Средната класа е под натиск, губи скорост

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7396217 www.24chasa.bg

Поколението Y плаща цената и получава по-малко стабилни работни места от бейби бумърите

Правителствата трябва да направят много повече, за да защитят и да повишат жизненото равнище на средната класа, която е от ключово значение за икономиката.

Гражданите от средната класа са тези, които подкрепят потреблението, стимулират значителна част от инвестициите в образованието, здравеопазването и жилищния сектор и играят изключително важна роля в социалната защита като данъкоплатци.

Това се посочва в изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), озаглавено “Под натиск: средната класа губи скорост”.

“Днес

средната класа прилича

все повече на кораб, който

сякаш плава в бурни

води”,

посочва генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия по повод на резултатите от проучването.

В страните от ОИСР 70% от поколението на бейби бумърите (родените след Втората световна война) са успели да влязат в средната класа, а при поколението Y (милениалите) това съотношение е 60%.

Поколението Y плаща цената на силния натиск върху средната класа през последните 30 г. и получава по-малко стабилни работни места от предходните поколения, сочи проучването. Поколението на бейби бумърите бе облагодетелствано от по-стабилни работни места през активния им живот в сравнение с по-младото поколение, допълват авторите на ОИСР - клуба на най-богатите страни. Те констатират отслабване на икономическото влияние на средната класа от средата на 80-те г.

“Техните доходи са се увеличили съвсем слабо в страните от ОИСР, а разходите са се увеличили по-силно от инфлацията, тъй като

всяко пето домакинство от

тази социална категория

харчи повече, отколкото

получава

Тази ситуация е още по-тревожна, като се има предвид, че свръхзадлъжняването на поколението Y е по-голямо, отколкото при по-високите и по-ниските класи.

Така например през последните 20 години цените на жилищата са се увеличили три пъти по-бързо от средния доход на домакинствата, поясняват авторите на проучването.

От 30 г. съотношението на средната класа като дял от населението се е свило от 64 до 61%.

Затова от ОИСР призовават за по-справедливо разпределението на доходите в условията на глобализацията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо политиците развалиха пейзажа на 24 май

    Политици се наредиха преди професорите в празничното шествие на 24 май и ядосаха ректора на Софийския университет Анастас Герджиков, който определи поведението им като безобразно. Прав е ректорът - култура и духовност не се наливат насила. Да се изтъпанят най-отпред на шествието по случай най-българския, най-светлия,
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.