А кога ще ги стигнем американците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7437535 www.24chasa.bg

България се е изравнила по средна заплата с Румъния. Демек, не сме вече най-бедната държава в ЕС, както се твърди от години.

Хубаво, ама както се пее в песента, кога ще ги стигнем американците, в случая западноевропейците. Защото трябва по тях да се равняваме, а не да се радваме, че сме равни в бедността с Румъния.

Повече от ясно е, че е дошло време да се вдигат заплати. И мантри като ниска производителност на труда не са убедителни. Истината е, че трудът поскъпна и опитите да бъдат замразени доходите не може да продължат вечно. Още повече че влизането ни в ЕС позволи свободно движение на хора и капитали. И хората имат възможност да отидат там, където се плаща добре.

А по-високите заплати водят до по-голямо потребление, което движи икономиката напред. И когато икономиката расте, има инфлация, която води до вдигане на заплатите. И след това пак в същия ред, докато стигнем западноевропейците.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Връщайте децата в училище, за добро е!

    Лош пример дава училището в Ботевград, в което при една проверка се оказа, че 57% от децата отсъстват от часовете. Това е прекалено висок процент, за да се очаква в края на годината какъвто и да било добър резултат. Представете си класна стая с 25 ученици, а на чиновете има-няма десет-единайсет деца.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в