В София-област имаме 64 дела за кражби на ток за първите 3 месеца

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7390061 www.24chasa.bg
СНИМКА: Пиер Петров

Най-много са в Ботевград - 41, казва директорът на ОД на МВР - София, старши комисар Николай Спасов

- Г-н Спасов, приключва туристическия сезон в Боровец. Как мина той?

- Без сериозни нарушения на обществения ред или други инциденти, застрашаващи сигурността на туристите и работещите в курорта.

Това е и благодарение на допълнителния ресурс от командировани служители, владеещи чужди езици, на регулярните проверки на търговски обекти с различните контролни органи, както и на засиления ефективен контрол за спазване на Закона за движение по пътищата.

В Боровец и Копривщища, която също е голяма туристическа дестинация, бяха регистрирани престъпления против собствеността (кражби и грабежи - б.а.) и пътни нарушения.

- Имаше ли нарушения от чужди туристи?

- Няколко. За шофирали след употреба на алкохол или наркотици или извършили различни хулигански прояви.

- В средата на март отново Ботевград прикова вниманието, след като мъж уби жена си в шивашкото ѝ ателие, а после се самоуби в дома им. Появиха се всякакви версии, включително използване не на нож, а на ножица като оръжие. Имаше и всякакви слухове за причината. Разкажете установеното от вас и колегите ви.

- Без да навлизам в конкретика, мотивът е любовна драма, а оръжието е нож. Искам да подчертая изключително добрата организация и координация на действията между служителите от областната дирекция, СОБТ и Главна дирекция “Национална полиция”, които продължиха през цялата нощ. Изключително важна бе и професионалната намеса на психолозите от Института по психология на МВР, които беседваха с децата на семейството непосредствено след тежкия инцидент.

- Не е тайна, че открай време имате проблеми с ромската махала в Ботевград, както и тези в Ихтиман и Самоков. Какви престъпления извършват най-често там, както и какви мерки вземате и какви са резултатите ви спрямо 2017 г.?

- Тези райони действително са тежки. Направили сме анализи и

провеждаме

регулярни

операции с

жандармерията

Резултатите показват, че това дава своя положителен ефект. За първите 3 месеца на 2019 г. на територията на РУ - Ботевград, престъпленията против собствеността (кражби и грабежи - б.а) са намалели с над 50% спрямо същия период на 2018 г. - от 89 на 40. В РУ - Самоков, пък от 53 са 40. В Ихтиман спадът е най-драстичен - от 25 на 8.

Най-много са разкритите в РУ - Ихтиман. До момента са 50%, докато за същия период през м.г. са били 20%. Провеждането на подобни операции ще продължи и занапред.

- Засегнахте темата за кражбите. Откъде се краде най-много?

- В преобладаващия случай от домове и вилни и наследствени имоти, които не се обитават целогодишно.

- От началото на годината правят впечатление честите ви акции срещу крадците на ток. Колко такива акции имате?

- Радвам се, че усилията ни не са останали незабелязани. Действително с електроразпределителното дружество планирахме и предприехме активни съвместни проверки. От една страна, с цел

противодействие

на незаконните

посегателства

по мрежата,

които застрашават сигурността на електрозахранването за хиляди домакинства. От друга страна - привличане на извършителите към наказателна отговорност.

Само за първите три месеца на годината са образувани 64 досъдебни производства. Това е многократно увеличение спрямо същия миналогодишен период. 41 от тях са констатирани на територията на РУ - Ботевград.

- Постоянно се борите и с незаконния добив на дървесина. Откъде се краде тя най-много?

- Борбата с незаконния дърводобив наистина е сериозно предизвикателство предвид спецификата на територията, обслужвана от ОДМВР-София. Правим регулярни проверки заедно с представители на Регионалната дирекция по горите, Изпълнителната агенция по горите и държавните горски стопанства по места, основно на територията на общините Самоков, Етрополе, Костинброд и Ботевград. От началото на годината са иззети 61 кубика незаконно добит дървен материал и са съставени 26 акта.

- Заявихте, че намаляване на пътнотранспортния травматизъм е сред акцентите ви. М.г. имахте две много тежки катастрофи с автобуси - край Вакарел и в Своге, с над 25 жертви в тях, но въпреки това отчетохте намаление на загиналите за 2018 г. Какви мерки вземате?

- Намаляването на пътнотранспортния травматизъм е един от водещите приоритети в дейността ни. Дирекцията обслужва изключително голяма територия, през която преминават две автомагистрали и няколко главни пътища. Това налага и предприеманите действия да са целенасочени и безкомпромисни.

Подобрението на показателите е повлияно и от организационните мерки, които предприехме. Част от тях са създаване на организация за регулиране, подпомагане и контрол на трафика в петък и неделя, съвместни действия със СДВР за облекчаване на интензивния трафик в началото и края на поредица празнични дни, прилагане на гъвкави похвати, в това число и изкуствено забавяне на движението, с оглед недопускане струпването на изчакващи автомобили в тунелите на автомагистрала “Хемус”, което би било предпоставка за инциденти или да застраши здравето на хората.

Изключителни усилия полагаме по отношение

обезопасяването

на рискови

участъци

с намалена

до нулева

видимост поради

задимяване,

мъгла или

с образуван

аквапланинг

Патрулките ни са с постоянно включени лайтбарове и светлини в тези участъци, за да бъдат видими за водачите и да ги предупредят по този начин за потенциалната опасност.

В борбата с “войната по пътищата” разчитам и на подкрепата и съдействието на местната власт.

Разбира се, наред с превантивната работа залагаме и на засиления контрол чрез прилагането на “нулева толерантност” към всички нарушители, които с рисковото си поведение на пътя застрашават своята безопасност и тази на останалите участници в движението.

- Имате недокомплект на разследващите полицаи. От колко още имате нужда и как ще ги привлечете точно в ОД на МВР - София, което според младите не е толкова “секси”, колкото СДВР, ГДНП и ГДБОП?

- Недокомплектът в отдел “Разследване” е 8 места. Съвсем скоро предстои назначаването на двама служители, преминали курс на обучение, и още двама от други дирекции на МВР. Направено е предложение за обявяване на конкурс за 4 места, в резултат на което щатът на отдела ще бъде запълнен в значителна степен.

- Идват европейските избори. Какви мерки ще вземете срещу купуването на гласове?

- Това е сложна и обемна работа и ние я приемаме като изключително сериозен ангажимент. Мерките, които ще предприемем, са комплексни, като ще се ръководят от щаб. Действията ни ще са в посока установяването на нарушения, свързани със свободния вот на гражданите. По тези случаи работим в изключително тясно взаимодействие с прокуратурата, като докладваме незабавно събраната информация и се придържаме стриктно към прокурорските разпореждания.

Работим и по обезпечаването на сигурността по време на самия изборен процес, охраната на изборните помещения и книжа до окончателното им предаване.

Считам, че разполагаме с нужния професионален ресурс и потенциал, за да се справим.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Всеки има право да се връзва на глупости, но в здравето няма демокрация

    Антиваксъри изпратиха открито писмо срещу ваксините до президента Румен Радев и кого ли още не. С основен аргумент, че задължителното ваксиниране не било демократично. Мили антиваксъри, в здравето на всички ни няма демокрация. И не трябва да има. Защото хич не е демократично неваксинирани хора да сеят зарази