Кирил Чуканов: Квантовият генератор в “Златен век” ще прави ток за по-малко от 2 ст. на киловатчас

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7383465 www.24chasa.bg
Кирил Чуканов

- Господин Чуканов, за вашия квантов генератор се чу в България преди около 2 години. Сега се разбира, че той ще бъде използван в сградата “Златен век”, ако “Артекс Инженеринг” я построи в “Лозенец”. Кажете от първо лице какво представлява това ваше изобретение?

- Енергийното захранване на емблематичната сграда “Златен век” ще става от генератор, произвеждащ квантова свободна енергия във форма на кинетична енергия, превръщана в електрическа енергия.

Никакъв външен енергиен

източник не е нужен

- нито електричество от градската мрежа, нито горива, нито слънчева енергия, нито вятърна енергия.

Това е мое изобретение, защитено от два американски патента. Използва се мощна, изкуствено създадена кълбовидна мълния, която представлява двудименсионен квантов обект, подчиняващ се не на обикновените физически закони, а на свои квантови ограничения.

Едно от нейните квантови свойства е нарушение на закона на запазване на енергията при определени условия. Тези обекти и науката зад тях са непознати за конвенционалната наука.

- Какъв е размерът на този квантов генератор и къде точно в сградата ще стои? Всъщност, не е ли опасно да има кълбовидна мълния където и да било?

- Този генератор ще бъде монтиран в една гаражна клетка 3 на 6 метра в подземието на сградата.

Няма никаква опасност за

живеещите в сградата,

нито за преминаващите наблизо. Външните условия за генератора са най-обикновени - както е за всички машини. Няма нищо специално. Няма вредна радиация, няма вредни отпадъци, няма опасност от експлозия.

- Не е ли нужно поне първоначално да има енергия за стартирането му?

- Да, нужна е енергия за стартиране на квантовия генератор - тази енергия може да се вземе от градската мрежа или от литиеви акумулатори. Това става в самото начало, след което

квантовият генератор

ще се самозахранва и

ще произвежда голямо

количество енергия

за нуждите на сградата. Понеже не се иска използване на горива или електроенергия отвън, то не е нужно този генератор да се спира, освен за профилактика или ремонт, но много рядко.

- Независимо дали този квантов генератор ще работи успешно, или не, вероятно сградата ще има връзка с енергийната система, иначе не мога да си я представя. Така ли е и как точно ще стане връзката? Ще има ли нужда от електромери за всеки обект вътре в сградата – апартаменти, офиси?

- Дублиране на енергозахранването наистина е нужно - поне за тази първа по рода си сграда в световната практика, т.е. трябва връзка с градското енергоснабдяване.

Но не е нужно да има електромери и други енергоизмервателни уреди. Собствениците на апартаменти и бизнесите в сградата нищо няма да плащат.

Цената на генератора е

включена в цената на

апартаментите им

Могат да харчат колкото си искат енергия. Могат и да продават енергия на градската мрежа.

- Каква е мощността на този квантов генератор в киловати или мегавати и какво количество електроенергия може да произведе на час, денонощие, седмица?

- Очакваната мощност на квантовия генератор е 1-2 мегавата, т.е. 1000-2000 киловата. Той ще работи непрекъснато - по 24 часа на денонощие. Може да пресметнете сам колко електрическа енергия ще произвежда за времето, което желаете.

- 48 хиляди киловатчаса на денонощие?

- Точно така.

- Как успяхте да финансирате създаването на работещ прототип?

- Такъв генератор няма другаде. В Канада и Китай бях много близо до направата на генератор с такава мощност, но обстоятелства, независещи от мен, ми попречиха да го построя.

- Значи в “Златен век” ще бъде монтиран първият работещ в света квантов генератор?

- Този генератор ще бъде

пионер в световната

енергетика

Да, нужни са нови патенти и документи, защитаващи нашите бизнес права над него. В целия свят.

- Според вас колко трябва да струва такъв квантов генератор - сега или когато започне серийното му производство?

- Този генератор е самоподдържащ се, не изисква какъвто и да е първичен източник на енергия: изкопаеми горива, ядрено гориво, възобновяеми източници. Нищо отвън!

Следователно в себестойността на един киловатчас електроенергия влизат само амортизационните разходи и поддръжката. По мои изчисления себестойността на един киловатчас електроенергия ще бъде по-малко от един щатски цент, т.е. по-малко от 2 стотинки.

Енергетиката ще се промени кардинално - не са необходими мощни централизирани електростанции и скъпи високоволтови линии, петролната и газовата промишлености отпадат, няма да има петролни сонди, петролопроводи и петролоносачи-кораби, рафинерии, бензиностанции, защото и превозните средства ще са снабдени с квантови генератори.

- Откога живеете в САЩ и как ви поканиха да участвате в проектирането на “Златен век”?

- В САЩ живея и работя от 30 години и съм американски гражданин. При едно от моите посещения в България миналата година ме поканиха в “Артекс” и ми предложиха да участвам с моя енергиен проект в тази уникална сграда. Приех.

Аз обичам своята единствена родина България и бих искал да направя нещо много важно за моите съграждани, което

ще вдигне до небесата

жизнения стандарт на

българите

и ще повиши значително тяхното самочувствие и гордост. Това го искат и собствениците на “Артекс”, които също са истински патриоти. България има нужда от такива смели, честни и талантливи бизнесмени.

Сградата “Златен век” е уникален проект като архитектура, тя ще краси силуета на столицата, това е знакова сграда - гордост за софиянци и за България.

Такава сграда изисква много време за подготовка. За такива уникални обекти

не бива да има

ограничения

за времето на

изпълнението

Нима за строителството на катедралата “Св. Ал. Невски” е бил наложен лимит на време за нейното изпълнение?

CV

l Кирил Чуканов е завършил УАСГ, а по-късно получава докторска степен по термодинамика в Московския университет

l Работил е в Техническия университет в Алжир между 1980 и 1984 г.

l През 1990 г. заминава със семейството си за САЩ, където получава американско гражданство

l Женен е, има три дъщери и един син

  • Опасно за живота: млад и самонадеян зад волана на мощна кола!

    Опасно за живота: млад и самонадеян зад волана на мощна кола!

    Млади и самонадеяни шофьори, седнали зад волана на лъскави мощни коли, карат сякаш са еднолични господари на пътя. Нито ограничения, нито правила за движение на пътя могат да ги стреснат. Е, ако стане някоя беля, родителите им - същите, които са им закупили мощното возило, ще ги отървават и от люти глоби, и от други, по-тежки наказания
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо