Втори форум по инициативата „Един пояс, един път” в Пекин

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7423015 www.24chasa.bg
Негово превъзходителство Дун Сяодзюн е извънреден и пълномощен посланик на Китайската народна република в Република България

Срещата на високо равнище за международно сътрудничество ще насърчи издигането на сътрудничеството между Китай и България на още по-високо ниво

Второто издание на Форума на високо равнище за международно сътрудничество по инициатива „Един пояс, Един път“ се проведе от 25-ти до 27-ми април в Пекин. Президентът Си Дзинпин откри форума с реч и председателства кръглата маса на лидерите.

Темата на форума на високо равнище е изграждането заедно на „Един пояс, един път“ - за по-добро бъдеще. Основното е да се насърчи сътрудничеството „Един пояс, един път“ за постигане на висококачествено развитие.

Страните се съсредоточават върху теми като „насърчаване на взаимо-свързаността, използване на нови двигатели на растежа“, „укрепване на привързването на политиките, изграждане на по-тесни партньорства“ и „насърчаване на екологично и устойчиво развитие и прилагане на Програмата на ООН 2030“.

През последните шест години след, лансирането на инициативата „Един пояс, един път“, тя се превърна в плодотворна и ползотворна платформа за международно сътрудничество и популярни обществени продукти, които днес са широко разпространени по света.

Златното правило за съвместно обсъждане, съвместно изграждане и споделяне е широко признато. Моделът за сътрудничество „шест коридора и шест пътя с много държави и много пристанища“ е в реализация и голям брой проекти за взаимно свързване успешно се осъществяват.

Китай и страните от инициативата „Един пояс, един път“ имат общ търговски обем от над 6 трилиона щатски долара и инвестиция от над 80 милиарда щатски долара, като 82 чуждестранни кооперативни парка, изградени съвместно от Китай и други страни, са създали близо 300 000 работни места. Това е добра възможност за развитие за всяка държава.

Форумът се съсредоточи върху постигането на следните цели:

Първата цел е Категорична подкрепа на мултилатерализма. Придържането към мултилатерализма и отворена световна икономика е единственият начин на международната общност да се справи с настоящите предизвикателства и да постигне общ просперитет. Важно е да се придържаме към позицията в контекста, че протекционизмът и унилатерализмът са във възходяща тенденция. Съвместно обсъждане, съвместно изграждане и споделяне са принципите на инициативата, отвореност и инклузивност са концепцията на инициативата, взаимна изгода е целта на инициативата „Един пояс, един път“ и те много добре и ясно обясняват и отразяват духа, същината и значението на мултилатерализма. Ние вярваме, че на този форум на високо равнище всички страни ще гласуват единодушно в подкрепа на мултилатерализма и изграждането на отворена световна икономика.

Втората цел е да вървим в крак с времето и да обогатим концепцията за принципите на сътрудничество. Непрестанно ще се придържаме към ефективните и популярни концепции и принципи за съвместно обсъждане, съвместно изграждане и споделяне. На тази основа, в съчетание с развитието на ситуацията и конкретните практики, теоретичната конотация на „Един пояс, Един път“, ще бъде допълнително обогатена. „Един пояс, Един път“ е платформа за задълбочаване на политическото привързване и икономическата интеграция. Трябва да подкрепяме философията, насочена към хората и да насърчаваме практичното сътрудничество, за да продължим да се насочваме към поминъка на хората. Трябва да изградим по-тясна мрежа от партньорства, да се придържаме към откритост и инклузивност, трябва да се фокусираме върху екологичността, почтеността и да се учим взаимно. Международното сътрудничество „Един пояс, един път“ трябва да се съобразява с общоприетите международни правила и стандарти, както и най-добри практики за устойчивото му развитие.

Третата цел е да работим заедно за изграждане на партньорска мрежа. В момента 126 страни и 29 международни организации са подписали документа за сътрудничество "Един пояс, един път" с Китай и тържествено дадоха вот на доверие за тази инициатива за сътрудничество. Приятелският кръг непрекъснато се увеличава. По време на форума страните ще подпишат още повече споразумения за двустранно и многостранно сътрудничество. Някои развити страни и международни финансови институции ще подпишат споразумения с китайската страна за откриване на пазар в трети страни. Това партньорство не е геополитически инструмент, а платформа за сътрудничество, отворена за всички равноправно да се присъединят и съвместно да инвестират, тя не е нещо ново, а допълнение на съществуващите механизми за сътрудничеството със стремеж към създаване на съвместна сила със собствените си предимства.

Четвъртата цел е съвместно създаване на силна система за подкрепа. С развитието на инициативата „Един пояс, един път“ вече има създадени редица механизми и платформи за сътрудничество, които са необходимите гаранции за съвместното изграждане на „Един пояс, един път“. На този форум ние се надяваме освен да усъвършенстваме и да развиваме съществуващите механизм, заедно с партньорите да създадем и нови, отговарящи на изискванията за качествено развитие. Целта е за по-добро реализиране на проектите на практичното сътрудничество, по които се осъществяват всички подписани споразумения, за да поставим още по-солидна основа, както и по-лесно привързване и по-добра гаранция на съвместното изграждане на „Един пояс, един път“.

Петата цел е освобождаване на дивидентите на реформата и отварянето. Изграждането на „Един пояс, един път“ е символ на решимостта на Китай към по-нататъшната всестранна отвореност, а мерките на новия етап на реформата и отварянето ще допринасят за съвместното изграждане на инициативата „Един пояс, един път“, която заедно с политиката на реформа и отварянето на Китай взаимно се допълват и насърчават. По време на този форум, китайската страна ще покаже резултатите и мерките на реформата и отварянето й и чрез по-нататъшното споделяне на дивидентите от икономическия растеж със света ще предложат нови възможности за изграждането на „Един пояс, един път“ и за съвместното развитие на всичките държави.

България е една от първите страни от Централна и Източна Европа, която се присъедини към инициативата „Един Пояс един път”. През 2015 г. Китай и България подписаха междуправителствен меморандум за съвместно изграждане на "Един пояс, един път".

През последните години сътрудничеството между двете страни непрекъснато се задълбочава и разширява. През юни 2015 г. в България е създаден център за насърчаване на сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

През май 2017 г. двете страни подписаха съвместната декларация за изграждане на експериментален парк за земеделско сътрудничество. През юли 2018 г. в София беше успешно проведена 7-мата среща на правителствените ръководители на Китай и страните от ЦИЕ, когато премиерите на двете страни заедно откриха парка, и постигнаха консенсус за създаването на глобален партньорски център 16+1.

През април 2019 г. по време на 8-мата среща на ръководителите 16+1 в Дубровник премиерите на двете страни проведоха редовна двустранна среща и заедно с хърватския премиер откриха глобален партньорски център.

Със съвместни усилия от двете страни постепенно се реализираха редица търговско-икономически и инвестиционни проекти, сред които споразумението за 1,5 милиарда евро кредитна линия между китайската банка за развитие и Българската банка за развитие, подписано през юли 2018 г., е един от най-големите.

Убеден съм, че с общи усилия практичното сътрудничество между Китай и България, в рамките на инициативата „Един пояс, един път“ има перспектива и ще бъде още по-плодотворно.

Негово превъзходителство Дун Сяодзюн е  извънреден и пълномощен посланик на Китайската народна република в Република България

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кога училището става “елитно”

    Какво се вижда от резултатите от матурите тази година? Първо, положителният модел - колко е важен добрият учител. Ако запали интереса на ученика, ако успее да го насочи умело към знанието, селско училище може да се класира сред гимназиите, които сме свикнали да наричаме “елитни столични”. Второ, проблемът.
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.