Доц.Татяна Буруджиева: Лидерите на БСП в момента са объркани ценностно, вкарват партията си в полета, които не са на левицата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7418122 www.24chasa.bg
Доц.Татяна Буруджиева

ГЕРБ трябва да действа по необичаен начин, за да спечели позитиви до края на мандата си

Когато се обръща вотът на избори, това винаги е показателно за политическите процеси в страната

Няма яснота евродепутатите на БСП в коя парламентарна група на Европарламента ще бъдат

Хората в червената столетница се чувстват неспокойни и нестабилни, реагират агресивно на различните послания - лош знак за постигане на резултат

Периферията на БСП е 200-300 хиляди лявомислещи хора. Защо Нинова ги изпуска и започва да гони 150-200 хиляди националисти?

Лидерът на БСП, е близък или има някакъв статут в групата, ръководена от Орбан. Това не са леви партии

- Скандалите преди евровота сякаш засенчиха темата за каузите на евроизборите, не мислите ли, доц. Буруджиева?

- Да, категорично. Кампанията е ориентирана извън дебата за България и нейното място в Европа, за промените, от които се нуждае. И като че ли и следващият месец ще протече по този начин. Абсолютно изчезна темата за това какво ще е бъдещето на Европа и нейното място и роля в глобалния свят. Защото е достатъчно да си припомним тежките последици от миграционната криза в целия ЕС и за България конкретно, решението, което ЕК взе през последната година за общата политика за сигурност, абсолютната неяснота какво става с отношенията ни с Русия и оттам как ще се справи Европа с предизвикателствата на глобалния свят. Ако основният дебат е за отделни силни европейски държави - всичко това ни връща някак си

в Средновековието,

където всеки е силен

и велик в своето

малко княжество

Само че светът е вече доста голям, имаме много сериозни заявки и стратегии за преразпределение на ресурси в света. А Европа се оказва твърде малка въпреки силния си общ пазар и без всякаква идея какво точно прави, освен да потребява дефектите на глобалното развитие.

- Чух ви да казвате по една телевизия, че ГЕРБ е платила цената на грешката си - ако съм ви разбрала добре, това са едни 3% отлив от електората ѝ. Поправима ли е тази щета до изборите, още повече че е в рамките на статистическата грешка?

- Резултатът на евроизборите според мен много ще зависи от предизборните кампании на партиите в 4-те седмици, които остават. Ще зависи и най-вече от способността на щабовете да гарантират сигурността на своите кампании.

Особена важност придобива недопускането на грешка и с най-малка дума от гледна точка на това, че до урните ще отидат предимно твърди избиратели, както казват социолозите. Това означава, че произволна дезориентация в собствения електорат може да наруши всеки процент, който можеш да създадеш в урните.

- Премиерът Борисов е твърдо решен да разшири обхвата на антикорупционния закон - чувствителна тема за българина от години. Това ще компенсира ли имиджовите щети за ГЕРБ?

- Премиерът наистина заяви категорично желание да не спира с борбата срещу корупционни практики, включително от хора вътре в ГЕРБ. Но това едва ли е заявка да се случи точно в този момент. По време на кампания логиката на действие на партиите е малко по-различна от текущия политически процес. Схващам това негово намерение като желание и опит негативът, който ГЕРБ натрупа преди този месец на кампанията, да се превърне в позитив. Тоест да се покаже на избирателите, че справедливост ще има и че тази справедливост може да се види основно в ГЕРБ. Това е и една битка за изтегляне на вниманието и от слогана на кампанията на БСП, който е “Справедливост сега!”.

Но според мен въпросът е доста по-сложен и дълбок - българското общество вече има нетърпимост към това политиците видимо и безнаказано да се облагодетелстват от властта. И май вече сме във фаза ние, гражданите, да искаме политиците ни да са за пример и да служат на общото благо. Която и партия да се заеме с тази задача, тя ще спечели, но стратегически. Тук големият проблем е, че тактически българинът повече не харесва, отколкото харесва. Ние нямаме прагматични и рационални критерии за оценка на политиците. И когато те направят нещо добро, гражданите веднага да го отчетат. Напротив - при нас е по-валидно започнатото добро дело от едни политици да се довършва от други и те да се натоварват с неговата значимост и резултати. Затова подобни действия обикновено се започват в началото на мандата. Как в средата на мандата си ГЕРБ ще излезе от сериозната криза на доверие, която възникна, породена тъкмо от благосъстоянието на политици? В същото време този процес нито може да се спре, нито ГЕРБ има време да спечели позитиви до края на мандата си. Затова трябва да се действа по по-необичаен начин. Казвам това, защото предстоят следващите избори.

- Какви? Имате предвид местните наесен, или парламентарни - предсрочни или редовни?

- Не знам дали

ще има предсрочен

парламентарен вот

ГЕРБ заявиха, че независимо от резултата, евроизборите не са тест. Най-малкото на тях ще се явят много малко българи. Те дори няма да са мнозинството на демокрацията.

- Да, но Сергей Станишев отляво внушава, че ако на евровота БСП спечели, а социолози сега ѝ дават много лека преднина пред ГЕРБ, това ще означава, че те ще спечелят и парламентарни...

- Вижте, когато се обръща вотът в едни избори, това винаги е показателно за политическите процеси в страната и винаги създава проблем на управляващите. И това наистина би било проблем за управляващите, независимо дали отиваме към предсрочни избори, или не. Това поставя в друга ситуация самото тяхно управление.

Но големият проблем за мен са предстоящите местни избори, които управляващите нямат аргумент да съчетават с предсрочни парламентарни избори. А в зависимост от резултатите от евроизборите опозицията ще придобие или не сила да претендира за такова съчетаване.

- Какви са основанията ви за такъв сценарий?

- При заявка 34% участващи на евровота, както показаха сондажи, дори да приемем хипотезата, че ГЕРБ няма да са първи или че са с изравнени шансове с БСП, каквато е моментната прогноза на социолози, Дори при победа на БСП, ГЕРБ няма да приеме това за аргумент за предсрочен вот заедно с кметския, защото по-голямата част от българите не са гласували. Но ще има силни тенденции на недоволство, които ще са достатъчно очевидни.

Въпросът също така е как се използват евроизборите за кметския вот, защото ситуацията хем изглежда аналогична, хем изглежда много по-различна от 2009 г. Тогава след евровота следваха парламентарни избори, докато тук следват местни. А логиката на БСП е “ще направим кампания тип президентските избори и ще пизползваме недоволството срещу управляващите в избори днес и сега”. Преди местния вот обаче няма такава логика на каптиране, защото няма логика на връзки между двата вота тази година, и между интересите и заявките на партиите, които са различни от логиката на тези два избора.

- Може ли обаче БСП да удържи тази крехка дистанция до евровота? Видяхме на Националния съвет драматично разделена столетница и обединяването на представителите на няколкото й крила в евролистите от редовите й членове.

- Резултатите от изследванията на социолози след този пленум, макар и частични, показаха, че решението на редовите членове е по-добро от това на ръководството. Аз лично се съмнявам, че това щяха да бъдат същите резултати, ако беше листата, предложена от лидера на БСП г-жа Нинова. Защото днешната листа е обединяваща партията до голяма степен. Въпросът е дали това обединение ще може да се докаже и да се удържи по време на самите избори.

Имам известни притеснения, като виждам какви са действията на ръководството. Защото, вижте, партията БСП ясно показва желание за такова обединение, за да се получи максимално добър резултат. Но ръководството продължава да настоява на свойто. Прави го с говорителите, които основно представляват БСП и

продължава тази

разделителна линия,

която е ценностна. Г-жа Нинова продължава спора и имаше доста ясно интервю в тази посока. Продължава и манипулирането на посланието кой всъщност е ляв и какво означава лявото. По време на избори няма място за такъв спор. Това обърква хората и ги изнервя. Имам впечатления, включително и от реакциите на моите публични изяви, че хората в БСП се чувстват неспокойни и нестабилни. Реагират твърде остро и агресивно на различните послания. И в този смисъл БСП започва да прилича на партия, в която отделните групи не могат да търпят факта, че някой мисли различно от тях. Това спрямо избори и постигане на резултат на тях е много негативна тенденция.

Също така твърдя, че има проблеми със социологическите данни.

- Защо?

- Защото хората, които казват, че ще гласуват за БСП, са всички онези, които биха гласували на парламентарни.Тоест, ако става въпрос да се промени управлението на държавата. И понеже това няма да се случи, защото изборите са за Европейски парламент, аз лично трудно мога да прогнозирам какво ще стане. Неслучайно обърнах внимание на ситуацията на евроизборите през 2014 г. Тогава заявките на електората на БСП отново бяха относно управлението. Тогава пак имаше паритет и лек превес на БСП в прогнозите на социолозите. А и цялата кампания и дебатът бяха такива - “давате ли ни доверие да продължим да управляваме” (както сега “Дайте ни сега да започнем да управляваме”). Но тогава видяхме, че резултатите бяха доста различни. Виждам, че и колегите социолози се притесняват, както впрочем и аз. Затова предупреждават, че данните от техните сондажи са само моментни снимки.

- Напускането на парламента от БСП ще се отрази ли толкова пагубно на резултата от евровота, колкото предсказаха ваши колеги социолози?

- Отрази се. В предишния месец дистанцията между ГЕРБ и БСП се увеличи. ГЕРБ поведе доста очевидно, включително и само на база гласуващи. Съответно там дистанцията с БСП се увеличи още. Докато този месец вече имаме лек превес на БСП.

Присъствието или отсъствието в парламента е показателно за това как ще управляваш. По тази логика, когато опозицията или малцинството не е доволно от едно демократично управление, то се оттегля от него и отива да работи в извънпубличния сектор. Тоест отказва се да използва демократичните инструменти, които му дава политиката. В това няма лошо.

- Консервативният социализъм, който Нинова проповядва, как кореспондира с тенденциите в обединена Европа и дали ще й спечели повече привърженици?

- Консервативен социализъм? Подобна терминология може би върши работа на политическата сцена, но е абсолютно недопустима в политическата наука и практика.

Какво значи консервативен

социализъм - нищо.

Все едно да казваме

“мокра вода”

Вкарват се едни традиционни ценности като семейството в тази платформа, но политическите ценности от сорта на това какво е лявото са нещо различно от идеята “семейството е важно и ценно”. То е важно и ценно за всички политически течения - и за християндемократите, и за консерваторите, и за крайнодесните, и за неофашистите. Идеята е да се направи разлика между демократичния социализъм и някакъв социализъм, който според г-жа Нинова е автентичен. Но когато погледне какви са ценностите на този автентичен социализъм, те са всъщност ценностите на националистите. Които никога не са имали нещо общо с левите. Никога! В нито една епоха, в нито едно време, а предполагам и в бъдеще няма да имат. Една от основите на левите ценности всъщност е солидарността, която е основна ценност на демокрацията. Такива ценности са и равенството, и свободата. Социалистите днес казват: “Нашият слоган е “Справедливост днес!” А равенството означава, че моите интереси трябва да бъдат зачитени като вашите интереси по един абсолютно аналогичен начин.

Равенството също така е равенство на шансовете - за всеки европеец, за всеки млад човек, за всеки гражданин. Къде обаче виждате това нещо в програмните документи на БСП? Или в говоренето на лидерите на БСП?

Лидерите на БСП в момента са тежко объркани ценностно и объркват и цялата си партия. Вкарват я в полета, които не са на левицата. Този е и големият им проблем. Този проблем няма да спре с тези избори. Вие ще видите какво ще се случи и в Европейския парламент. Това беше проблемът и на листата - продължава да няма яснота евродепутатите на БСП в коя група на Европарламента ще бъдат. Отговор няма, а това е същностен и ценностен въпрос. Защото, ако съдим по действията на лидера на БСП, той е близък или има някакъв статут в групата, ръководена от Орбан. Това не са леви партии. Орбан все пак остана в ЕНП, въпреки замразеното си членство. Ако по нещо си приличат и имат обща основа европейската левица и европейската десница, то е, че застават на позиция категорично да изключат и да не допуснат Европа да бъде управлявана и доминирана от неофашистки партии и “Орбан” партии. А в същото време г-жа Нинова продължава не просто да присъства на техните форуми, а не на форумите на ПЕС, но и постоянно да обяснява, че Орбан е политикът, от когото тя се учи и когото харесва. Или че БСП трябва да има политики, каквито прави Орбан. Разбирам, за унгарската жена е много хубаво това, което решава Орбан, но за не толкова унгарските жени? За първи път виждам лидер на лява партия да изповядва тези ценности, които са крайнодесни. И през цялото време да обяснява, че това е автентичен социализъм.

- Не е ли опит за прицелване в негласуващите или привличане на друг електорат?

- Продължавам да се питам - периферията на БСП са 200-300 хил. лявомислещи хора и значи изпускаме тях, а почваме да гоним 150-200 хиляди националисти, за които се борят няколко партии със сигурен електорат. Не мога да разбера тази логика - нито електорална, нито политическа, нито от гледна точка на заявените цели на БСП да управлява.

- Какви са сценариите ви за изход от евровота?

- Логическите връзки в тази кампания се губят и май това ще стане и при кампанията за местните избори. Затова прогнозите стават невъзможни. Можеш да прогнозираш нещо, което е логически свързано. Докато това, което сега се случва, е в сферата на случайни събития и хрумвания.

CV

l Родена в София

l Доцент по политически комуникации и доктор по социология

l Специализирала е политически комуникации и политически мениджмънт във Франция и Белгия

l Член на УС на Асоциацията на социолозите и научен секретар на Асоциацията на политолозите, над 10 г. работи по проекти в неправителствения сектор

l Бивш депутат от БСП, първи мандат от Разград

l Беше шеф на кабинета на соцлидера Сергей Станишев

l Преподавател в катедра “Политология” на СУ “Свети Климент Охридски”

  • Пандемията ни нареди на 45-о място по щедрост - ето защо

    Пандемията ни нареди на 45-о място по щедрост - ето защо

    Една приятна изненада - пандемията от коронавируса нареди българите на 45-о място по щедрост от 114 изследвани страни в света. За първи път България е сред водещите в международната класация, а само допреди 2-3 години е била на 126-о - 127-о място. В която - пак изненадващо, изпадат от челото страни като САЩ, Канада и Великобритания
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление