Да прегърнем отвореността и взаимноизгодното сътрудничество

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7407001 www.24chasa.bg

Статия на Ли Къцян, премиер на Китайската народна република, за германския вестник "Ханделсблат"

Китай и Европа се намират на двата края на Евразийския континент, но географското разстояние не възпрепятства сътрудничеството помежду им. Като премиер на Китай почти всяка година посещавам Европа и от първа ръка усещам приятелството между нашите народи и добрата инерция на стабилното развитие на нашите отношения.

Неотдавнашното успешно посещение на китайския президент Си Дзинпин в три европейски държави даде още един силен тласък на връзките между Китай и Европа.

Първото ми пътуване в чужбина за тази година ще ме доведе отново в Европа по повод 21-ата среща на върха между Китай и ЕС. Очаквам с нетърпение

да срещна стари

и нови приятели

и да работим

заедно за

по-добро

бъдеще

и за двете страни.

Европа отдавна е застъпник на откритостта. През последните повече от 60 години Европа осъществи безпрецедентно единство чрез интеграция и насърчи напредъка и просперитета в региона и извън него чрез поддържане на многостранност и свободна търговия, вдъхновени от твърд ангажимент за откритост.

Следвайки този дух на откритост, Европа задава темпото в развитието на отношенията с Нов Китай. Заедно ние преодоляхме пречки, счупихме бариери и постигнахме много важни моменти в обмена между двете страни, като например установяването на дипломатически отношения между Китай и скандинавските страни, "разбиващо ледовете пътуване" на британските бизнесмени към Китай, и установяването на дипломатически отношения между Китай и Франция.

През 1978 г. Китай предприе историческото пътуване към реформи и отваряне и оттогава постигна забележителен напредък в развитието си. Четирите десетилетия на реформи и отваряне също така са съпътствани с

бърз растеж на

сътрудничеството

между Китай

и Европа

През 1978 г. "Сименс" организира първата си изложба "Електротехника и електроника" в Шанхай, пионерска стъпка сред чуждестранните фирми за участие в китайските реформи и начинания за отваряне.

През последните 40 години също така се наблюдава 250-кратно увеличение на търговията между двете страни. ЕС е най-големият търговски партньор на Китай в продължение на 15 поредни години. Двустранната търговия достигна нов рекорд от 682,16 млрд. долара през 2018 г.

Китай е вторият по големина търговски партньор на ЕС в продължение на години.

Всяка година

се обменят

около 8 милиона

посещения

между двете

страни,

а всяка седмица ни свързват над 600 полета. Убеден съм, че в бъдеще тези цифри ще нарастват.

След като се отвори за света, Китай няма да затвори вратите си, а ще ги отвори още по-широко. Все повече европейски компании се възползват от последния кръг реформи и мерки за отваряне към света в Китай.

BASF например обяви инвестиционно решение от 10 милиарда долара за изцяло собствено производство в китайската провинция Гуандун. Холандската ING и Банката на Пекин ще инвестират 3 милиарда юана за създаване на смесена банка, като ING ще притежава дял от 51%, което я прави първата чуждестранна банка в Китай.

Законът за чуждестранните инвестиции, неотдавна приет от Общокитайското събрание на народните представители на КНР, е основен закон, който отразява ангажимента на Китай за отваряне на високо равнище през новата ера. Неговата цел е да осигури по-добра защита на чуждестранните инвеститори и да направи Китай още по-привлекателна дестинация за инвестиции отвън. Китай е готов да работи с Европа за насърчаване на двустранното отваряне и засилване на сътрудничеството, осигурявайки равни и справедливи условия за компаниите от двете страни.

По време на срещата на върха между Китай и ЕС ще бъдат прегледани плановете за засилване на преговорите по двустранния договор за инвестиции. Двете страни също така ще се стремят към значим напредък в преговорите за споразумение за географските указания и ще проведат четвъртия диалог между Китай и ЕС за сътрудничество в областта на иновациите. Искаме да използваме тези усилия,

за да развием

нови области и

нови акценти в

сътрудничеството

между Китай

и Европа

Китай и Европа са партньори за печелившо икономическо сътрудничество и допринасят за световния мир и стабилност. Китай отдава голямо значение на отношенията си с Европа и гледа на Европа като важен полюс в света. Ние твърдо подкрепяме процеса на европейска интеграция и приветстваме обединена и просперираща Европа. Тази позиция ще остане непроменена, без значение как може да се развие ситуацията. Ние напълно вярваме в бъдещето на Европа и в задълбочаването на сътрудничеството между двете страни.

Изправени пред нарастващата нестабилност и несигурност в международен план, както и съживяването на протекционизма, унилатерализма и антиглобалистките настроения, Китай и Европа заедно трябва да подкрепят мултилатерализма и системата за свободна търговия, като следват стратегическа и глобална перспектива и разумен подход.

Двете страни трябва да работят заедно за насърчаване на отворена световна икономика и да се справят с дългогодишни проблеми и новите предизвикателства, пред които е изправено човешкото общество, и да наложат стабилност във все по-несигурния свят.

Китай ще

продължи да

си сътрудничи с

ЕС по широк кръг

въпроси,

като отстояването на Парижкото споразумение, насърчаването на устойчивото развитие, придържане към Съвместния цялостен план за действие по иранския ядрен въпрос и борбата с тероризма. Готови сме да засилим комуникацията и да постигнем консенсус с ЕС по такива въпроси като напредването на реформата на Световната търговска организация (СТО) за пълно съответствие на интересите и опасенията на всички страни и по-добра защита на интересите на мнозинството от членовете на СТО.

Китай, който е развиваща се страна, все още предстои да извърви дълъг път към модернизация във всички отношения. Постиженията на източното крайбрежие на Китай може да са впечатлили много европейски приятели. Въпреки това остават значителни дисбаланси между градските и селските райони и между различните региони в Китай.

През миналата година БВП на глава от населението в Китай възлизаше само на една четвърт от БВП на ЕС, а средният годишен разполагаем доход на глава от населението беше по-малък от 2000 евро за почти 600 милиона китайски фермери. Въпреки това, като най-голямата развиваща се страна, Китай е готов и вече поема отговорности и задължения за глобалното управление в съответствие с капацитета си.

Имайки предвид различията в географското положение, историята, културата, социалната система и пътя на развитие,

естествено е

Китай и Европа

да имат различни

възгледи и дори

различия по

някои въпроси

Тъй като нашето сътрудничество нараства по мащаб, проблемите и дори спорове едва ли могат да бъдат избегнати.

Тук, в Европа, виждам голям интерес сред хората от различни сектори в инициативата "Един пояс, един път" и в сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа (Сътрудничество между Китай и ЦИЕ). Надяваме се да насърчим по-доброто взаимодействие между "Един пояс, един път" и стратегиите за развитие на ЕС, както и да се стремим към по-голямо общо развитие въз основа на консултации и сътрудничество за споделени ползи.

След срещата на върха между Китай и ЕС ще посетя Хърватия и ще присъствам на 8-ата среща на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Сътрудничеството между Китай и ЦИЕ като платформа за междурегионално сътрудничество е насочено към насърчаване на свободната търговия и глобализацията.

Заедно с много подобни механизми за сътрудничество в света, причината сътрудничеството между Китай и ЦИЕ да се развива гладко и да продължава да се задълбочава се дължи, както на високата степен на сходство и взаимно допълване в нивото на развитие между двете страни, така и на факта, че нашето

сътрудничество

е мотивирано

от взаимния

интерес

и общото развитие.

Както съм казвал многократно, сътрудничеството между Китай и ЦИЕ се развива според законите и регламентите на ЕС в широката рамка на отношенията между Китай и Европа, водейки до по-балансирано развитие и единство на ЕС, като полезно допълнение в отношенията между Китай и ЕС. Така виждаме и правим нещата.

Китай и ЕС имат

много повече

общи интереси,

отколкото

различия

Двете страни имат мъдрост и способност да се справят с различията, да посрещат съвместно предизвикателствата и да разширяват взаимноизгодното сътрудничество в полза на нашите близо 2 милиарда души.

Една европейска поговорка гласи: "Тези, които работят сами, добавят; тези, които работят заедно, умножават". Тенденциите на световното развитие ни призовават да правим своевременни и съгласувани усилия за насърчаване на откритостта и взаимноизгодното сътрудничество.

Ето какво трябва да правим: да предоставяме повече ползи на нашите народи и да допринесем повече за мира, стабилността и развитието на света.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо в други страни колите са повече, а катастрофите - по-малко

    Стряскаща статистика публикува Евростат - България е първа в Европейския съюз по смърт при катастрофи. У нас смъртните случаи са 64 на 1 милион жители, докато средното за ЕС ниво е 23 такива случая - почти три пъти по-малко. И то при условие, че в България броят на колите е най-малък на глава от населението сред европейските страни.