Бързо с новите правила срещу крадците на ток

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7413753 www.24chasa.bg

Години наред у нас съществува парадокс - да крадеш ток, е по-изгодно, отколкото ако плащаш като съвестен абонат. “24 часа” акцентира върху него още през 2016 г., а преди десетина дни вестникът направи нова дискусия по темата. И на нея стана ясно, че вече бизнесът краде повече ток от циганите. Последният случай от София го доказва.

Но и досега парадоксът не е поправен. А причините са чиновнически - КЕВР въведе едни правила, съдът ги отмени, регулаторът изработи нови, но все още не са в сила, защото се обсъждат.

А е нужно час по-скоро да се приемат и след това да се направят бързо няколко стъпки - да се повиши цената на крадения ток, да се прецизира наказателното законодателство, да се увеличи ефективността на контрола над търговията с черни и цветни метали. Иначе ще се окаже, че 7 милиона потребители чинно плащат, защото са коректни, а няколко хиляди хитреци продължават все така да минават метър.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Мерките срещу чумата по свинете не са прекалени

    Забрана за фермерски пазари, отстрел на животни, умъртвяване на здрави прасета, дезинфекционни пунктове. Вероятно за някои тези мерки срещу африканската чума по свинете изглеждат прекалени. Но не са и причината е съвсем ясна - срещу заболяването лек няма. Единственият начин да се пресече е да се убиват животни, колкото и нехуманно да звучи.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в