17-те жители на с. Мало Пещене са пример как се отстояват каузи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7401029 www.24chasa.bg

Умилителна е храбростта, с която 17-те жители на най-малкото врачанско село Мало Пещене решават с референдум дали да бъде разкрита кариера за глауконит в землището му.

Те са събирателен образ на обезлюденото българско село, което се бори за запазване на природата и за връщане на хора в него. В избирателния списък фигурират над 40 имена на жители на Мало Пещене, които имат къщи тук, но или са на работа в чужбина, или живеят постоянно във Враца и областта.

17-те малопещенци обаче не се предават и използват всички демократични процедури в опитите да запазят въздуха около тяхното и съседното село Голямо Пещене чист от замърсяващи производства. Местните се тревожат, че добивът на глауконитови пясъци в района може да отблъсне желаещите да си купят къщи там. Миналата година са написали петиция против създаването на кариера край селото.

Ето как едно малко врачанско село в западналия Северозапад дава прекрасен пример как се отстояват каузи. Струва си да се поучим от борбата на малопещенци.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срам за баретата с откупа, но има ли и други в схемата

    В най-скоро време зевзеците ще родят поредния афоризъм на нашето време, който ще гласи нещо от рода: “Ако ви откраднат джипа, за нищо на света недейте да звъните на позната барета”. Най-малкото защото ще ви поиска откуп, а отгоре на всичкото няма и да ви върнат откраднатата кола. Вярно, че във времената на мутрите ченгета и престъпници вършееха
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции