Константин Каменаров: Вече е ясно чий човек съм. Ничий!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7422982 www.24chasa.bg
КОНСТАНТИН КАМЕНАРОВ СНИМКА: Алексей Димитров

Затова, че сме работили заедно, много достойни хора ми казаха: “За мен беше чест!”. Няма да го забравя, докато съм жив

- Г-н Каменаров, съжалявате ли, че се наложи мандатът ви да бъде прекратен предсрочно?

- Не съжалявам за секунда за това, което се е случило. Мога да съм само доволен и щастлив за това, което ми се случи, без да имам въобще предвид мандата и неговото прекратяване.

- Сигурно имаше още доста неща, които да свършите.

- В БНТ има неща, за които със сигурност един човешки живот не стига, за да се свършат от когото и да било. Има много какво да се върши там и много хубави неща, които да се свършат. Надявам се да се случи тъкмо това.

- Очаквахте ли, че ще се стигне до такава развръзка с делото?

- Няма да коментирам нищичко по делото ми, защото продължавам, може би наивно, да смятам, че това мое дело е частен, личен проблем. Това, за което съжалявам истински, е, че

по толкова лош начин с

такава липса на всякакъв

вкус това беше

прехвърлено върху

една кампанийка

да се говори така. Но продължавам да напомням, че това е частен въпрос, личен. Моето пълно убеждение е, че този казус няма нищо общо с телевизията, което, надявам се, поне мъничко да е проличало.

- Имаше конспиративни теории, че чрез това дело някой се опитва да ви “държи” или пък било начин Кошлуков да влезе в управлението на БНТ. Така ли е?

- Това според мен са евтини разсъждения на комплексирани хора. Даже не ми се и коментира. Глупости, глупости. Някой ще ме държи... Едно от нещата, които станаха ясни, мисля си поне, е отговорът на въпроса чий човек съм. Пределно ясно стана.

- Чий човек сте?

- Ничий. Ние сме доста комплексирани хора и това е едно от нещата, които много ме огорчават не само за телевизията, а изобщо. Винаги търсим и намираме телето под вола. То го няма.

- Делото се отлага няколко пъти, защото вие бяхте в международни командировки. Това адвокатски трикове ли бяха?

- Не.

Отиването ми в Брюксел

е обикновена глупост

от моя страна

и недоглеждане. Не ми е хрумнало. Святата истина е тази, кой каквото ще да си мисли и говори. Мама, бог да я прости, казваше: “Нещата, моето момче, си имат имена в този живот и е хубаво те да бъдат ползвани”. Да, може би е глупаво, наивно от моя страна, давам си сметка, че това е предизвикало всичките тези реакции, които са подразнили достатъчно количество хора, но това, което, разбира се, се изпуска от голямата картинка, е, че аз не отидох в Брюксел, за да си купувам имоти. Бях там на работа. На всеки, който не е бил в Брюксел, непременно трябва да му се каже, че това не е най-ласкавото място на света, не е луксозно да отидеш там. Бях там на работа.

- Отрази ли се това дело на личния ви живот, на отношенията ви с близки и приятели?

- Не. С хората, които са ми близки, обичат ме и аз ги обичам, естествено, че не се е отразило по никакъв начин. Не беше много красив начинът, по който се експлоатира това нещо. Няма да влизам в тъпи съобщения как децата ми не заслужават да четат тъпотии за баща си. Виж, това е част от играта. Човек просто трябва да има достойнство и позиция и това са част от нещата, за които претендирам. И чест и морал.

- Заради това ли подадохте оставка?

- Естествено. Така се прави. Пак да кажа извън клишетата за етика и морал - това се нарича отговорност. Никой от нас, който и да е, не е по-голям от БНТ. Мога да говоря само за телевизията, защото това е любопитното, а не аз. Така че нямам една секунда право да си позволя някакви проблеми - верни или не, които, така напоително и дебело тиражирани, да влияят върху медията. Тези хора, които работят там, са истински достойни и прекрасни и не заслужават всичкото това нещо. И това е отговорът. Подаваш си оставката и толкоз.

- Заедно с вашата още две оставки много бързо бяха подадени - на Валери Запрянов от управителния съвет и на Гергана Паси от обществения. Как ще ги коментирате? И ще има ли още?

- Няма да коментирам нито тези, нито други, ако има. Това е въпрос на личен избор. Оставката е личен акт. Ако не знаеш,

и Хилда Казасян си

подаде оставката от

обществения съвет

на телевизията.

- Всички те са солидарни с вас и вашето управление, така ли?

- Солидарни не смея да кажа, но са хора, които имат позиция и я изразяват. Най-малкото мога истински да се полаская от това, че са хора, дошли заради мен. Но това е нещо, с което мога да луксознича само пред себе си и да се чувствам по-щастлив.

- Кой ще влезе сега в управителния съвет?

- Не знам, но това не е чак толкова спешно. Има достатъчно и кворум, и хора, за да могат да се вземат решения. Това впрочем вече е проблем на Емил Кошлуков.

- Какво ще кажете за избора Емил Кошлуков да ви наследи на поста, макар и временно?

- Стискам му палци и му пожелавам успех.

- В ефира на БНТ той каза, че ще продължи да работи по вашата концепция. Какво от нея успяхте да изпълните?

- Ако позволиш да изляза от концепцията, защото едва ли мога буквално да кажа какво и как се е случило. Но това, което си мисля, надявам се, мечтая си да е станало видимо, е, че тази телевизия се събуди, става прекрасна за гледане. И това е, което който и да е трябва да прави оттук насетне. Не защото е моята концепция, а защото това е смисълът. Иначе няма смисъл да съществува тази телевизия, както и която да е.

БНТ е много специфична и много относително странна на фона на пазара. Тя е съвсем различен модел медия. Единствената, която си позволява и е редно да

прави неща, които никой

друг търговски оператор

няма да направи

Може би е обяснимо и нормално, но това я прави истински различна, друга, алтернатива на каквото и да е друго телевизионно. Това, с което съм горд, е, че се съживи. Заговори се отново за БНТ.

- Кои са нещата, с които се гордеете най-много в БНТ?

- Гордея се с това, че се оказахме една група будители, събудихме я. Всяко едно от нещата, които сме правили, е било решавано, говорено и мислено много. Това, с което много се гордея, е, че имах хора около мен, които мислят по този начин. Има и още нещо - това, че хората в телевизията ми се довериха по някакъв начин и се обичаме, защото сме от едно и също котило. Иначе конкретните неща са ясни.

- Много хора от БНТ изразиха съжаление, че си тръгвате, други разказват колко лесно се общува с вас, как не поставяте никаква дистанция между вас и другите, как изслушвате всеки. Що за ръководител сте?

- Аз съм един от тях. В този период съм бил на онзи стол.

Те ми вярват, това е

прекрасната новина

Радвам се, че никога с нищо не съм ги излъгал, защото така не се работи с хора - с лъжи, отсъствие, дистанция. Нагледали сме се на това, наиграли сме се на такива неща.

- Какво не успяхте да направите в телевизията?

- Да извоювам повече пари, защото тя има нужда само от това. Има едно шантаво публично схващане как седят там едни хора и трошат народна пара. Абсолютно е прав всеки, който казва, че плаща заплатата на когото и да било от телевизията, но нещото, което не успя да се състои за този малък период, е това да е гордост и радост. Да, ние всички плащаме тези заплати, но има смисъл. Защото има нужда от такава платформа, от такова отношение към държавата и света, каквото само БНТ дава.

- Какво ще правите оттук нататък?

- Ще си почина. Буквално, физически. Аз съм човек, който обича да спи до късно, а в последните няколко месеца се будех между 6,30 и 7,30 сутрин, което е остро нетипично за мен. Защото някаква мисъл ми е влязла в главата, но е нормално. Ще си почина, а след това, да е добър господ,

дето се казва, няма

да си остана домакиня

- Предвиждате ли да останете на някаква позиция в БНТ, или ще търсите нещо друго?

- Не съм мислил по този въпрос. Има пределен брой неща, които аз умея. Човек трябва да бъде честен със себе си и със света в това отношение. Със сигурност ще правя нещо от нещата, които умея, но не мога да кажа в момента какво е, прекалено рано е.

- Съпругата ви - тв водещата Радина Червенова, остава ли в телевизията?

- Радина е много достоен и голям човек, така че това е лично нейно решение и то не зависи по никакъв начин от мен. Тя ще си прецени.

Впрочем измежду многото неща, за които съм истински щастлив и горд, е, че тази оставка си струва дори само заради това едно немалко количество достойни хора да ти се обадят и да ти напишат: “За мене беше чест!”. Ето това е нещо, което няма да забравя, докато съм жив.

CV

Константин Каменаров е роден на 31 юли 1964 г.

Завършва медицина, но никога не практикува.

Започва като репортер в БНТ в началото на 90-те години на миналия век.

През 1999 г. за близо четири месеца е говорител на правителството на Иван Костов. След това става говорител на мобилния оператор “Мобилтел”.

От 2011 до 2013 г. е оперативен директор на БНТ.

Между 2013 и 2017 г. работи като консултант и лобист към компанията Ernst and Young.

На 23 август 2017 г. е избран за генерален директор на БНТ. Мандатът му започва на 1 септември същата година.

На 24 април 2019 г. мандатът му е прекратен предсрочно, след като Софийският градски съд потвърждава присъдата му за шофиране в нетрезво състояние.

  • Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Очевидно е, че без ново раздаване на пари не може да се излезе от кризата. Цените достигнаха 14-годишен връх. Има връх и в размера на малките потребителски кредити, което означава, че хората наистина са без пари и вземат заеми не за инвестиция или покупка на нещо голямо, а за да преживяват. В човешката история няма криза
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо