17-те жители на с. Мало Пещене са пример как се отстояват каузи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7401029 www.24chasa.bg

Умилителна е храбростта, с която 17-те жители на най-малкото врачанско село Мало Пещене решават с референдум дали да бъде разкрита кариера за глауконит в землището му.

Те са събирателен образ на обезлюденото българско село, което се бори за запазване на природата и за връщане на хора в него. В избирателния списък фигурират над 40 имена на жители на Мало Пещене, които имат къщи тук, но или са на работа в чужбина, или живеят постоянно във Враца и областта.

17-те малопещенци обаче не се предават и използват всички демократични процедури в опитите да запазят въздуха около тяхното и съседното село Голямо Пещене чист от замърсяващи производства. Местните се тревожат, че добивът на глауконитови пясъци в района може да отблъсне желаещите да си купят къщи там. Миналата година са написали петиция против създаването на кариера край селото.

Ето как едно малко врачанско село в западналия Северозапад дава прекрасен пример как се отстояват каузи. Струва си да се поучим от борбата на малопещенци.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кога училището става “елитно”

    Какво се вижда от резултатите от матурите тази година? Първо, положителният модел - колко е важен добрият учител. Ако запали интереса на ученика, ако успее да го насочи умело към знанието, селско училище може да се класира сред гимназиите, които сме свикнали да наричаме “елитни столични”. Второ, проблемът.
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.