. и досега. Специализирала е клиенто-центрирано консултиране в Словакия и политическа психология в САЩ.

Изследователският й интерес е в сферата на политическата психология, политическия имидж мейкър и маркетинг

Има 3 монографии и над 100 научни статии и публикации в български и чуждестранни научни издания.

Главен редактор на сп. “Психологични изследвания”.

  • Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Разбираме, че големият проблем пред приемането на българския план за възстановяване е хипотезата пари от него да се ползват за покупка на въглеродни емисии. Цялата идея на въглеродните квоти е перверзна и след като са пуснати на борсите и за тях има вторичен пазар и спекулация, рано или късно световната икономика ще изгърми. Както се случи с т
  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо