Парите за здраве да стигат до най-ощетените

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7433476 www.24chasa.bg

В здравната ни система има много неправди, натрупани с годините. В нея се наливат все повече милиарди всяка година, а в същото време и лекари, и пациенти са ощетени. Какъвто е случаят с педиатрите например, които не вземат колкото един сърдечен хирург, макар че трудът им в никакъв случай не е по-малко важен за хората.

И тъй като парите все не достигат, правилата на здравната каса са така направени, че достъпът до здравни услуги в повечето случаи не улеснява най-нуждаещите се, а онези, които са успели да се уредят.

Затова трябва промяна в управлението на средствата за здраве и увеличението на цените по някои от най-масовите клинични пътеки е стъпка в правилна посока.

Трябва да се сложи точка на тенденцията да се наливат все повече пари, без да се търси ефективност и да се преценява ползата за хората. По-добре е да се види къде те са най-необходими и да се търси максимална справедливост при разпределението им - както за пациентите, така и за лекарите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Спирайте коли, но само ако цапат много

    Надали има някой, който да смята, че идеите, залегнали в стратегията за чист въздух, няма да предизвикат силни дебати. Особено предвидените забрани за внос на стари дизелови автомобили и ограниченията за движението им в градовете. Защото всяка забрана води до обществено недоволство. А в държава с не особено висок стандарт на живот,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в