Средната класа е под натиск, губи скорост

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7396217 www.24chasa.bg

Поколението Y плаща цената и получава по-малко стабилни работни места от бейби бумърите

Правителствата трябва да направят много повече, за да защитят и да повишат жизненото равнище на средната класа, която е от ключово значение за икономиката.

Гражданите от средната класа са тези, които подкрепят потреблението, стимулират значителна част от инвестициите в образованието, здравеопазването и жилищния сектор и играят изключително важна роля в социалната защита като данъкоплатци.

Това се посочва в изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), озаглавено “Под натиск: средната класа губи скорост”.

“Днес

средната класа прилича

все повече на кораб, който

сякаш плава в бурни

води”,

посочва генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия по повод на резултатите от проучването.

В страните от ОИСР 70% от поколението на бейби бумърите (родените след Втората световна война) са успели да влязат в средната класа, а при поколението Y (милениалите) това съотношение е 60%.

Поколението Y плаща цената на силния натиск върху средната класа през последните 30 г. и получава по-малко стабилни работни места от предходните поколения, сочи проучването. Поколението на бейби бумърите бе облагодетелствано от по-стабилни работни места през активния им живот в сравнение с по-младото поколение, допълват авторите на ОИСР - клуба на най-богатите страни. Те констатират отслабване на икономическото влияние на средната класа от средата на 80-те г.

“Техните доходи са се увеличили съвсем слабо в страните от ОИСР, а разходите са се увеличили по-силно от инфлацията, тъй като

всяко пето домакинство от

тази социална категория

харчи повече, отколкото

получава

Тази ситуация е още по-тревожна, като се има предвид, че свръхзадлъжняването на поколението Y е по-голямо, отколкото при по-високите и по-ниските класи.

Така например през последните 20 години цените на жилищата са се увеличили три пъти по-бързо от средния доход на домакинствата, поясняват авторите на проучването.

От 30 г. съотношението на средната класа като дял от населението се е свило от 64 до 61%.

Затова от ОИСР призовават за по-справедливо разпределението на доходите в условията на глобализацията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Учителите са по-важни от нова апаратура

    Идеята само болниците, които имат модерна и нова апаратура, да могат да обучават специализанти и студенти по медицина, по принцип е добра. Защото няма как бъдещите лекари да станат добри, ако не са виждали модерните апарати, на които им предстои да работят в практиката си утре. А и няма как да бъдат конкурентни на онези свои колеги