Муравей Радев: Ако искаме да избегнем поредната катастрофа, не трябва да допуснем БСП до властта

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7437467 www.24chasa.bg

Евроизборите могат да охладят мерака ѝ, казва бившият финансов министър

БСП не схваща, че правейки едно и също нещо непрекъснато, няма как да получи различен резултат, затова ще бъде изключително опасна, ако дойде на власт

Отблъскващи са домораслите "десни демократи", които казват "няма ляво, няма дясно", защото така им изнася. И защото "май не са това, което са"

Дясна ли е коалиция “Демократична България”? Голяма част от дясното общество не я приема за такава

При политическа нестабилност икономиката спира. И чака. Което ни дърпа назад. Това ли искаме?

БСП са майстори на разрушението. Управлението на държава обаче е нещо по-различно от това

- Партията, на която сте учредител – Български Демократически Форум, сключи споразумение с ГЕРБ, г-н Радев. Казвате, че това било правилно и полезно. Не се ли превръщате обаче в поредната патерица на ГЕРБ?

- Действително, аз съм един от учредителите на БДФ, имах честта да бъда два мандата председател, а сега - редовен член на тази политическа партия. Наскоро БДФ сключи споразумение с ГЕРБ за политическо сътрудничество за евроизборите, а след тях - и в по-далечен план. Подкрепих това решение, защото мисля, че е правилно и полезно за страната. Правилно е, защото позициите на ГЕРБ по евроатлантическата принадлежност на България, по приемането ни в Европейския банков съюз и предверието на еврозоната - ЕРМ 2, по начина на утвърждаване мястото и ролята на страната ни в ЕС, по бъдещото развитие и оптимизиране на този съюз, както и по много други важни въпроси са много близки до позициите на Българския демократически форум. Полезно за страната е, защото може да попречи на БСП да спечели тези избори, да попречи на претенциите й за вземане на властта на всяка цена, дори чрез дестабилизация на държавата по познатия комунистически сценарий. Дали БДФ няма да се превърне в поредната патерица на ГЕРБ? Ами за някои може и така да изглежда. Особено за тези на които краят на хоризонта се простира до собствения им пъп. И най-голямата и мощна партия след време става по-малка и по-слаба. И има нужда от подкрепа и съюзници с близка идейна платформа. БДФ продължава да смята, че на България е нужен автентичен десен център, съставен от автентични десни партии. И някога, когато се сформираше, Реформаторският блок разви тази идея и я предложи на ДСБ и ДБГ. Не я приеха, защото решиха, че са самодостатъчни. Сега тази идея е още по-актуална и може да се осъществи от партиите, сключили политическо споразумение с ГЕРБ. БДФ ще работи в тази посока, защото такъв десен център ще бъде далеч по-силен и влиятелен от всяка една съставна партия и ще има възможност да реализира идеите си, когато стигне до управлението на страната. Вероятно в коалиция с близки по програми партньори, защото еднопартийното управление вече е в историята.

- Звучи добре, но левите хора си имат левица, макар и леко раздробена. А десните? Казвате десен център, но няма ли такъв в лицето на “Демократична България”? Участието ви в изборите заедно с ГЕРБ няма ли да отнеме десни гласове от ДБ, като намали нейните шансове да прескочи изборната бариера?

- Добър въпрос. И важен. Десните избиратели – така наречената Градска десница, останаха без парламентарно представителство на последните избори и продължават да го изживяват болезнено. Вината за това е изцяло на ръководствата на няколко партии от бившия Реформаторски блок, които не оцениха реално предизборната обстановка. Проявиха политическо късогледство, демонстрираха глупава самонадеяност и самодостатъчност, постъпиха наивно и безотговорно. Явиха се на изборите поотделно и вкупом останаха извън парламента. Парадоксално, но същите хора днес отново искат дясното доверие. Формираха коалиция “Демократична България” от три партии - “Демократи за силна България” (ДСБ), “ДА България” и “Зелените”. Големият въпрос е приема ли десният избирател тази коалиция за своя? Припознава ли я за дясна? Според мен, една не малка част от дясното общество, не приема за достатъчен лозунга “Правова държава и върховенство на закона”, който впрочем се споделя и от всички останали политически сили.

Десният човек иска да се убеди в дясната същност на партията за която ще гласува. В този смисъл, дясна ли е коалиция „Демократична България“? Ако се анализират съставните ѝ части, съмненията се засилват. ДСБ - твърди се, че предишният ѝ председател Радан Кънев, днешен зам. председател и водач на листата, преди време е изтървал репликата “Че кой е казал, че аз съм десен”, а вторият в листата Стефан Тафров, публично заяви, че ако влезе в Европарламента, няма да се присъедини към групата на Европейската народна партия. Нека веднага да кажа, че в ДСБ има много десни хора, голяма част от които са ми приятели. Моите почитания към тях, но поведението на някои от лидерите им е меко казано притеснително. “ДА България”- втората съставка. Лидерът ѝ Христо Иванов няма как да мине за десен, а партията му е по-скоро лява, отколкото дясна. С известен компромис - може би неутрална. Третата съставка - “Зелените”. Тук вече и компромисът не помага, защото си е доказано лява партия. В крайна сметка сборът от трите партии в никакъв случай не може да бъде определен като автентична дясна коалиция. Което ще накара много типично десни избиратели да си останат в къщи в деня на изборите. Така че отговорът на вашия въпрос е - не! Присъединяването на няколко безспорно десни партии, каквито са СДС, двете земеделски партии и БДФ към ГЕРБ, няма да отнеме гласовете на автентично десни избиратели от коалиция “Демократична България”, защото те и без друго не биха гласували за неидентифициран политически субект. Вместо да останат в къщи, обаче те ще имат възможността да подкрепят коалицията на ГЕРБ и десните партии, като със своите гласове биха могли да допринесат за спиране на БСП инвазията и за охлаждане на мераците ѝ за управление на страната.

- Защо сте толкова категорично против управление на БСП? Социалистите смятат, че тяхната “Визия за България” ще разруши статуквото и ще ни изведе нови социални хоризонти. Не приемате ли идеята им за повече държава в икономиката например, защо я наричате опасна?

- Повече държава в управлението, в организацията и контрола на процесите, които са задължителна дейност, функция и отговорност на държавната конструкция - да. Но повече държава в икономиката - в никакъв случай. Иначе “Визията”, новите социални хоризонти и прочее БСП - продукти, приемам много скептично. Ако БСП беше нормална социалдемократическа партия от европейски тип, може би тези красиви намерения щяха да звучат по-убедително. За жалост обаче БСП на Корнелия Нинова все по-отчетливо се отдалечава от европейската социалдемокрация и все по-реално се връща към болшевишките си корени. Примери безброй. Колкото до разрушаване на статуквото - да, майстори са. Разрушението е тяхната стихия. Особено ако изпълнят заканата си да вкарат повече държава в икономиката. Управлението на държава обаче е нещо по-различно от разрушението. Колкото пъти се опитваха да управляват, вкарвайки повече държава в икономиката, толкова пъти се провалиха. Провали с тежки национални последици. Успяваха единствено в разрушението. Първо при Луканов - най-много държава в икономиката. Резултатът бе купонна система за стоките от първа необходимост и режим на електроенергията. Помним - два часа светло, три тъмно. Похарчиха парите и обявиха публичен държавен фалит.

Спряха плащанията по външния дълг - обявиха мораториум на обслужването му и хвърлиха страната в безпрецедентна международна изолация. После при Виденов. Отново повече държава. Въведоха държавно регулирани цени на повечето стоки и услуги и ликвидираха пазарната конкуренция. В резултат стоките изчезнаха от пазара, развихри се спекула и цените тръгнаха нагоре. Поставиха банковата система под пълен държавен и партиен контрол и принудиха държавните банки да раздават необезпечени кредити на нерентабилните, технологично изостанали и неконкурентоспособни държавни предприятия, произвеждащи предимно загуби. После с няколко квази икономически способа прехвърли натрупаните огромни задължения на гърба на държавата. Стигна се дотам, че в държавата на абсурда икономическият министър публично призова държавните предприятия да не връщат заемите си към държавните банки, защото, видите ли, и едните и другите били държавни. Естествената последица беше мащабна банкова криза и фалит на 16 банки в които потънаха спестяванията на хората и оборотните средства на хиляди фирми, повечето от които също фалираха. Като свършиха парите в банките, правителството на социалистите с икономически вицепремиер Румен Гечев, днешен кандидат евродепутат, посегна и на бюджета.

Пусна машината за пари, напечата си толкова, колкото му трябваха, чрез няколко актуализации на бюджета ги изсипа в агонизиращата икономика и ...неудържим ръст на инфлацията, галопираща хиперинфлация, тотално обезценяване на националната валута. Заплатите и пенсиите паднаха до 4 - 5 долара, цените на стоките и продуктите от сутринта до вечерта се увеличаваха в пъти. Масово обедняване и огромно недоволство. На финала - криза четири в едно. Банковата криза доведе до икономическа криза, двете причиниха социална криза, а трите заедно – политическа криза. В резултат - поредна тотална национална катастрофа. После при Станишев. На фона на наближаваща българските граници световна финансова криза правителството на БСП, вместо да вземе мерки и да заложи стабилни анти - кризисни буфери в бюджета и подходящи организационно - административни мерки за минимизиране на отрицателните последици от кризата, направи точно обратното. Вместо буфери - харчене като за последно. Вместо мерки, голи приказки, че криза в България няма да има, защото била външна. Накрая на принципа “след мен и потоп” пое с нормативни актове редица увеличени бъдещи плащания, с които фактически минира управлението на следващото правителство, първото правителство на ГЕРБ, и натика страната в окото на бурята без спасителна жилетка. После при Орешарски. Управление на инат! Огромно недоволство, продължителни масови протести и фалит на КТБ. Не си мръднаха пръста да спасят банката, а можеха. Поради което населението, институциите и бизнесът загубиха четири милиарда лева. Такива работи се случваха досега при всяко управление на БСП. Как да повярваме на другарката Нинова, че този път, под нейно ръководство, ще се случи нещо друго. След като отново иска да вкара държавата в икономиката и за икономически Гуру има Румен Гечев, печално известния вицепремиер на Жан Виденовото правителство. И понеже болшевизиращата се БСП явно не схваща, че правейки непрекъснато едно и също нещо, няма как да получи различен резултат на изхода, мисля, че ще бъде изключително опасна, ако дойде на власт. Опасна за държавата, за икономиката и за хората. Ако искаме да избегнем поредната катастрофа, просто не бива да допускаме социалистите да ни управляват. Поне докато трайно не се социалдемократизират.

- Икономиката досега върви по план, резултатите са добри, но икономическият цикъл се обръща. Този факт, в комбинация с евентуална политическа нестабилност, какъв ефект ще има?

- Разбира се, че ефектът от такава комбинация би бил по-разрушителен. Затова трябва да избегнем поне политическата нестабилност, нещо, което зависи от нас самите. Въпреки цикличният спад на икономиката в световен мащаб, нашата икономика за сега се развива много добре. Очаква се икономическият растеж да достигне 3,4% от БВП. Ама бил малък, казват някои леви икономисти. Вярно, не е като китайския, но е по-висок от този на САЩ и е два пъти по-висок от средноевропейския. Държавният бюджет се изпълнява в обичайните за последните години рамки – към края на април т.г. вместо дефицит е отчетен излишък от 2,7 млрд. лв. а данъчните приходи са с 1 млрд. лв. повече от същия период на 2018 г. Държавният дълг е рекордно нисък и продължава да намалява. Фискалният резерв е над 10 милиарда лева. Работната заплата нараства т.г. с 8%, като растежът ѝ в бюджетната сфера - образование, здравеопазване, социални дейности и т.н., е 10%, както в последните няколко години. Безработицата е рекордно ниска - 4,6%, значително под средноевропейската. Банковата система и финансите са стабилни и устойчиви. Пътната карта за влизането ни в Европейския банков съюз и в предверието на Еврозоната – ЕРМ 2, се изпълнява в заложените срокове. Такова е статуквото в икономиката сега. И ако това е “статуквото”, което БСП иска да разруши, аз съм категорично против. Всички десни хора трябва да сме против. Защото българските социалисти с тяхната неувяхваща мечта по държавната икономика са готови да причинят поредната национална катастрофа, стига да се доберат до властта. А пътят за властта им минава през предстоящите избори за европарламент. Те самите публично се заканват, че ако победят ГЕРБ дори само с един глас, ще направят всичко възможно да предизвикат бързи предсрочни избори. И за да го постигнат, ще използват богатия си арсенал за дестабилизация на страната. В това са майстори. Информация, дезинформация, полуистини, откровени лъжи, саботаж, обещания за сполука и ново светло бъдеще и т.н., и т.н. Всякакви способи ще приложат, стига да предизвикат дестабилизация и политическа криза. Само, че политическата нестабилност води след себе си икономическа нестабилност. В такива условия, икономиката спира. И чака. Което ни дърпа назад и от днешните добри икономически показатели може да не остане нищо. Това ли искаме? Можем ли отново да си го причиним? На фона на всичко това призивите на някои “демократични лидери” десните хора да гласуват с “отвращение” за БСП само и само да съборят ГЕРБ от власт, ми идва твърде много. Отблъскващо е. Та не разбират ли тези доморасли “десни” демократи, че след като наказаха десните избиратели, като ги оставиха без парламентарно представителство, сега се готвят да извършат още по-голямо предателство, поднасяйки властта на БСП. Или го разбират, но така им изнася. Щото, “няма ляво, няма дясно”, както казваха същите тези хора. И щото в крайна сметка май “не са това, което са”.

- Казвате, че БСП са майстори на дезинформацията. „Апартаментгейт” обаче не е дезинформация, а факти. И те ще се отразят на изборните резултати.

- Всепризнати майстори са, особено сегашното ръководство на БСП, което ежедневно ни засипва с измислици и откровени лъжи. Колкото до “Апартаментгейт”, става дума наистина за факти. Вероятно след компетентна проверка, повечето случаи ще се окажат законни, но неморални. Което е повече от достатъчно политиците или държавниците, които са постъпили неморално, да напуснат постовете си. Такива грешници има във всички партии, но само ГЕРБ ги отстрани незабавно. БСП казва, че това е нормално, защото са управляващи. Пропуска удобно факта, че има много случаи за видни нейни членове от времената в които социалистите са управлявали. Надявам се, че в крайна сметка този “гейт” ще се окаже положителен и ще накара действащите политици, независимо дали са управляващи или в опозиция, да се грижат повече за моралната си хигиена. По друг начин стои въпросът за “Къщите за гости.” Тук вече става дума за евентуална злоупотреба с европейски средства и ще се стигне до наказателна отговорност, което ще подейства здравословно на опитите за бъдещи измами. Разбира се, тези два сюжета оказват влияние върху предизборната кампания. Резултатът е, че стопиха преднината на управляващите от ГЕРБ и допринесоха за малък превес на БСП. Все пак до изборите има още доста време и крайният резултат ще зависи от степента, в която двете партии ще успеят да мобилизират твърдите си ядра. Надявам се и на мобилизация на десните избиратели, които ще подкрепят коалицията на ГЕРБ и СДС, за да не допуснат отново БСП до властта.

- Ще препоръчате ли на ГЕРБ да промени политиката си и какво?

- Разбира се. Реформи в тежките и нереформирани бюджетни ведомства и засилен контрол върху изразходването на публичните средства, така, че да се постигне пълна ефективност от всеки похарчен лев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Когато е засегнато чувството за справедливост

    33 годишният Валентин Маринов, който уби 18-годишния Алекс Ангелов от Бяла, първо бе осъден на 20 г. затвор, а след това присъдата му бе намалена на 3 г. Хората, които намират присъдата за несправедлива, се събраха вчера на протест в София. Тук е засегнато нормалното човешко чувство за справедливост - онова
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,