А кога ще ги стигнем американците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7437535 www.24chasa.bg

България се е изравнила по средна заплата с Румъния. Демек, не сме вече най-бедната държава в ЕС, както се твърди от години.

Хубаво, ама както се пее в песента, кога ще ги стигнем американците, в случая западноевропейците. Защото трябва по тях да се равняваме, а не да се радваме, че сме равни в бедността с Румъния.

Повече от ясно е, че е дошло време да се вдигат заплати. И мантри като ниска производителност на труда не са убедителни. Истината е, че трудът поскъпна и опитите да бъдат замразени доходите не може да продължат вечно. Още повече че влизането ни в ЕС позволи свободно движение на хора и капитали. И хората имат възможност да отидат там, където се плаща добре.

А по-високите заплати водят до по-голямо потребление, което движи икономиката напред. И когато икономиката расте, има инфлация, която води до вдигане на заплатите. И след това пак в същия ред, докато стигнем западноевропейците.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • И българите на Острова печелят от Брекзит със сделка

    И българите на Острова печелят от Брекзит със сделка

    Най-после! Брюксел и Лондон постигнаха сделка за Брекзит, което дава надежда, че задаващият се хаос с излизането на Великобритания от ЕС може да бъде овладян и поставен в разумни граници и за двете преговарящи страни. И шефът на Европейската комисия Юнкер се зарадва от новината, възторжен е и премиерът Борис Джонсън
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,