Кристи Маринова и Ангел Донов: 570 млн. лв. тръгнаха към вложителите на КТБ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7442078 www.24chasa.bg
Кристи Маринова

Изплащането на сумите става чрез клоновете на УниКредит Булбанк, казват синдиците на КТБ

Ангел Донов
Ангел Донов

Още акценти

Заради няколко несъгласни с разпределението, които обжалваха плащането,

то се забави с над 2 г.

В последните 2 години имаме събрани нови 250 млн. лв. и се

надяваме те да стигнат бързо до вложителите

Отговори на въпроси по специфични казуси ще се дават по обявените телефони, но само за разпределението от сметката

Обявихте, че от днес започва изплащането на суми на бившите вложители на КТБ, г-жо Маринова, г-н Донов. Защо точно сега? Защо толкова закъсняхте? Помня, че заявихте готовност да започнете плащания още преди 2 години.

- Кристи Маринова: Да, права сте, че още преди 2 години бяхме готови с изготвянето на първата частична сметка за разпределение. Сумата от 570 млн. лв. беше разпределена пропорционално между вложителите на КТБ АД в несъстоятелност.

Имаше обаче няколко вложители, които не бяха съгласни с разпределените им суми и обжалваха частичната сметка за разпределение в Софийски градски съд. Делото по това обжалване се проточи доста време, всъщност то още не е приключило. Така че въпреки огромното ни желание да разпределим възможно най-бързо събраните средства между вложителите, това нямаше как да се случи, докато съдът не се произнесе с решение по жалбите.

Ангел Донов: Тук искам да добавя, че сме изключително благодарни на народните представители, които изготвиха и приеха последните изменения в Закона за банковата несъстоятелност, защото именно благодарение на тях стана възможно да започнем изплащането на събраните средства в частичната сметка за разпределение, без да е необходимо да дочакаме произнасянето на съда.

- Говорите за поправките, внесени от Данаил Кирилов от ГЕРБ, Хамид Хамид и Йодан Цонев от ДПС и Християн Митев от ОП ли?

Ангел Донев: Да, за тях . Тези промени регламентират, че могат да бъдат заделени средствата за тези, които обжалват сметката в съда, а за всички останали изплащането на сумите може да започне. Така хиляди хора и фирми не са заложници на 4-5-ма недоволни, които атакуват сметката в съда.

- Да обясним процедурата- ако аз съм вложител в затворената банка, какво трябва да направя, за да си получа парите, които са разпределени за мен?

Кристи Маринова: Първо, трябва да проверите каква е разпределената ви сума. Това може да направите, като влезете в Търговския регистър по партидата на КТБ АД (н) с ЕИК:831184677. Там е обявена първата частична сметка за разпределение. Достъпът до нея е абсолютно свободен и не е необходим електронен подпис или друг вид сертификат.

Тъй като за много хора ориентирането в сайта на Търговския регистър е трудно, ние сме публикували на сайта на КТБ АД (н) подробно описание на стъпките, които трябва да се следват, за да се достигне до публикуваната частична сметка за разпределение.

Тя е в PDF-формат и срещу всяко име на физическо или юридическо лице е посочена сумата, която то има да получава.

Ангел Донов: Ако сте видели името си в частичната сметка за разпределение и сумата, която имате да взимате, отивате в някой от клоновете на УниКредит Булбанк и срещу представяне на документ за самоличност или друг документ за идентификация получавате дължимото. За да бъдем полезни на хората, на сайта на КТБ сме публикували списък с въпроси и отговори, които да помогнат на вложителите в най-често срещаните ситуации, които могат да възникнат във връзка с получаването на парите си от частичната сметка за разпределение.

В него има и препратка към пълния списък на клоновете на УниКредит Булбанк, които ще извършват изплащането на сумите, включени в частичната сметка за разпределение.

- Приемаме, че съм стигнала до касата в някой от изброените в този списък клонове на УниКредит Булбанк, всякакви операции ли мога да направя с парите, които имам да получавам, или има някакво ограничение?

Кристи Маринова: Препоръчително е да ги прехвърлите по ваша сметка в същата или в друга банка, на която сте клиент, т.е. където вече имате своя банкова сметка. Имайте предвид, че за извършването на всякакви разпоредителни операции, УниКредит Булбанк ще ви начисли такси и комисиони съгласно своята тарифа.

Най-неразумно от ваша страна ще бъде, ако решите да вземе парите си в брой на каса. Причините са поне две, първо, от гледна точка на сигурността ви - винаги е опасно да се носят големи суми в брой.

И второ - изтеглянето на пари в брой на каса е най-скъпото удоволствие по всяка банкова тарифа, а има и други изисквания съгласно вътрешните правила на всяка банка - за размера на сумите, за сроковете на предварителна заявка за теглене и т.н. За суми до 90 лв. или равни на 90 лв. таксата, която ще се събира от УниКредит Булбанк, е 1 лев.

Ангел Донов: Един съвет към вложителите и от моя страна - не се тълпете пред клоновете на УниКредит Булбанк. Ако видите, че има много чакащи, просто отидете друг ден. Все пак изплащането на сумите от частичната сметка за разпределение на КТБ ще продължи 5 години.

- Вероятно ще има доста хора, които няма да могат да получат парите си лично по различни причини. Помислили ли сте и за тях? Те могат ли да упълномощят някой друг да го направи от тяхно име?

Кристи Маринова: Разбира се, че сме помислили. Да, възможно е друг да получи разпределената им сума чрез нотариално заверено пълномощно. Дори за улеснение на вложителите на нашия сайт сме публикували примерен образец на такова нотариално заверено пълномощно. То също е в споменатия вече списък с въпроси и отговори, които са публикувани.

Ангел Донов: Имайте предвид обаче, че в някои случаи освен нотариално завереното пълномощно може да са необходими и други документи съгласно вътрешните правила на УниКредит Булбанк.

- Какво трябва да направя, ако при посещението ми в клон на УниКредит се окаже, че ме няма в списъка за получаване на средства от частична сметка за разпределение, а в обявената в Търговския регистър сметка фигурирам с определена сума?

Кристи Маринова: В такава ситуация трябва да подадете писмено молба до нас - синдиците на КТБ. Това можете да направите в деловодството на КТБ, на адрес: гр. София, ул. “Граф Игнатиев” №10, всеки работен ден в нормалното работно време - от 9 до 16,30 часа.

Ангел Донов: Пак напомням, че начина на действие при този и други сходни казуси са описани в публикуваните на сайта на КТБ АД (н) “Въпроси и отговори относно получаване на суми, включени в първата частична сметка за разпределение на приети вземания към “Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност)” - звучи скучно, но това е точното му наименование. Ако в тях не намирате отговор на специфичен казус, пред който сте се изправили във връзка с получаването на разпределената ви сума от частичната сметка за разпределение - то специално за целта сме посочили и телефонни номера, на които от 9 до 16,30 ч можете да получите информация от някой от юристите ни. И да подчертая- телефонните консултации са само по разпределението на средствата от частичната сметка, а не по всякакви въпроси.

- Кога да очакваме следващо плащане към вложителите, т.е. следваща частична сметка за разпределение?

Кристи Маринова: По закон - след набиране на достатъчно парични средства в масата на несъстоятелността синдикът е длъжен да състави следваща сметка за разпределение. Надяваме се това да се случи възможно най-скоро.

Ангел Донов: Освен сега разпределяните 570 млн. лв. през последните 2 години вече имаме събрани нови над 250 млн. лв., така че наистина се надяваме на вложителите да не им се налага да чакат прекалено дълго за получаването на следващ транш от дължимите им от Корпоративна търговска банка суми.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Без правила не става - даже и за тротинетки

    Без правила не става - даже и за тротинетки

    Нашествието на тротинетките по улици, булеварди, тротоари и велоалеи предизвика известен артистично-екологичен хаос в движението и наложи спешно да се пишат правила. Защото и шофьори, и пешеходци в чудо се видяха от новите возила, които се движат абсолютно безразборно и безхаберно в големия град. В момента хора с тротинетки може да се видят
  • Да паразитираш върху наивници

    Да паразитираш върху наивници

    Как БСП отново “спечелиха” изборите НАПОСЛЕДЪК взе да ми харесва как Бойко Борисов търкаля стогодишната партия по паветата на София и я прави объркана и разногледа. Мая Манолова беше посочена за кандидат на БСП, преди Корнелия Нинова изобщо да схване за какво става дума. Дори само заради това трябва да си подаде оставката