17-те жители на с. Мало Пещене са пример как се отстояват каузи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7401029 www.24chasa.bg

Умилителна е храбростта, с която 17-те жители на най-малкото врачанско село Мало Пещене решават с референдум дали да бъде разкрита кариера за глауконит в землището му.

Те са събирателен образ на обезлюденото българско село, което се бори за запазване на природата и за връщане на хора в него. В избирателния списък фигурират над 40 имена на жители на Мало Пещене, които имат къщи тук, но или са на работа в чужбина, или живеят постоянно във Враца и областта.

Всичко, което трябва да знаете за:

17-те малопещенци обаче не се предават и използват всички демократични процедури в опитите да запазят въздуха около тяхното и съседното село Голямо Пещене чист от замърсяващи производства. Местните се тревожат, че добивът на глауконитови пясъци в района може да отблъсне желаещите да си купят къщи там. Миналата година са написали петиция против създаването на кариера край селото.

Ето как едно малко врачанско село в западналия Северозапад дава прекрасен пример как се отстояват каузи. Струва си да се поучим от борбата на малопещенци.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Стига сте ги хвалили тези румънци

    Икономическата стабилност е важно нещо, каквото и да си говорим. Съседна Румъния е пред риск да остане без пенсии и заплати на държавните служители. Там спешно назначават за министър-председател съименника на унгарския премиер Лудовик Орбан, за да се спаси страната от колапс. Очевидно българските политици имат малко повече здрав разум и у нас
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,