Какво каза папа Франциск на българите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7435928 www.24chasa.bg

Хиляди дойдоха на площадите в София в неделния ден, за да видят и чуят лично посланията на папа Франциск. Какво всъщност каза на българите в официалните срещи и на общите молитви главата на Римокатолическата църква?

“Бог призовава, Бог изненадва, Бог обича” - това повтори няколко пъти папа Франциск и пожела някой ден православни и католици “да отслужваме на един и същ олтар пасхалната тайна”. Посъветва държавните ни мъже да осигурят възможности за живот в родината на младите българи, които да не бъдат принудени да емигрират, за да се справят с “новата ледена завеса - демографската криза”. Обясни я простичко - с липсата на вяра в бъдещето. Затова Франциск призова и млади, и стари да обърнат гръб на сивия прагматизъм и консуматорството - за да не позволят на вярата “да се изпарява”.

С две думи, светият отец призова да зачитаме големите човешки ценности, те да са най-важното в дневния ред на обществото, защото тогава разбираме смисъла на живота.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кой краде най-много ток

    Установен е поредният крадец на ток - цял хотел с високотехнологични хватки е теглил електроенергия, без да плаща. Софтуерните манипулации и кражбите на електроенергия от хотели, ресторанти, копачи на биткойни, понякога от цели заводи правят количествата неплатен ток повече от този, който “изтича” от гетата.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в