Кой запали фитила в Габрово

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7396301 www.24chasa.bg

Голяма беля можеше да гръмне в Габрово, ако ситуацията не беше овладяна навреме.  Защото вече сме гледали какво се случи преди броени години в Катуница, а наскоро и във Воеводиново.

Някакви аутсайдери, които никога не са успели да научат какво е позволено и какво не по българските закони, решават, че могад да правят каквото си поискат - да псуват, да бият, да палят. Така и в Габрово - след невинна забележка пребиват човек.

Фитилът на етническото напрежение обаче тръгва, когато очевидно виновните биячи са пуснати след 24 часа в ареста. Ако бяха задържани и съдени за хулиганската си постъпка, нямаше да се стигне до погромите в Габрово. Защото хората искат да се спазват законите, а тези, които ги газят, да бъдат наказвани. Вместо това чувството им за справедливост беше накърнено за пореден път и те се вдигнаха спонтанно да си го връщат по ромските къщи. Поуката е ясна - има ли подобни битови инциденти, трябва бързо правосъдие, иначе се стига до напрежение и опасен развой на междуетнически конфликти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо в други страни колите са повече, а катастрофите - по-малко

    Стряскаща статистика публикува Евростат - България е първа в Европейския съюз по смърт при катастрофи. У нас смъртните случаи са 64 на 1 милион жители, докато средното за ЕС ниво е 23 такива случая - почти три пъти по-малко. И то при условие, че в България броят на колите е най-малък на глава от населението сред европейските страни.