За 73% от българите отказът от имунизация е безотговорен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7390091 www.24chasa.bg

770 000 души (14%) вярват, че ваксините могат да доведат до аутизъм, близо 2 млн. - до алергии

Изследователският център “Тренд” винаги се старае да мери пулса на общественото мнение по теми, които имат съществено значение. Такава тема несъмнено е и имунизацията. Видно е, че и днес, в ХХI век, един от медицинските пробиви, каквито несъмнено лично за мен са ваксините, срещат в световен мащаб голям брой опоненти. И казусът е специфичен от гледна точка на факта, че днес хората ваксинират и домашните си любимци, но някои отказват да ваксинират децата си.

Случаите на морбили в последните месеци показват еднозначно, че по тази тема е необходим специфичен подход. Данните от проучването показват два пласта в отношението на българина спрямо ваксините.

От една страна, данните красноречиво показват

високите дялове

на положително

отношение

към важността от ваксини днес, както и спрямо усещането на сигурност по отношение на здравето ни. Показват също и високи дялове по отношение на оценката за важността децата да бъдат имунизирани.

В този контекст данните регистрират също и високи дялове на репресивно отношение към родителите, които не ваксинират децата си – 73% са на мнение, че това е безотговорно.

Репресивната нагласа се потвърждава и по отношение на общественото мнение спрямо специфични наказания към родители, които не ваксинират децата си – парични санкции, наказателна отговорност или дори комбинация от двете.

От друга страна, данните показват и една друга специфична черта в обществото – вярата в конспирации и различни митове, които не са намерили легитимно потвърждение. 770 000 от българите (14%) вярват, че ваксините могат да доведат до аутизъм, близо 2 млн. - до алергии, близо 1 млн. смятат, че ваксините са част от световна конспирация.

“Тренд” е провеждал проучване доколко българите вярват в различни конспирации и данните показват склонност на част от българското общество да се доверява в такъв тип конспиративни теории. Част от хората, които потвърждават важността на ваксините за нашето здраве и това на децата ни, на въпроси, свързани с митове за конспирациите, отговарят утвърдително.

Извън всички въпроси, проценти и прочее, върху които може да се разсъждава, може да се обърне внимание на факта, че много често под повърхността на разумната оценка по дадена тема се открива друга картина, която изразява скептицизъм и недоверие към доказани неща. Изследването в голяма степен показва това.

  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност