Как децата ни да станат добри хора

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7418023 www.24chasa.bg

Този въпрос - как децата ни да станат добри хора, вероятно е сред най-трудните. И за родителите, и за учителите, и за обществото. И съвсем не са празни приказки усилията в тази посока. Затова е и съвсем естествено най-после българското училище да се обърне отново към възпитанието на качества и ценности, с които едно дете може да стане добър човек. Да може да различава доброто от лошото, позволеното от забраненото в едно цивилизовано общество.

Вярно, че в годините на прехода възпитанието отстъпи пред трупането на знания в училище. Но в същото време две трети от българите очакват училището да възпитава, не само да дава познания на учениците. Затова обаче няма да са достатъчни само усилията на учителите. Тук принос трябва да имат и родителите, и обществото. Толерантността, състраданието, уважението към възрастните, болните, различните - всичко това може и трябва да бъде сред ценностите на българските деца, ако искаме те да станат добри хора.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Да спасиш живот или да си пазиш колата от петна

    Пред възможно най-идиотската дилема са били изправени трима шофьори на таксита: да спасят живота на едно 16-годишно момче или да си опазят колата чиста, без петна от кървящото дете. И тримата избрали да си затворят очите, да си заключат човещината (ако я имат въобще) да се приберат вкъщи и да заспят спокойно.
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.