Няма вече майстори и това е проблем на цивилизацията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7405447 www.24chasa.bg

Няма вече майстори и това е проблем на цялата западна цивилизация. Каквато и да е точната причина за запалването на готическата катедрала на остров Сите в Париж, безспорен факт е, че пожарът започна от скелето, издигнато за ремонта ѝ. Преди 8 века е имало такива майстори, които без железобетон, електричество, компютърни програми и хаспели успяват да изградят главозамайваща конструкция, която оцеля 8 века и бе срутена заради немарливост, независимо дали става дума за небрежно хвърлен фас, недомислена работа с оксижен или късо съединение. Ако не се бе тръгнало на ремонт, сигурно гаргойлите още щяха да си стоят невредими. Непрекъснато някой иска да прави ремонти, без да има вече майстори. Всяка човешка дейност в крайна сметка преминава през ръцете на способни хора. Ако няма такива, нищо не се получава, независимо дали става дума за катедрали, сърдечни операции или софтуер. Затова за опазването на европейската и изобщо човешката цивилизация запазването на занаятчийските традиции е ключово. Не толкова на самия каменоделски занаят, а на отношенията, подчинени на стремежа към съвършенство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо политиците развалиха пейзажа на 24 май

    Политици се наредиха преди професорите в празничното шествие на 24 май и ядосаха ректора на Софийския университет Анастас Герджиков, който определи поведението им като безобразно. Прав е ректорът - култура и духовност не се наливат насила. Да се изтъпанят най-отпред на шествието по случай най-българския, най-светлия,
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.