Васил Велев: Задължителна матура по математика - сега някои студенти не могат да делят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7405710 www.24chasa.bg
Васил Велев

Половината скъпоплатени професии изискват математически умения, казва председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България

- Г-н Велев, защо настоявате за задължителна матура по математика?

- Повече от половината скъпоплатени незаети места са базирани на математиката, като 1/3 от тях са в IT сектора. Тестовете на PISA пък показват, че има

около 40%

математическа

неграмотност

сред

15-годишните

Така на входа на техническите висши училища идват млади хора, които не могат да делят, а как те да станат добри инженери?

В същото време страната ни е в челните редици на международните олимпиади по математика. Очевидно, когато се работи с младите хора целенасочено, се постигат много добри резултати. Матурата по математика би дала едно по-добро средно ниво, така младите ще могат да си правят сметката в живота, а не да ги лъжат с лихви по кредитите. Полагането на повече учебен труд по математика води до по-добра реализация и по-добър живот.

- Министерството на образованието обяви, че няма да се въвежда такава. Ще продължите ли да настоявате?

- Не сме очаквали матурата по математика да се въведе още тази година. Мнението ни е, че това е правилна стъпка и тя трябва да се планира и да се въведе в разумни срокове. Ще продължим да настояваме, защото срещаме голяма подкрепа в обществото. Задължителната матура по математика е в интерес на хората, които ще бъдат по-подготвени за живота.

- Какви са разумните срокове?

- Трябва да го решат специалистите в сферата на образованието. Предполагам, че срок от 3 г. е възможен. Колкото по-рано, толкова по-добре и за хората, и за страната.

- Прогнозите показват, че и в средносрочен, и в дългосрочен план основният глад за кадри ще бъде за хора със средно специално образование. Какви реформи трябва да се направят в образованието, за да отговорят на нуждите на бизнеса?

- През последните 5 г. рейтинговата система на висшите училища показва, че повече от

50% от

завършилите

висше се

реализират

на позиции

за средно

Те са изгубили 5 г. време и пари, за да работят нещо, което не изисква висше образование, а през това време са могли да напреднат в кариерата. В Австралия висшистите са само 18%, в същото време това е страната на 2-о място в света по индекс на човешко развитие и по стандарт на живот, като изпреварва значително страни от Западна Европа, САЩ и Япония. В момента на пазара на труда не достигат умения, които се получават от професионалното образование.

- Усещате ли вие, бизнесът, ефекта от въведеното дуално обучение?

- Сега превръщаме тази форма на обучение от експериментална в системна. Направиха се редица промени в законодателството, но договорите за обучение чрез работа за ученици трябва да бъдат по-добре уредени, да се разтоварят от административни и финансови тежести, за да стане дуалната форма масова.

- Може ли да се обърне процесът на изтичането на мозъци?

- Трябва нова държавна политика и да черпим опит от страните, които се справят добре. В Централна и Източна Европа ръстът на БВП е около 5%, при нас е малко над 3. Това е безспорно по-добре от Западна Европа, където е около 2%, но пък е по-малко, отколкото за света. В Полша недостигът на работна сила поради емиграция се попълва от внос от трети страни, като процесът е облекчен като време и пари. Направихме известни плахи стъпки, но не са достатъчни. Призивът да задържим тези, които напускат, вместо да внасяме, на пръв поглед звучи много добре, но няма нищо общо с реалността и с числата. Причината е демографската криза. Сега на 100 напускащи пазара на труда заради пенсиониране идват 62-ма навършващи трудоспособна възраст. Т.е. проблемът е демографски. Затрудняването на трудовата миграция е увреждане на националния интерес. То е на границите на престъпление срещу нацията, защото

след 5 г. в много

сектори и региони

ще се затворят

предприятия

заради недостига

на кадри

За да се завръщат хората от чужбина, е нужно да вдигнем стандарта, а за това ни трябват хора, не затворени предприятия.

- Как да се облекчи вносът на работници и как ще оборите синдикатите, че това води до дъмпинг на заплатите?

- Няма как да се направи дъмпинг и никой работодател няма да прави допълнителни разходи за транспорт, за проучване, за осигуряване на квартира, ако може да осигури работници от страната. В Германия заплатите са в пъти по-високи и там наистина може да има дъмпинг, но приеха много агресивен закон за привличане на работници от трети страни. Докато при нас вносът е труден, бавен и скъп. За да замине един украинец да работи в Полша, му трябват 30 и 10 дни. В България му трябва 300 за такси и 100 дни.

- В кои отрасли е най-голям дефицитът на работници и специалисти?

- Липсата на кадри е проблем №1 в цяла Европа, но у нас е особено остър. В ЕС 45% от предприятията имат проблем с работниците, а у нас са 68%. В туризма, селското стопанство и строителството проблемите са за няколко месеца и решението се търси в сезонната заетост, но при инженерните индустрии кадри са нужни през цялата година. Има недостиг и в транспорта, даже бюджетните системи - армията, полицията, здравеопазването, се оплакват.

- Социалното министерство отвори дебата за промени в трудовото законодателство. Вие за какво ще настоявате?

- То трябва да се адаптира към бъдещето на пазара на труда и ерата на индустриалната революция 4.0. Само гъвкавият пазар на труда може да е устойчив. Ненужни ограничения има и при извънредния труд. Сега за 4 месеца се попълва годишната квота, а през останалото време е забранено полагането на извънреден труд. При това работниците искат да го полагат, защото получават много по-добро възнаграждение. А предприятията имат нужда от това, защото няма откъде да намерят кадри, за да изпълнят поръчки. Предлагаме да отпадне годишното ограничение на извънредния труд, но да останат дневното, седмичното и месечното - те пазят здравето на хората.

- Дойде ли време за реформа при болничните?

- В болничните има значителен дял на измама. Здравите болни ощетяват изрядните работници. Първите три дни се плащат от работодателите и така, докато един мним болен бере череши или е на плажа, неговото възнаграждение се изработва и плаща от колегите му, които съвестно си изпълняват задълженията. След четвъртия ден той вече краде от обществените фондове - от всички. Мнимият болен плаща подкуп на съответния лекар, дори има известни тарифи. У нас има средно над 8 дни отсъствие от работа заради болнични. Червената лампа за измами и злоупотреби в ЕС светва, ако се премине границата от 6 дни.

- Как може да се спрат злоупотребите?

- В някои страни първите три дни не се плащат. На други места се отнемат лицензи на доктори, които са уличени в прегрешения. Това е проблем, който поставяме вече 10 г. Заради кризата от 2009 г. бе решено първите три дни да се плащат от работодателя, но тази временна мярка стана постоянна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Къде е Божков - задача с едно неизвестно

    Къде е Божков - задача с едно неизвестно

    Конфузът в държавата къде точно е Божков - на свобода или в ареста, в Абу Даби или Дубай, се развива, откакто преди три седмици частният самолет на бизнесмена бе засечен да каца в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Преди това имаше догадки, че е някъде на Балканите, може би в Белград, където от години се подвизава банкерът Цветан Василев
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност