Парите за здраве да стигат до най-ощетените

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7433476 www.24chasa.bg

В здравната ни система има много неправди, натрупани с годините. В нея се наливат все повече милиарди всяка година, а в същото време и лекари, и пациенти са ощетени. Какъвто е случаят с педиатрите например, които не вземат колкото един сърдечен хирург, макар че трудът им в никакъв случай не е по-малко важен за хората.

И тъй като парите все не достигат, правилата на здравната каса са така направени, че достъпът до здравни услуги в повечето случаи не улеснява най-нуждаещите се, а онези, които са успели да се уредят.

Затова трябва промяна в управлението на средствата за здраве и увеличението на цените по някои от най-масовите клинични пътеки е стъпка в правилна посока.

Трябва да се сложи точка на тенденцията да се наливат все повече пари, без да се търси ефективност и да се преценява ползата за хората. По-добре е да се види къде те са най-необходими и да се търси максимална справедливост при разпределението им - както за пациентите, така и за лекарите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С камери срещу крадците - лесно е и работи

    С камери срещу крадците - лесно е и работи

    За целия летен сезон в Слънчев бряг са регистрирани и разкрити само 10 грабежа. Рекордът, с който се похвалиха хората от туристическия бранш, се дължи на нещо просто - сложени са 300 камери, които покриват 80% от територията на комплекса. Постижението си е за хвалба, защото през лятото там се събират не само хиляди туристи
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,