Проф. Владимир Градев: И самият патриарх можеше да застане до папа Франциск на молитвата за мир

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7439581 www.24chasa.bg
ПРОФЕСОР ВЛАДИМИР ГРАДЕВ

През 2002 г.  синодът изпрати митрополит в Асизи да се моли за мир - престъпи ли тогава канонакоментира бившият ни посланик във Ватикана

- Проф. Градев, на молитвата за мир в понеделник вечерта до папа Франциск имаше представители на различни вероизповедания, но не и представител на БПЦ. Беше ли възможно митрополит от БПЦ да застане на сцената до папата?

- Да, разбира се, че беше възможно не просто митрополит, а самият патриарх да се помоли за мир. По време на голямата молитва за мир в Асизи през 2002 г. след атентатите от 11 септември синодът изпрати свой представител, който тогава се моли за мир с представителите на всички останали религии. Нима тогава синодът е престъпил канона? Има ли изобщо нещо по-хубаво от това и като християни, и най-вече като хора да се помолим заедно за мир?

- Какви бяха посланията на главата на Римокатолическата църква - към българите, а и към неговото милиардно паство?

- Основното послание беше, разбира се, за мир. И този мир е възможен, каза ни папа Франциск, когато хората, а всички хора имат еднакво достойнство пред Бог и трябва да имат също такова достойнство в този свят – застанат в центъра на политиката, икономиката, миграцията, борбата с несправедливостта и пр. Когато това се случи, тогава ще има и мир. Папа Франциск дава човешко лице на политиката и това е най-ценното. Така дава морален компас и на политическите лидери за начина, по който трябва да отговарят на огромните предизвикателства на нашето време. Дава морален компас и на всички нас.

- Как според вас мина визитата?

- Визитата за мен беше успешно и радостно събитие, защото посрещнахме папа Франциск на българска земя и всички можахме да го видим и чуем - и неговата усмивка, човешка топлота и доброта ще останат в сърцата на хората. За мен лично това е важното и същественото.

- Малко или много бяха хората, дошли да видят и чуят папата?

- Местата на площадите, където служи папата, бяха ограничени, но хората спонтанно и естествено се стичаха по улиците на София, да не говорим за гр. Раковски, и го приветстваха ентусиазирано и с много обич. Лично аз не си спомням гражданите на София да са проявявали подобно въодушевление при някое друго посещение.

- “Песимистът съсипва всичко”, каза папа Франциск в една от своите проповеди. Какво ще кажете на песимистите за папската визита, включително на тези, които виждат в нея стремеж към власт?

- У папа Франциск нямаше никакви сметки. Въпреки възрастта си, въпреки пренатоварената си програма той дойде в нашата страна, за да се срещне с нас, хората, без да го интересува много ли сме, малко ли сме, нито каква точно е реалната ни сила в геополитиката или дори в Европа.

Не - други, водени тъкмо от своето разбиране за властта и начините, по които я упражняват, се опитват да манипулират страховете и тревогите на хората, но

показа, че когато човек истински вярва,

място за песимизъм и евтини кроежи няма.

- Папата не спря да подчертава общия мост между католическата църква и православието - делото на Кирил и Методий. Защо това бе един от важните му акценти?

- Защото папа Франциск - затова той обикаля неуморно света, затова дойде и в България, воден от словата на Исус в Евангелието “Блажени миротворците”, знае, че единството стои над конфликтите и противоречията и търси тяхното решаване чрез отворения диалог и прокарването на мостове както между религиите, така и между хората. Той и в България ни показа, че е за свят, в който хората знаят, че са различни и приемат спокойно своите различия, но това не ги отчуждава, не ги затваря един за друг, а напротив - кара ги да общуват помежду си, различието да ги радва и обогатява, а не да ги плаши, а когато има проблеми, да търсят заедно в открит и честен диалог причините за тях, както и пътищата за тяхното решаване.

- Следихте отблизо визитата на папа Франциск, какво ще запазите от нея - като послание и като спомен?

- Като послание лично за мен папа Франциск ни го показа и с времето, и с вниманието, което ни отдели с това посещение: че да служим на другите, е много по-важно и съществено от фокусирането в личния ни интерес, печалба, комфорт и че можем да обогатим нашия живот единствено когато взаимодействаме помежду си и се грижим за другите, особено когато са по-слаби и бедни от нас, с добри дела.

Като спомен - много силен за мен беше моментът,

когато папа

Франциск каза

на български

“Христос

воскресе”

от площад “Св. Александър Невски” и благослови българския народ.

От този момент неговото посещение в България истински започна, защото оттук нататък той се срещаше вече не с нашите политически и църковни “големци”, а с обикновените хора, с всички нас и радостта ни беше искрена и взаимна.

ВИЗИТКА

Проф. дфн Владимир Градев е философ, теоретик на религията и дипломат. От 2001 до 2006 г. е посланик на България при Светия престол и Малтийския орден. Преподава теория на религията в Софийския университет и философия на религията в Нов български университет.

 

  • Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Разбираме, че големият проблем пред приемането на българския план за възстановяване е хипотезата пари от него да се ползват за покупка на въглеродни емисии. Цялата идея на въглеродните квоти е перверзна и след като са пуснати на борсите и за тях има вторичен пазар и спекулация, рано или късно световната икономика ще изгърми. Както се случи с т
  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо