Втори форум по инициативата „Един пояс, един път” в Пекин

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7423015 www.24chasa.bg
Негово превъзходителство Дун Сяодзюн е извънреден и пълномощен посланик на Китайската народна република в Република България

Срещата на високо равнище за международно сътрудничество ще насърчи издигането на сътрудничеството между Китай и България на още по-високо ниво

Второто издание на Форума на високо равнище за международно сътрудничество по инициатива „Един пояс, Един път“ се проведе от 25-ти до 27-ми април в Пекин. Президентът Си Дзинпин откри форума с реч и председателства кръглата маса на лидерите.

Темата на форума на високо равнище е изграждането заедно на „Един пояс, един път“ - за по-добро бъдеще. Основното е да се насърчи сътрудничеството „Един пояс, един път“ за постигане на висококачествено развитие.

Страните се съсредоточават върху теми като „насърчаване на взаимо-свързаността, използване на нови двигатели на растежа“, „укрепване на привързването на политиките, изграждане на по-тесни партньорства“ и „насърчаване на екологично и устойчиво развитие и прилагане на Програмата на ООН 2030“.

През последните шест години след, лансирането на инициативата „Един пояс, един път“, тя се превърна в плодотворна и ползотворна платформа за международно сътрудничество и популярни обществени продукти, които днес са широко разпространени по света.

Златното правило за съвместно обсъждане, съвместно изграждане и споделяне е широко признато. Моделът за сътрудничество „шест коридора и шест пътя с много държави и много пристанища“ е в реализация и голям брой проекти за взаимно свързване успешно се осъществяват.

Китай и страните от инициативата „Един пояс, един път“ имат общ търговски обем от над 6 трилиона щатски долара и инвестиция от над 80 милиарда щатски долара, като 82 чуждестранни кооперативни парка, изградени съвместно от Китай и други страни, са създали близо 300 000 работни места. Това е добра възможност за развитие за всяка държава.

Форумът се съсредоточи върху постигането на следните цели:

Първата цел е Категорична подкрепа на мултилатерализма. Придържането към мултилатерализма и отворена световна икономика е единственият начин на международната общност да се справи с настоящите предизвикателства и да постигне общ просперитет. Важно е да се придържаме към позицията в контекста, че протекционизмът и унилатерализмът са във възходяща тенденция. Съвместно обсъждане, съвместно изграждане и споделяне са принципите на инициативата, отвореност и инклузивност са концепцията на инициативата, взаимна изгода е целта на инициативата „Един пояс, един път“ и те много добре и ясно обясняват и отразяват духа, същината и значението на мултилатерализма. Ние вярваме, че на този форум на високо равнище всички страни ще гласуват единодушно в подкрепа на мултилатерализма и изграждането на отворена световна икономика.

Втората цел е да вървим в крак с времето и да обогатим концепцията за принципите на сътрудничество. Непрестанно ще се придържаме към ефективните и популярни концепции и принципи за съвместно обсъждане, съвместно изграждане и споделяне. На тази основа, в съчетание с развитието на ситуацията и конкретните практики, теоретичната конотация на „Един пояс, Един път“, ще бъде допълнително обогатена. „Един пояс, Един път“ е платформа за задълбочаване на политическото привързване и икономическата интеграция. Трябва да подкрепяме философията, насочена към хората и да насърчаваме практичното сътрудничество, за да продължим да се насочваме към поминъка на хората. Трябва да изградим по-тясна мрежа от партньорства, да се придържаме към откритост и инклузивност, трябва да се фокусираме върху екологичността, почтеността и да се учим взаимно. Международното сътрудничество „Един пояс, един път“ трябва да се съобразява с общоприетите международни правила и стандарти, както и най-добри практики за устойчивото му развитие.

Третата цел е да работим заедно за изграждане на партньорска мрежа. В момента 126 страни и 29 международни организации са подписали документа за сътрудничество "Един пояс, един път" с Китай и тържествено дадоха вот на доверие за тази инициатива за сътрудничество. Приятелският кръг непрекъснато се увеличава. По време на форума страните ще подпишат още повече споразумения за двустранно и многостранно сътрудничество. Някои развити страни и международни финансови институции ще подпишат споразумения с китайската страна за откриване на пазар в трети страни. Това партньорство не е геополитически инструмент, а платформа за сътрудничество, отворена за всички равноправно да се присъединят и съвместно да инвестират, тя не е нещо ново, а допълнение на съществуващите механизми за сътрудничеството със стремеж към създаване на съвместна сила със собствените си предимства.

Четвъртата цел е съвместно създаване на силна система за подкрепа. С развитието на инициативата „Един пояс, един път“ вече има създадени редица механизми и платформи за сътрудничество, които са необходимите гаранции за съвместното изграждане на „Един пояс, един път“. На този форум ние се надяваме освен да усъвършенстваме и да развиваме съществуващите механизм, заедно с партньорите да създадем и нови, отговарящи на изискванията за качествено развитие. Целта е за по-добро реализиране на проектите на практичното сътрудничество, по които се осъществяват всички подписани споразумения, за да поставим още по-солидна основа, както и по-лесно привързване и по-добра гаранция на съвместното изграждане на „Един пояс, един път“.

Петата цел е освобождаване на дивидентите на реформата и отварянето. Изграждането на „Един пояс, един път“ е символ на решимостта на Китай към по-нататъшната всестранна отвореност, а мерките на новия етап на реформата и отварянето ще допринасят за съвместното изграждане на инициативата „Един пояс, един път“, която заедно с политиката на реформа и отварянето на Китай взаимно се допълват и насърчават. По време на този форум, китайската страна ще покаже резултатите и мерките на реформата и отварянето й и чрез по-нататъшното споделяне на дивидентите от икономическия растеж със света ще предложат нови възможности за изграждането на „Един пояс, един път“ и за съвместното развитие на всичките държави.

България е една от първите страни от Централна и Източна Европа, която се присъедини към инициативата „Един Пояс един път”. През 2015 г. Китай и България подписаха междуправителствен меморандум за съвместно изграждане на "Един пояс, един път".

През последните години сътрудничеството между двете страни непрекъснато се задълбочава и разширява. През юни 2015 г. в България е създаден център за насърчаване на сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

През май 2017 г. двете страни подписаха съвместната декларация за изграждане на експериментален парк за земеделско сътрудничество. През юли 2018 г. в София беше успешно проведена 7-мата среща на правителствените ръководители на Китай и страните от ЦИЕ, когато премиерите на двете страни заедно откриха парка, и постигнаха консенсус за създаването на глобален партньорски център 16+1.

През април 2019 г. по време на 8-мата среща на ръководителите 16+1 в Дубровник премиерите на двете страни проведоха редовна двустранна среща и заедно с хърватския премиер откриха глобален партньорски център.

Със съвместни усилия от двете страни постепенно се реализираха редица търговско-икономически и инвестиционни проекти, сред които споразумението за 1,5 милиарда евро кредитна линия между китайската банка за развитие и Българската банка за развитие, подписано през юли 2018 г., е един от най-големите.

Убеден съм, че с общи усилия практичното сътрудничество между Китай и България, в рамките на инициативата „Един пояс, един път“ има перспектива и ще бъде още по-плодотворно.

Негово превъзходителство Дун Сяодзюн е  извънреден и пълномощен посланик на Китайската народна република в Република България

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Когато е засегнато чувството за справедливост

    33 годишният Валентин Маринов, който уби 18-годишния Алекс Ангелов от Бяла, първо бе осъден на 20 г. затвор, а след това присъдата му бе намалена на 3 г. Хората, които намират присъдата за несправедлива, се събраха вчера на протест в София. Тук е засегнато нормалното човешко чувство за справедливост - онова
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,