Доц. д-р Георги Н. Николов: В Скопие фалшифицират документи за Гоце Делчев

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7413776 www.24chasa.bg
Доц. д-р Георги Н. Николов СНИМКА: Снимки: Румяна Тонева

Ако в македонските учебници се напише историческата истина ще рухне митът за македонската нация, твърди зам.-деканът на историческия факултет на СУ

- Доц. Николов, защо не можем да се спогодим с македонските историци чий е Гоце Делчев, както за признатия от тях за български цар Самуил?

- Не мисля, че и за Самуил нещата са приключили добре. Защото признанието, че той е бил български цар, не е достатъчно. Би трябвало да се каже, че той е бил цар на българите. Има един опит зад този параван да се каже, че е бил македонец, но понеже българската държавна традиция е много силна, се нарекъл български цар. А това въобще не е така. Затова трябва истината да стигне до края.

- А каква е истината?

- Има идея за общо честване на Гоце Делчев от България и Северна Македония. Но можем ли да говорим за общ празник, ако не кажем, че той е такъв за един общ народ, а не на два отделни народа. И ако някой смята, че е създал македонска нация и хората се чувстват принадлежащи към нея, това е станало през последните 10 г. на ХХ в. И досега обаче има живи хора в Република Северна Македония, които се наричат и се смятат българи.

- Какво им дава основание да се смятат българи?

- Отговорът е много дълъг. Не трябва да забравяме, че от Ньойския договор (1919 г.) насам тези хора са живели в един много тежък тираничен режим. Първоначално в т.нар. Кралство на сърби, хървати и словенци те дори не са били наричани македонци, а южни сърби. И

всеки, който се е

наричал

българин, е

бивал убиван

или се е озовавал в затвора.

След Втората световна война БКП възприема тезата, че съществува някаква македонска, а не някаква тракийска, някаква добруджанска нация. Всичко идва от Коминтерна в Москва, където са и Васил Коларов, и Георги Димитров. Тогавашните ръководители на Югославия прегръщат тази теза и с помощта на Сталин и с примирението на Георги Димитров налагат идеята, че има македонска нация.

После през 1946 г. се извършва едно кошмарно насилствено преброяване в Пиринския край, според което в България живеят почти 170 хиляди македонци. Това антибългарско действие е подкрепено и с предаването на костите на Гоце Делчев и на една огромна документация в Скопие. В момента тази документация се подменя или се фалшифицира, или остава недостъпна за българските учени.

- Как се фалшифицира?

- Например автентичният документ е сниман така, че всичко написано в него изглежда размазано или въобще липсва, а до него е поместен съвременният “македонски” негов прочит.

- Какви са аргументите на македонските историци, че Гоце Делчев е техен? Това, че е роден в Македония, ли?

- Да, роден е в Македония, в Кукуш, но името му е Георги Делчев. А истинското име на друг известен революционер - Даме Груев, е Дамян Груев. Те двамата в редица свои изказвания са показвали българския си характер. Например в свое писмо Гоце Делчев казва: “Отцепленията и разцепленията никак да не ни плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест! Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които е наследство, и в нас немаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани”. Той намеква, че често пъти, когато спорят, българите не могат да стигнат до съгласие.

- Какво прави Гоце Делчев българин?

- Достатъчно е да прочетем писмата му и изобщо всичко онова, което е останало като ръкописно наследство от него. Написано е на български, при това на литературен български, а не на диалект.

- Какъв човек е бил?

- Харизматична личност. Увличал е хората след себе си със самопожертвователност, честност, почтеност. Всички са възприемали идеите му. И българите са направили невероятни усилия да отидат до гроба му, да вземат костите му, да ги донесат тук в София. И най-накрая акад. Тодор Павлов да вземе и да ги изпрати в Скопие...

Иззети са от

Македонския

дом в София,

изграден за 7-8 г. от Македонския научен институт. Днес той се намира на ъгъла на столичните улици “Пиротска” и “Вашингтон”.

- Проф. Ангел Димитров, член на българската комисия, заяви, че никаква дискусия не е имало за това какъв е Гоце Делчев на заседанията на македонската и българската комисия. Обсъжданията са били в контекст след него какво се е случило...

- Нашият най-голям проблем са учебниците по история. Надявах се, че ще се стигне до някакво общо споразумение в сегашните заседания и преговори. Още повече че от македонска страна представител в комисията е специалистът по османска история проф. Драги Георгиев, когото лично познавам - много смислен човек. Но моето усещане е, че ние продължаваме политиката на отстъпки, за разлика от Гърция, която също има такава комисия. Само че в нея става това, което каже премиерът Ципрас. Комисията го поставя и въпросът се решава. Сменя ли се името на летището, на магистралата? Сменя се.

Нашият най-голям проблем са учебниците, защото те са пълни с фалшификации.

- Какво е написано за Гоце Делчев в нашите учебници?

- Че той е един голям български герой. Това е написано. Че ВМРО е българска организация, което е така.

- Имал е много близка връзка с Пейо Яворов.

- Интересно е, че сега в Р. Северна Македония нищо не знаят за него, защото родом не е оттам, а пък Яворов е бил в една от четите и се е познавал лично с Гоце Делчев. Бил е негов добър приятел и е написал едни от най-лиричните си стихове, посветени на македонските българи и тяхната борба за свобода: “Мера според мера”.

- Какво ще се случи, ако в македонски учебник се напише, че Гоце Делчев е българин?

- Ако се напише чистата историческа истина кой какъв е бил в Македония, ще рухне целият мит за македонската нация. На тази измислена история се крепи всичко, което е било преподавано през последните 60 г. Единственото, което дава основание на някои да се смятат за македонци, е, че те днес живеят на тази територия, която сега е (Северна) Македония. А всъщност това е историко-географска област, която се е наричала Македония само през Античността.

През

Средновековието

византийците са я

наричали

Славиния,

а българите - Третия дял на Българското царство или Долната земя. Дори турците не я наричат Македония. Едва модерната картография и география от XVIII-XIX в. започва да връща античните названия. Така Македония се появява като име на една историко-географска област. Но по тази логика ние бихме могли да кажем, че не сме българи, а примерно софиянци, нали така?

Няма нито един документ от периода на османското владичество, според който някой да е бил наричан македонец. Всички са били българи и османската регистрация е оставила много свидетелства за това. Днешните тежнения на историците за съществуването на македонска нация са въз основа на това, че “македонците” обитават тази територия, т.е. водещ е географският принцип, а не историческият.

Преди 1946 г. не е имало разделение на македонци и българи. Сърбите са наричали тази земя Южна Сърбия. В училищата там е имало насилствено преименуване на децата - техните фамилии да не завършват на -ов, а на -ич. Имало е случаи, в които злостни учители са бодели езиците на малчуганите, ако кажели, че са българи, или говорели на български.

После Тито и Сталин решили това население да не се нарича сърби, а македонци. Те искали да придадат България към Югославия и по този начин да се реши спорът за населението, като Пиринският край се присъедини към Р. Македония. Впрочем за възможността да стане такова обединение Георги Димитров е искал обединение 1+1 (Югославия и България), докато Тито е искал България да се присъедини като 7-ма република към Югославия. След Втората световна война в Македония насилията срещу българите продължила. Много от тях са загинали в комунистическите концлагери, в Голи Оток и др. И в крайна сметка цялото това насилие си е казало думата. Хората са били уплашени за живота си и за живота на своите деца. За да оцелеят, за да си намерят работа, те е трябвало да се отрекат от българския си произход.

- В момента как стоят нещата? Казвате, че в българската комисия за учебниците по история водим политика на отстъпки, така ли?

- Не бих казал, че точно на отстъпки, но ми се струва, че позицията на нашата комисия е плаха и прекалено дипломатична. Давам си сметка, че такава промяна чрез образованието ще изисква време, за да потече, както се казва, бистра вода. И ние трябва да бъдем активни в показването на историята такава, каквато е била. На запад от Деве баир се наблюдават всякакви опити не само за отричане на българското минало, но и за възможно най-силно разграничаване от България и българите.

- Каква трябва да е българската политика оттук насетне?

- Ясно е - имаме две държави, създадени от един народ. Аз лично нямам амбиция да превземам територия сега, макар че моят дядо е бил от Охрид, а прабаба ми е от Одринско. А колко още са потомците на тези македонски българи? Ами всеки 3-и или 4-и човек в България е потомък на български бежанци от Македония.

Погледнете ли балканските държави, всяка си има по един роден сателит. Гърците например имат Кипър, албанците - Косово, сърбите - сръбска Босна. И тези сателитни държави обичат много държавата майка, от която са се откъснали. Само Македония гледа на нас с лошо око. Защо?

- Имаме ли вина за това?

- Имаме и грешки. Но всичко се прави избирателно. Например през Втората световна война е имало и насилия. Но едно престъпление на един човек се посочва като характеристика на цялото наше присъствие в българската окупация там, която трае 3 г. и 4 месеца. А се пропуска да се каже, че българската държава е вкарала в Македония милиони левове, за да се съвземе нейната икономика след тежкия сръбски режим.

- Докога ще продължават тези дискусии и преговори?

- Не знам. Но се замислям каква би трябвало да бъде българската позиция, ако утре управляващите в Скопие поискат ние да ги подкрепим за членство в ЕС. Дали трябва да го направим, след като продължават с фалшификациите на историята ни и продължават да пишат откровено неверни, понякога чак смехотворни неща - като се започне от Средновековието и се стигне до ден днешен.

  • План Б - бюлетини от вкъщи

    План Б - бюлетини от вкъщи

    Когато визионерите започнаха да анализират последствията от коронавирусната криза, ударила света, ето едно от нещата, за които бяха единодушни: ще се промени технологията на гласуване. И в България, и в цяла Европа карантинните мерки лека-полека отпадат. Но все още никой не може да каже със сигурност кога вирусът ще бъде окончателно победен