Яне Раколайнен: “Патрия” предлага българско производство на бойна машина за армията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7407644 www.24chasa.bg

Ефектът от местното производство е много по-голям от цената на сделката и ще е за поне 50 години напред, казва в интервю вицепрезидентът на финландската компания Patria Land System

- България настоява 20% от новите бронирани машини за Сухопътни войски да се произвеждат в страната, което за повечето потенциални участници се оказва проблем. Мислите ли, че “Патрия” ще успее да се справи с това условие и имате ли вече подходящите български партньори?

- Ще започна малко по-отдалеч, от голямата картина. Нашият интерес към тази сделка е от години и ние сме готови да имаме пълно производство на бронираните машини за българската армия в България. И когато говорим за производство в страната, нямаме предвид линия само за сглобяване на готови компоненти, за да изпълним условията на конкурса на Министерството на отбраната. Имаме предвид производство в България, напълно българско производство на бойни машини, а от нас ще е трансферът на технологии. Това вече е схема, която сме осъществили в други държави, които са наши клиенти, и сме напълно уверени в способностите си, че можем да го направим в България. Така че за нас изискването за дял на местното производство на бойната машина не е проблем, напротив според нас това ще донесе полза за българската икономика като цяло. От полза както за армията, така и за индустрията ще е да имате изцяло местно производство на бойни машини, в което да участват местни доставчици.

- За това българско производство ще ползвате вече съществуващи български партньори, или ще създадете изцяло нова фирма, която да го осъществи?

- И в момента работим с много български компании – малки, големи, частни, държавни производители на въоръжение. За производството на бойна машина са нужни различни умения и технологии и те може да бъдат предоставени от компании из цялата страна.

- Местното производство ще направи ли машината по-евтина?

- Това не е важният въпрос. Дали ще стане по-евтина, или по-скъпа заради местното производство? Тук важна е отново голямата картина, мисленето в мащаб. Доставката на бойна машина не е еднократна сделка, това е дългосрочно партньорство. И това дългосрочно партньорство ще бъде печелившо за двете страни именно чрез производството в България. И в местното производство има много по-големи ползи за страната от цената. На първо място, това са икономическите ползи, защото ще бъдат създадени нови работни места не само в конкретната фирма, която ще произвежда машините, но и в цяла редица от по-малки български фирми, които ще са доставчици за производството. В българските фирми ще се създадат нови способности и умения, те ще получат нова технология, което пък ще им позволи да търсят и нови външни възможности за развитието си, да разширяват бизнеса си. Ефектът от местното производство ще е като от снежна топка, пусната по склон - постоянно ще нараства. Естествено, има и преки ползи за държавата във вид на данъчни приходи. И всички тези ползи не са за периода на производство на машините за конкретната поръчка, говорим за партньорство от 30-50 години, колкото е животът на една нова бойна машина. Допълнително трябва да кажем, че поддръжката на една бойна машина не е само да се сменя двигателното масло или гумите. Това може да го направи всеки. Много по-добре се поддържа машината, когато го правят хора, които са я произвели и са наясно с технологията. Това вече е по-евтино. Допълнително страната разполага с верига за доставки на резервни части по всяко време и при всякакви условия.

- Тази бъдеща българска бойна машина “Патрия” ще може ли да бъде изнасяна в трети страни?

- В практиката си ние включваме всичките си партньори в обща верига. От една страна, създаваме местните вериги на доставки, но и всички те участват в глобалната верига. И работят, естествено, и за развиването на нови пазари.

- До този момент изискването бе всички нови близо 200 машини да са със задвижване 8 по 8, сега се споменава, че ще има машини и със задвижване 6 по 6 и дори 4 по 4. Това всъщност оскъпява или поевтинява сделката?

- Не бих могъл в този момент да кажа категорично дали тази промяна ще оскъпи, или ще поевтини машините, които ще закупи България. Но според нашите изчисления е по-евтино в дългосрочен план и по-ефективно всичките бойни машини да са на една задвижваща платформа. Платформата 8 по 8 ще даде много по-широк диапазон от задачи, за които ще може да бъде ползвана всяка машина. И това е всъщност голямата полза за армията.

- Военни споменават за друг “проблем” с техническите изисквания по тази сделка. МО планира да поиска монтирането на оръдия “съветски” калибър, за да може да се осигурят по-евтини муниции и освен това производството им да бъде българско. Има ли проблем такива оръдия да бъдат интегрирани с машините “Патрия”?

- Вярваме, че българското министерство ще вземе най-доброто решение както по отношение на калибъра, така и на оръжейните системи, които са нужни на българската армия. Уверени сме, че можем да интегрираме всяка една система в “Патрия”, независимо дали говорим за натовски калибър, или не. Вече сме го правили и мисля, че няма оръдейна система, която да не сме интегрирали в “Патрия”. Уверени сме, че това условие не би било пречка за нас.

- При конкурса за нови изтребители се появи политически момент в избора на Ф-16. Опасявате ли се, че и при тази сделка може да бъдат предпочетени стратегически партньори от САЩ или друга голяма държава в НАТО?

- Това е добър въпрос. Тази сделка предизвиква голям интерес сред много производители. Българското правителство осъществява наистина големи проекти за модернизация на въоръжените си сили. Но големият интерес като цяло е добър, защото води до прозрачност. Ние сме компания, която държи на прозрачността, и сме уверени, че можем да предоставим всички нужни и изисквани от България способности с нашите бойни машини. Ние ще ги произвеждаме в България и вярваме, че ще ги предоставим на най-добрата цена.

- Ако закупим “Патрия”, ще се наложи ли за някои компоненти или въоръжения да се сключват допълнителни споразумения с трети страни? Или можете да доставите напълно готова машина – плащаш и караш?

- Разбира се. Ние предоставяме на България цялата система. Естествено, за различните оръдейни системи ще имаме различни партньори, същото е и за комуникационните системи и пр. Но бойната машина е цяла система и България ще я получи.

- “Патрия” е участвала в бойни мисии с машини на основните ви конкуренти в конкурса. С какво вашите бойни машини са по-добри?

- До този момент ние сме произвели 1600 машини 8 по 8 и те са използвани в различни бойни мисии. “Патрия” са използвани във всякакви условия и са доказали способностите си, доказали са, че защитават войниците. За България ще предложим най-последните си и добри технологии, за да дадем всички нужни на българската армия способности. Наясно сме, че тези машини ще се ползват поне в следващите 30 години, и сме сигурни, че в тях ще се интегрират и могат да се интегрират нови технологии, които да отговарят на бъдещите изисквания на войната. Освен това реално ние осъществяваме обмен на технологии и модернизации между всички ползватели на машините “Патрия”. Мога смело да кажа, че ние сме една от най-добрите компании именно във внедряването на нови технологии в бойните машини.

  • Лекарите, които всеки ден правят добрини

    Лекарите, които всеки ден правят добрини

    Светът може да бъде прекрасен, когато има хора като младия лекар от болницата в Пазарджик, който с бърза реакция успя да спаси припаднала жена. Вярна ще се окаже максимата, че успели в живота са хората, които знаят как да открият радостта и да я предадат на другите. А какво по-радостно и изпълващо с удовлетворение от това да си спасил човешки
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга