Кирил Чуканов: Квантовият генератор в “Златен век” ще прави ток за по-малко от 2 ст. на киловатчас

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7383465 www.24chasa.bg
Кирил Чуканов

- Господин Чуканов, за вашия квантов генератор се чу в България преди около 2 години. Сега се разбира, че той ще бъде използван в сградата “Златен век”, ако “Артекс Инженеринг” я построи в “Лозенец”. Кажете от първо лице какво представлява това ваше изобретение?

- Енергийното захранване на емблематичната сграда “Златен век” ще става от генератор, произвеждащ квантова свободна енергия във форма на кинетична енергия, превръщана в електрическа енергия.

Никакъв външен енергиен

източник не е нужен

- нито електричество от градската мрежа, нито горива, нито слънчева енергия, нито вятърна енергия.

Това е мое изобретение, защитено от два американски патента. Използва се мощна, изкуствено създадена кълбовидна мълния, която представлява двудименсионен квантов обект, подчиняващ се не на обикновените физически закони, а на свои квантови ограничения.

Едно от нейните квантови свойства е нарушение на закона на запазване на енергията при определени условия. Тези обекти и науката зад тях са непознати за конвенционалната наука.

- Какъв е размерът на този квантов генератор и къде точно в сградата ще стои? Всъщност, не е ли опасно да има кълбовидна мълния където и да било?

- Този генератор ще бъде монтиран в една гаражна клетка 3 на 6 метра в подземието на сградата.

Няма никаква опасност за

живеещите в сградата,

нито за преминаващите наблизо. Външните условия за генератора са най-обикновени - както е за всички машини. Няма нищо специално. Няма вредна радиация, няма вредни отпадъци, няма опасност от експлозия.

- Не е ли нужно поне първоначално да има енергия за стартирането му?

- Да, нужна е енергия за стартиране на квантовия генератор - тази енергия може да се вземе от градската мрежа или от литиеви акумулатори. Това става в самото начало, след което

квантовият генератор

ще се самозахранва и

ще произвежда голямо

количество енергия

за нуждите на сградата. Понеже не се иска използване на горива или електроенергия отвън, то не е нужно този генератор да се спира, освен за профилактика или ремонт, но много рядко.

- Независимо дали този квантов генератор ще работи успешно, или не, вероятно сградата ще има връзка с енергийната система, иначе не мога да си я представя. Така ли е и как точно ще стане връзката? Ще има ли нужда от електромери за всеки обект вътре в сградата – апартаменти, офиси?

- Дублиране на енергозахранването наистина е нужно - поне за тази първа по рода си сграда в световната практика, т.е. трябва връзка с градското енергоснабдяване.

Но не е нужно да има електромери и други енергоизмервателни уреди. Собствениците на апартаменти и бизнесите в сградата нищо няма да плащат.

Цената на генератора е

включена в цената на

апартаментите им

Могат да харчат колкото си искат енергия. Могат и да продават енергия на градската мрежа.

- Каква е мощността на този квантов генератор в киловати или мегавати и какво количество електроенергия може да произведе на час, денонощие, седмица?

- Очакваната мощност на квантовия генератор е 1-2 мегавата, т.е. 1000-2000 киловата. Той ще работи непрекъснато - по 24 часа на денонощие. Може да пресметнете сам колко електрическа енергия ще произвежда за времето, което желаете.

- 48 хиляди киловатчаса на денонощие?

- Точно така.

- Как успяхте да финансирате създаването на работещ прототип?

- Такъв генератор няма другаде. В Канада и Китай бях много близо до направата на генератор с такава мощност, но обстоятелства, независещи от мен, ми попречиха да го построя.

- Значи в “Златен век” ще бъде монтиран първият работещ в света квантов генератор?

- Този генератор ще бъде

пионер в световната

енергетика

Да, нужни са нови патенти и документи, защитаващи нашите бизнес права над него. В целия свят.

- Според вас колко трябва да струва такъв квантов генератор - сега или когато започне серийното му производство?

- Този генератор е самоподдържащ се, не изисква какъвто и да е първичен източник на енергия: изкопаеми горива, ядрено гориво, възобновяеми източници. Нищо отвън!

Следователно в себестойността на един киловатчас електроенергия влизат само амортизационните разходи и поддръжката. По мои изчисления себестойността на един киловатчас електроенергия ще бъде по-малко от един щатски цент, т.е. по-малко от 2 стотинки.

Енергетиката ще се промени кардинално - не са необходими мощни централизирани електростанции и скъпи високоволтови линии, петролната и газовата промишлености отпадат, няма да има петролни сонди, петролопроводи и петролоносачи-кораби, рафинерии, бензиностанции, защото и превозните средства ще са снабдени с квантови генератори.

- Откога живеете в САЩ и как ви поканиха да участвате в проектирането на “Златен век”?

- В САЩ живея и работя от 30 години и съм американски гражданин. При едно от моите посещения в България миналата година ме поканиха в “Артекс” и ми предложиха да участвам с моя енергиен проект в тази уникална сграда. Приех.

Аз обичам своята единствена родина България и бих искал да направя нещо много важно за моите съграждани, което

ще вдигне до небесата

жизнения стандарт на

българите

и ще повиши значително тяхното самочувствие и гордост. Това го искат и собствениците на “Артекс”, които също са истински патриоти. България има нужда от такива смели, честни и талантливи бизнесмени.

Сградата “Златен век” е уникален проект като архитектура, тя ще краси силуета на столицата, това е знакова сграда - гордост за софиянци и за България.

Такава сграда изисква много време за подготовка. За такива уникални обекти

не бива да има

ограничения

за времето на

изпълнението

Нима за строителството на катедралата “Св. Ал. Невски” е бил наложен лимит на време за нейното изпълнение?

CV

l Кирил Чуканов е завършил УАСГ, а по-късно получава докторска степен по термодинамика в Московския университет

l Работил е в Техническия университет в Алжир между 1980 и 1984 г.

l През 1990 г. заминава със семейството си за САЩ, където получава американско гражданство

l Женен е, има три дъщери и един син

  • Страната на мокрите печати

    Страната на мокрите печати

    Мерките срещу COVID не е нужно да бъдат много строги и повсеместни, а да бъдат внимателно обмислени. Нищо повече. Сега, във времето на варианта омикрон, който наистина се разпространява по-бързо, е очевидно, че трябва да се намалят струпванията на хора от т. нар. рискови групи - възрастни, хронично болни, инвалиди
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо