Няма вече майстори и това е проблем на цивилизацията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7405447 www.24chasa.bg

Няма вече майстори и това е проблем на цялата западна цивилизация. Каквато и да е точната причина за запалването на готическата катедрала на остров Сите в Париж, безспорен факт е, че пожарът започна от скелето, издигнато за ремонта ѝ. Преди 8 века е имало такива майстори, които без железобетон, електричество, компютърни програми и хаспели успяват да изградят главозамайваща конструкция, която оцеля 8 века и бе срутена заради немарливост, независимо дали става дума за небрежно хвърлен фас, недомислена работа с оксижен или късо съединение. Ако не се бе тръгнало на ремонт, сигурно гаргойлите още щяха да си стоят невредими. Непрекъснато някой иска да прави ремонти, без да има вече майстори. Всяка човешка дейност в крайна сметка преминава през ръцете на способни хора. Ако няма такива, нищо не се получава, независимо дали става дума за катедрали, сърдечни операции или софтуер. Затова за опазването на европейската и изобщо човешката цивилизация запазването на занаятчийските традиции е ключово. Не толкова на самия каменоделски занаят, а на отношенията, подчинени на стремежа към съвършенство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Мерките срещу чумата по свинете не са прекалени

    Забрана за фермерски пазари, отстрел на животни, умъртвяване на здрави прасета, дезинфекционни пунктове. Вероятно за някои тези мерки срещу африканската чума по свинете изглеждат прекалени. Но не са и причината е съвсем ясна - срещу заболяването лек няма. Единственият начин да се пресече е да се убиват животни, колкото и нехуманно да звучи.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в