Сергей Станишев: Листата на Нинова е голям подарък за ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7401058 www.24chasa.bg
Станишев говори на влизане на пленума. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Лидерът на БСП трябва да отговори на 4 въпроса

Голям подарък за ГЕРБ - така определи листата на Корнелия Нинова президентът на ПЕС Сергей Станишев преди влизането си за заседанието на Националния съвет на БСП, който трябва да подреди червената евролиста. Ето какво каза още.

Този пленум е важен, защото дава шанс БСП да се яви на поправителен след последния пленум, когато Нинова избра подхода не на диалог и съгласие, а на конфронтация и налагане на воля.

БСП трябва да отговори на 4 въпроса:

1. Какво казваме на членовете си? 1,5 месеца събрания и конференции, партията се произнесе категорично за своите предпочитания и за вижданията за листата. Дали Националният съвет ще каже, че се вслушва в гласа на партията, или че всичко това е било един фарс.

2. Какво е посланието на БСП към обществото? Начинът, по който се управлява БСП, ще бъде транспониран в начин, по който се управлява България, ако ние спечелим управлението. Всички виждат с невъоръжено око, че има очевидна тенденция в превръщането на БСП във вождистка партия – в ГЕРБ №2. Въпросът е дали българите искат такава алтернатива и такава БСП.

3. Какво е отношението ни към Европа и ЕС? Дали БСП запазва своята ясна проевропейска идентичност, или тръгва в посока евроскептицизъм, да не кажа антиевропейска визия. На кого говорим ние на тези избори - на 60% българи, които подкрепят ЕС и виждат в него бъдещето на България, или на 20% евроскептици?

4. Отношението и посланието към европейските ни партньори и политическото ни семейство в Европа. Защото близо година се води яростна кампания, която изтъква различията между БСП и ПЕС. И това неизбежно поражда въпроса: А що дирите там? На този въпрос също трябва да има отговор.

Затова днес всеки да поеме своята отговорност пред партията и обществото за резултата от предстоящите избори. Аз поемам своята отговорност като лоялност към всички структури, които са ме номинирали. Ще се боря за това БСП да спечели изборите с листа с ясен социалистически и проевропейски облик. Нинова трябва да поеме своята отговорност към листата, с която излиза. Трудно може да се каже, че е листа на ИБ, защото им е била представена в последния момент. А всеки член на Националния съвет да поеме отговорност чрез гласуването, което предстои.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кога училището става “елитно”

    Какво се вижда от резултатите от матурите тази година? Първо, положителният модел - колко е важен добрият учител. Ако запали интереса на ученика, ако успее да го насочи умело към знанието, селско училище може да се класира сред гимназиите, които сме свикнали да наричаме “елитни столични”. Второ, проблемът.
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.