И гурбетът не е цвете, по-добре работа в България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7422077 www.24chasa.bg

Хиляди българи, притиснати от борбата да си осигурят препитание, отиват от години на Запад - търсят работа и добро заплащане. Историята на българските гурбетчии, измамени в Холандия, обаче показва, че и там не всичко е цветя и рози. Езиковата бариера плюс всякакви трикове от страна на онези, които са ги наели за работа, пречат на тези хора да се преборят за правата си и да получат заплати за труда си. И в случая нито европейските правила, нито намесата на отговорните институции вършат работа - хората живеят и се трудят при робски условия.

Точно затова е важно човек да проучи дали ще получава заплата за труда си, когато тръгне на гурбет. А още по-добре ще бъде, ако държавата създаде достатъчно условия за достоен труд на такива хора в България. И тук има работа, и тук се търсят работници. Ако има повече курсове за обучение, за преквалификация, тогава вероятно потокът от гурбетчии на Запад значително ще намалее. Защото от вкъщи по-хубаво няма.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Да спасиш живот или да си пазиш колата от петна

    Пред възможно най-идиотската дилема са били изправени трима шофьори на таксита: да спасят живота на едно 16-годишно момче или да си опазят колата чиста, без петна от кървящото дете. И тримата избрали да си затворят очите, да си заключат човещината (ако я имат въобще) да се приберат вкъщи и да заспят спокойно.
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.