Коментар на седмицата №2: Уникално: На Местан за смърт върнаха книжка, на Банева за ранен я отнеха

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7424847 www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 90 000 прочитания.

Тази седмица, в която се навършват 3 години от оправдателните присъди по аферата “Батко и Братко”, станала причина да затворят еврофондовете за България, един приятел ми разказа как запорирали две банкови сметки на баща му и му удържали пари от пенсията заради акт за пътуване без билет в градския транспорт.

Класика, нали?

Торнадо над гратисчиите в тролея, морски бриз в косите на измамниците на века. Това е правосъдието в България. Безмилостно за далавера в размер на 1 лев и 60 стотинки и майчински грижовно за злоупотреби за десетки милиони левове и последвали загуби за държавата за още стотици милиони.

Мислехте си, че тези съдебни аномалии са останали в миналото, в края на 90-те години, заедно с просташката, но много точна чалга песен за кокошката и милионите? Грешка.

И последните седмици ни направиха свидетели на съдебни решения, които показват, че хаосът в правосъдието и липсата на стандарти за справедливост са по-актуални от всякога и вината за тях не е само на недостатъчно ефективната полиция и често некомпетентната прокуратура, но и на различните инстанции на съда.

Ето например само в рамките на едно денонощие на какви коренно различни решения на съдилища по близки по същество казуси станахме свидетели. Магистратите в Кърджали върнаха книжката на Лютви Местан, който стана причина за смъртта на бебе в катастрофа и за раняването на трима души в същия инцидент. И също в България, само на 55 километра по въздух оттам, в Хасково, съдиите отнеха за 8 месеца книжката на майката на Банев – Мария, която година по-рано също при сблъсък на пътя стана причина мъж да получи средна телесна повреда.

Нека обобщим. Имаме две катастрофи. При едната е ранен мъж – най-вероятно със счупвания, защото получава средна телесна повреда. При другата имаме убито бебе и трима ранени. На човека, отнел живот, му връщат книжката, а на жената, ранила леко мъж, й я отнемат.

Само аз ли си мисля, че тези съдебни решения са идиотски ненормални? И само аз ли не искам да слушам аргументирани съдийски обяснения отвисоко как прокуратурата била виновна, защото пропуснала 3 запетаи и 4 точки и сгрешила 2 пълни члена в мотивите за отнемане на книжката на Местан? Противоречието не се обяснява и с факта, че при политика става въпрос за мярка преди процеса, а срещу Банева за финално решение.

Неприемливо е толкова много дела с висок обществен интерес да завършват с оправдателни присъди заради грешки и пропуски на полицията и прокуратурата, но и високомерието на съдиите вече започва да идва твърде много. Защото, ако се направи анализ на техни решения от последните 8-10 години на тема корупция например, губиш всякаква идея за логика и справедливост.

Ето и няколко пресни примера. Злополучната кметица Иванчева получи присъда от 20 години затвор за ПОИСКАН, но невзет подкуп, а само преди 3 години апелативната съдийка от Варна Анелия Цветкова бе погалена по главата с условна присъда за ВЗЕТ подкуп от 10 хиляди лева. Неин колега от Велико Търново през 2016 г. получи 4 години ефективно за половината от инкасираната от нея сума, а пък на доцент от Габрово дадоха 2-годишна присъда не за приет, а само за поискан подкуп.

Преди 4 години полицай от Бургас бе глобен с 2000 лева за приет подкуп в размер на 200 лева, а 2 години по-късно в същия град негов колега влезе за 3 години в затвора за взети 590 лева.

Ако има време да се порови по-старателно, всеки може да извади още много подобни необясними противоречия. Защото случаите, между които правя паралел, са максимално близки. Във всички обвиняемият е признат за виновен, но наказанията са толкова полярни, че е трудно да приемеш наличието на така убедителни смекчаващи вината обстоятелства.

Разбира се, подобни дразнещи примери има не само в сферата на корупцията. Необяснимо е също така защо в 70 процента от твърде малкото случаи на разкрити телефонни измамници те получават условни присъди. А ефективните са между 2 и 3 години затвор.

Нима да отнемат с измама спестяванията на възрастни хора не е достатъчно тежко престъпление? И огромните суми, които те мятат през прозореца, не са ли причина да се отсъжда по-голямо наказание, при положение че максималното е 8 години затвор? Използвам примера с ало измамите, защото случаите непрекъснато се увеличават, а приходите за бандите, които депутатите нямат време да “сложат” в графата на закона като организирани престъпни групи, са огромни.

Иначе двойните стандарти в правосъдието са във всички сфери на живота и раздели на Наказателния кодекс. Вина за тях имат и полицаи, и прокурори, и съдии.

И нищо не подсказва оптимизъм и светлина на хоризонта.

  • Да си признаем - за 3 дни стана
чудо с българското образование!

    Да си признаем - за 3 дни стана чудо с българското образование!

    Ако нещо хубаво се случва при тази зараза, то е успешният преход към дистанционно обучение “Виновен” е Красимир Вълчев, който откакто е просветен министър тласка учители, ученици, родители и издателства в тази посока Ако нещо хубаво се е случило напоследък с неочакваното бедствие, това е успешното въвеждане на дистанционното образование
  • Яна Маринова в дома си
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Яна Маринова: Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си (Видео)

    "Останете си вкъщи, мили приятели! Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си. Да не се превръщаме в затворени същества, които само се оплакват от това, което се случва. Ние не можем да го променим. Можем да го променим само ако повярваме, че можем да започнем нещата от начало. Да работим от вкъщи, от домашния си офис