Кой ще е победителят? Този, който успее да изкара повече от своите избиратели

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7409762 www.24chasa.bg

Няма нов играч на сцената - а те мотивират негласуващите

Няма да сбъркаме, ако кажем, че “Апартаментгейт” е перлата в короната на скандалите от този мандат.

От началото на третото правителство на Борисов не минаха много седмици, без общественото мнение да не бъде приковано от поредния скандален казус. Но въпреки това дистанцията в подкрепата между двете основни партии си стоеше хладнокръвно. Разбира се, управлението се износваше, но почти незабележимо като числа. В нито един от скандалите не успяхме да видим някаква по-рязка промяна в електоралните нагласи.

Първият такъв случай се оказа именно “Апартаментгейт”. Какво беше различното в този скандал?

(Практически паритет между двете големи партии с минимална преднина на БСП показва новото национално представителното проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” - вижте го ТУК. Димитър Ганев коментира данните от проучването.)

Първото и може би най-важно е, че апартаментът е нещо понятно за българина. Всеки един е обсъждал имотни казуси в семейството си. Темата е близка. Често се губим, когато става дума за десетки или стотици милиони или милиарди.

Второто – при всеки скандал досега БСП скачаше на барикадата, дебатът се политизираше, което действаше стягащо както на БСП, така и на ГЕРБ. Привържениците се консолидираха и това не позволяваше да се стигне до сериозни електорални щети. При “Апартаментгейт” това не се случи.

БСП беше

нетрадиционно

пасивна

Дали това бе тактически ход на червените, или просто се страхуваха, че и техните имена ще излязат от черния имотен регистър, това няма голямо значение.

“Тренд” завърши своето проучване през март точно преди избухването на скандала, а теренната ни работа през април приключи точно в момента, в който като че ли темата с апартаментите не беше вече първа и почти единствена новина във всички медии. По друг начин казано, сравнението между двете ни изследвания през март и април обхваща точно периода на скандала и това ясно си личи. Само за месец ГЕРБ губи 3% от своята подкрепа сред гласуващите. Без да има съществена динамика в процентите за БСП, практически

двете партии изпадат

в ситуация

на паритет

само 40 дни преди изборите за Европейски парламент, като психологическото предимство от 0,8% остава този месец в полето на БСП.

Далеч съм от мисълта, че победата на БСП е гарантирана, но със сигурност ГЕРБ се намира в най-трудната си ситуация от началото на този мандат. До изборите има още твърде много време, за да можем да правим каквито и да е прогнози. А и смятам, че до самия изборен ден всяка прогноза ще е чиста проба врачуване и стреляне в тъмното.

Защо? В проучванията на всички социологически агенции (“Тренд” в това число) декларацията за участие в предстоящите избори е около или над 50%. Или с други думи

близо 3 млн.

българи заявяват

някакво партийно

предпочитание

На изборите за Европейски парламент през 2014 г. действителните гласове в урните бяха 2,2 милиона. Не виждам никакви основания да мислим, че активността на предстоящите ще бъде много по-висока от тази, която регистрирахме през 2014 г. Даже напротив. Има не една причина да бъде дори по-ниска.Няма нов политически субект на сцената, а обикновено именно те успяват да мотивират част от негласуващите да отидат до урните.

Нещо повече – 26 май (неделя) е трети почивен ден, тъй като 24 май е официален празник. Това ще доведе до мобилност – кой към родното си място, кой към Черноморието, кой към Гърция, и на тези хора изборите ще са им последна грижа. Сблъсъкът ще е между твърдите ядра. Въпросът кой ще победи на предстоящите избори не се крие в това кой ще привлече повече избиратели, а кой ще успее да изкара своите. 

  • Чудо по време на пандемия - 2 пъти по-малко болнични

    Чудо по време на пандемия - 2 пъти по-малко болнични

    Изненадващ плюс изскочи от статистиката на НОИ покрай пандемията с коронавируса - оказва се, че болничните в трите най-критични месеца - март, април и май, са били два пъти по-малко от обичайното. Единият фактор е ясен - драстично по-малко са болничните за майки, които гледат болни деца вкъщи, защото децата не ходеха на училище и градина