Дума на седмицата: “Нотр Дам”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7412684 www.24chasa.bg
Първият камък на катедралата “Нотр Дам” (Света Богородица) е поставен през 1163 г. при властването на Луи VII.

Първият камък е поставен през 1163 г.

Първият камък на катедралата “Нотр Дам” (Света Богородица) е поставен през 1163 г. при властването на Луи VII. Изграждането продължава почти две столетия. Реставрации и допълнения към структурата са правени през XVII и XVIII век. Доминиращи в катедралата са двете кули с камбани, построени през XIII век. Най-голямата камбана е наречена Емануел и тежи 13 т.

Катедралата има 3 портала. Първият е на св. Анна (майката на Дева Мария), средният изобразява Страшния съд, а третият е на Дева Мария. Двата крайни портала са напълно еднакви. Легендата разказва, че майсторът им не могъл да направи средния, тъй като бил продал душата си на дявола, затова той бил изграден от друг и се различавал от останалите. Над порталите е разположена розетка с диаметър 10 м, а под нея се намират 28 статуи на библейски личности.

“Нотр Дам” е един от символите на Париж. Катедралата се посещава от 13 млн. души годишно, повече отколкото другата известна забележителност в града - Айфеловата кула.

Готическата катедрала е обявена за световно културно наследство от ЮНЕСКО през 1991 г. За последно е търпяла сериозни повреди по времето на Великата френска революция в края на XVIII в. По време на двете световни войни известната сграда не понася никакви поражения.

“Нотр Дам” има три органа, единият от които с над 8000 тръби. В катедралата всяка неделя в 17,30 ч се провеждаха безплатни концерти. Тя побира 9000 души.

Покривът и стрелата изгоряха, но 90% от ценностите оцеляха

Въпреки огромния пожар, който унищожи напълно покрива и кулата стрела, извисяваща се на 93 м, 90% от ценностите, съхранявани в катедралата, оцеляха. Това е станало заради добре разписан план за евакуация, който е бил задействан още в първите минути на огъня. Така от пламъците бяха спасени най-ценните реликви - тръненият венец на Христос и бялата плащаница на свети Луи, която той е носил в деня на приемането на светата корона. Опазени са и голяма част от картините, които ще бъдат реставрирани в Лувъра.

Липсата на майстор и големи дървета ще бави реставрацията

Френският президент Еманюел Макрон обеща готическата катедрала да бъде напълно възстановена за 5 г., а френски милиардери, обикновени французи и организации успяха за много кратко време да съберат дарения за над 1 млрд. евро. Оказа се обаче, че голямата трудност пред възраждането на 850-годишния храм ще е липсата на майстори - каменоделци и дърводелци. Според специалистите във Франция вече не се намирали и толкова високи и широки дървета, които преди вокове били използвани за гредите на покрива.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Всеки има право да се връзва на глупости, но в здравето няма демокрация

    Антиваксъри изпратиха открито писмо срещу ваксините до президента Румен Радев и кого ли още не. С основен аргумент, че задължителното ваксиниране не било демократично. Мили антиваксъри, в здравето на всички ни няма демокрация. И не трябва да има. Защото хич не е демократично неваксинирани хора да сеят зарази