Европейски избори - този път гласувам

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7437272 www.24chasa.bg
Антонио Таяни

Ексклузивно в “24 часа” - поздрав на председателя на ЕП

Антонио Таяни и предшественици за Деня на Европа*

* Съавтори на Антонио Таяни са още: лорд Плъм (1987-1989 г.), Енрике Барон Креспо (1989-1992 г.), Клаус Хенш (1994-1997 г.), Хосе Мария Гил-Роблес (1997-1999 г.), Пат Кокс (2002-2004 г.), Жозеп Борел Фонтел (2004-2007 г.), Ханс-Герт Пьотеринг (2007-2009 г.) и Йежи Бузек (2009-2012 г.).

Няма съмнение, че се намираме на кръстопът, и изборът на гражданите в края на месец май ще има ключово значение за бъдещето на Европа.

Били сме председатели на Европейския парламент както във времена на несигурност, така и на оптимизъм. По време на цялата история на континента в периода след Втората световна война солидарността е обединявала европейците и им е позволявала да се изправят пред най-големите си трудности, дори когато облаците на съмнението са били най-мрачни. Ние вече не говорим за “стари” и “нови” държави членки, а за една Европа - от Хелзинки до Никозия и от Лисабон до Букурещ и Варшава.

Установените норми за сигурност, които служиха добре на Европа и на целия свят от края на Втората световна война, сега са обтегнати от вълна на политически акционизъм и нарастващо геополитическо напрежение в една нова ера на борба за надмощие на великите сили.

Като европейци не можем да избираме вместо другите. Не можем да контролираме това, което правят другите. Можем да избираме за себе си, като

правим избор в името

на общия интерес

и в съответствие с нашите потребности и ценности, както и с нуждите на света около нас.

Европейският съюз не е толкова съвършен, колкото мнозина биха желали. Но той не е и толкова несъвършен, колкото го представят в карикатурите си неговите най-ревностни критици. За да можем да го усъвършенстваме, и реформираме, първо трябва да го опазим.

Преди четиридесет години, през юни 1979 г., бяха първите избори за Европейски парламент. Четиридесет години преди това, през 1939 г., поколение млади европейци бяха принудени да водят битки едни срещу други. Петдесет и пет милиона души загинаха по време на Втората световна война.

Оттогава насам съвместната работа за решаване на проблемите и различията е крайъгълният камък на европейския мир и единство. Това е поука, за която е платена твърде висока цена и която не бива да бъде забравена или пренебрегвана поради апатия или враждебност.

Подкрепата за Европейския съюз е рекордно висока при проучванията на общественото мнение.

Сега тя трябва да бъде трансформирана и в подкрепа по време на европейските избори. Имаме най-големия единен пазар в света. Нашите ценности и традиции - достойнството на всеки човек, свободата, демокрацията, правовият ред и мирът - са в основата на нашия начин на живот.

Повече от всякога Европа се нуждае от своите европейци и затова ние - долуподписаните председател на Европейския парламент и бивши председатели на Европейския парламент, отправяме призив към народите на Европа да упражнят своето гражданско право и отговорност да гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент.

  • Протест с музика – по-добре, отколкото с бесилки

    Протест с музика – по-добре, отколкото с бесилки

    Какво ли не е видял Орлов мост през последните 30 години - и протестни вълни, и концерти. А в последните 80-ина дни - и шествия, и блокади, и палатки... Сега протестът се сети за тази символика и бе организиран концерт. Което определено изглежда по-добре от различни мрачни символи, които се появяваха сред недоволните на площада - ковчези, бесилки
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си