Мистерията на българското население

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7407550 www.24chasa.bg

Кога паднахме под 7 милиона?

Свидетели сме на голяма национална мистерия - кога точно българското население падна под 7 милиона? Някои са убедени, че това е станало още при царя. Според брояча на ООН то се случи през юни миналата година. Онзи ден обаче Националният статистически институт (НСИ) излезе с най-новите демографски данни и се оказва, че на 31 декември 2018 г. сме били точно 7 милиона и 39 човека.

И ако сметнем, че пак според данни на НСИ населението се стопява с по 5,7 души на час, значи историческата бариера от 7 милиона е преодоляна в южна посока някъде между 6 и 9 часа сутринта на 1 януари 2019 година.

Възможно е обаче да сме били 7 милиона и 39 човека в края на работното време на НСИ. Тогава сигурно сме слезли под 7 милиона, докато президентът Румен Радев е произнасял новогодишното слово. Ето защо това слово бе толкова тъжно и гневно, все едно е загубил пенсионния си влог. Сигурно си е мислил

– на мен ли се

падна тази

горчива чаша?

При Васил Коларов станахме 7 милиона, при Живков - почти 9, а дали при втория ми мандат няма да слезем и под 6?

Но нищо не пречи на г-н Радев да плъзне горчивата чаша на предишния президент. Всички версии са възможни, защото не се знае колко човека емигрират. Според НСИ разликата между починалите и живородените е била 46 329, следователно преселилите се в чужбина миналата година са само около 3 хиляди (ако намалим заминалите с пристигналите). Но повечето авторитети твърдят, че нетната емиграция е над 30 хиляди годишно, а КНСБ дори посочва 40 000, има и версии за 60 хиляди.

Значи песимистът може да приеме, че всеки час емигрират нетно по 3-ма сънародници, а населението намалява не с 5,7 на час, както твърди НСИ, а с 9 човека. На час. Значи нищо чудно да сме паднали под 7 милиона още при президента Първанов.

Друго бе при комунизма – ако “Работническо дело” съобщи, че сме станали 7 милиона точно в 8,37 ч на 32 август 1945 г., никой не би посмял да го оспорва. Все едно е изчукано върху камък. Не твърдя, че сега при демокрацията експертите от НСИ не работят добросъвестно, а че възможностите им са силно ограничени.

Иначе последната демографска епикриза на България е достатъчно богата и разнообразна, но липсва главното според мен –

а колко сме ние,

етническите

българи?

И кога ще се превърнем в малцинство, за да получим най-сетне и ние закрилата на фондациите?

Както знаем, днес върху ромската статистика има някакво табу, което важи за всички институции. Да сте виждали данни на МВР за ромската престъпност? Няма и да видите. При едно по-предишно преброяване този етнос излезе около 800 хиляди, а при последното падна до 400 хиляди. Сега би трябвало съвсем да е изчезнал. Но истината е, че ромите се удвояват на всеки 20 години, все повече се обособяват в гета и най-вероятно сега са около 1 милион и 200-300 хиляди, докато етническите българи са не повече от 4 милиона и 500 хиляди и бързо намаляват.

Според професор Петър Иванов, шеф на Демографския институт към алтернативната научна академия БАНИ, всеки час у нас ромите се увеличават с по 4 човека, докато етническите българи намаляват с 13 човека. Към средата на века етническите българи у нас вече ще са по-малко от 1 милион при 5 милиона население, но тогава едва ли тази държава вече ще се казва България. Би било интересно да сметнем кога точно ще се случи преименуването – през 2040 г.? Или през 2035-а? Би било, но нямаме достоверни данни.

Пак по официални данни българският език не е майчин за 55 на сто от първолаците. Това обяснява защо над 60 на сто от учениците в прогимназията са функционално неграмотни и все по-неграмотни стават. Вече даже срещаме затруднения да снабдяваме развитите страни с достатъчно лекари, инженери, агрономи и детегледачки с хигиенни навици.

Но какво е виновно българското училище, когато 55 на сто от първолаците все едно пристигат от друга държава?

Не знам защо етническата статистика стана табу в България, но на мен ми се струва малко глупаво. Явно върху властите се оказва някакво давление отвън. А може би властта смята, че демографската криза се пише на нейната съвест и следователно трябва да я фризира? Но пък народът приема, че щом властта крие нещо, значи е гузна. А щом е гузна, значи е виновна. Това е един от негативите на дългото управление – след близо 10 години на кормилото вече не върви ГЕРБ да прехвърля вината за ниската раждаемост на БСП.

В крайна сметка властта не може да поема отговорност за това какво прави българинът под юргана. И няма защо да крие кой етнос го прави и кой – не.

Още по-странно е, че напоследък у нас едни чужди фондации взеха да организират симпозиуми по демографията на България и да ни убеждават, че всичко, което се случва у нас, е нормално. В цяла Европа е същото, успокойте се и ако ви трябват повече хора – ето ви мигранти от Африка.

Първо, в Европа очевидно не е същото. Ние сме шампиони по смъртност и в челната тройка по ниска раждаемост. Освен това докладите на тези конференции също заобикалят етносите като дявола евангелието. Да не би да не се усетим какво е бъдещето и да не вземем мерки. Защо те самите не се замислят, че ако утре тук стане Булгаристан, тях ще ги изгонят първи? Но може би ги подценявам, може би гъвкаво ще приемат исляма. Всяка нова власт има нужда от стара интелигенция.

Тези конференции заобикалят факта, че България е донор на високо образовани или що-годе квалифицирани и копнеещи да се социализират кадри за Германия, Великобритания, Швеция, Франция и т. н. Не че имаме, но каквото имаме, го даваме от сърце. Ако тези фондации имаха малко свян, нямаше и дума да споменават за българската демография.

Иначе последният демографски доклад на НСИ е богат с най-различни слисващи факти. Да вземем извънбрачните раждания. През 1992 г. те са били едва 18,5%, през 2001-а са били 42 на сто, а през 2018 г. – 58,6 на сто!

Значи българската жена вече е свободна от брачните окови. Честито!

  • Нов национален стадион – крайно време беше

    Нов национален стадион – крайно време беше

    В интервю за “24 часа” - първо след победата на конгреса над Димитър Бербатов, преизбраният за пети път за президент на БФС Борислав Михайлов разкрива четирите си основни цели, които си е набелязал в следващите четири години. Цялото интервю може да прочетете в съботния ни брой, но Михайлов признава, че една от мечтите му винаги е била нов
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо