Надеждата е в младите, важно е да останат тук

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7398472 www.24chasa.bg

Тая драма с демографския срив се развява не от днес и не от вчера. Да, България е сравнително малка страна и всяко изтичане на българска кръв в чужбина веднага се отразява, дава и повод за мрачни прогнози. Вярно е, че ставаме по-малко.

Нищо обаче не е загубено, докато има млади българи, които да раждат и отглеждат деца. Е, в последните 20-30 години все повече народ се изнася в чужбина - едни, за да учат (част от тях се връщат), други отиват за сезонна работа и пак си идват, трети заминават завинаги, раждат децата си някъде по Белия свят. И когато се върнат при баба и дядо, то е за кратко, колкото да научат няколко думи на български.

Надеждата е в младите - да имат такива условия, че да им е драго да живеят тук, в България, тук да работят, да раждат и отглеждат деца. И със сигурност ще го направят, когато доходите им станат достатъчно стабилни, за да живеят с един приличен стандарт. Не е невъзможно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо в други страни колите са повече, а катастрофите - по-малко

    Стряскаща статистика публикува Евростат - България е първа в Европейския съюз по смърт при катастрофи. У нас смъртните случаи са 64 на 1 милион жители, докато средното за ЕС ниво е 23 такива случая - почти три пъти по-малко. И то при условие, че в България броят на колите е най-малък на глава от населението сред европейските страни.