44 години, за да стигнем Европа? Не, ще е скоро

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7444201 www.24chasa.bg

Числата говорят: при продължаване на реформите България

може да доближи стандарта на Западна Европа 15-20 г.

по-рано от прогнозираното от икономистите на БАН

Тези дни Институтът за икономически изследвания на БАН обяви, че икономическите перспективи са добри, но няма скоро да настигнем ЕС. По-конкретно в годишния доклад на института се казва: “Независимо от, общо взето, положителните икономически перспективи запазването на настоящите темпове на икономически растеж означава, че сближаването със средния доход на глава от населението в ЕС остава далеч в бъдещето.” От БАН подчертават, че растежът на България е сред най-ниските в новите страни членки и ще се забави.

В самия доклад на БАН има една графика по темата, която показва темпа на номинално нарастване на българската и на европейската икономика за последните 11 г. Докато в България номиналният брутен вътрешен продукт (БВП) нараства с 5,83% годишно, в ЕС средно нарастването е 1,55% от 2007 до 2018 г. С тези темпове според БАН ще настигнем средното равнище в ЕС след 44 г. Въобще

посланията от

БАН за бъдещето

са доста

песимистични

– икономическият растеж се забавя, нисък е в сравнение с другите нови страни членки и ще настигнем средното ниво в на ЕС едва след 44 г. Нека да разгледаме тези твърдения и прогнози по-задълбочено и да видим доколко те са реалистични.

Прогнозираното забавяне на икономическия растеж от страна на БАН през 2019 г. до 2,6% не се потвърждава от нито една друга прогноза за българската икономика. В същия ден, в който БАН публикува прогнозата си, Европейската комисия също публикува своята прогноза и тя предвижда ускоряване на българския икономически растеж до 3,3% през 2019 г. МВФ има същата прогноза, Световната банка е с малко по-ниска от 3,1%, а Министерството на финансите е по-оптимистично с 3,4%. Но като цяло

няма нито една

прогноза за

забавяне –

повечето предвиждат ускорение на българската икономика през настоящата година.

Между другото, ако отворим прогнозата на БАН отпреди 3 години, тогава също се прогнозира рязко забавяне и икономически растеж от едва 1,9% през 2016 г. и малко над 2% през следващата 2017 г.

Резултатите се

оказаха съвсем

различни –

вместо забавяне сега 2016 и 2017 г. се дават за пример на години с относително висок растеж от почти 4%. Още през 2017 г. икономиката на България надмина 100 милиарда лева – противно на песимистичните прогнози на БАН.

Тук има един проблем, който се проявява почти всяка година, но въпреки това често се пропуска – първоначалните данни и за икономиката, и за чуждите инвестиции са базирани на частични наблюдения и едва по-късно постъпват пълните данни. Например годишните отчети на фирмите се подават едва в първото полугодие на следващата година, а обработката им отнема още месеци. Затова обикновено данните за икономиката и чуждите инвестиции се ревизират нагоре с известно закъснение. И за 2017, и за 2018 г. се твърдеше първоначално, че има огромен спад на чуждите инвестиции, а след постъпване на всички данни се оказа, че 2017-а е с огромен растеж на чуждите инвестиции над 100%, като общият приток за годината надхвърля 2,3 млрд. евро. 2018-а, макар и още да е с предварителни данни, също приближава към 2 млрд. евро. Така и с БВП – често ревизиите увеличават първоначалните оценки за икономическия растеж.

Нека да обърнем внимание на избрания от БАН период от 2007 до 2018 г. Той се характеризира с това, че по-голямата част от него е повлиян негативно от международните финансови кризи. Защо се избира точно такъв период и на него се базира прогнозата за бъдещето не е съвсем ясно. Но дори този период не дава основания за песимизъм. Защото данните на Евростат показват, че

за тези 11 г. България

постига най-бързо

увеличение на БВП

на глава от населението. През 2007 г. България има 4200 евро на човек от населението, а през 2018-а вече е на 7800 евро. Това е над 85% увеличение за 11 г. – няма друга страна в ЕС, която да е постигнала нещо подобно (Румъния е на четвърто място с около 70%). Данните, избрани от БАН, показват, че България отчита най-голямо увеличение на икономиката. Не е повод за песимизъм. Това не е изключение. Ако вземем последните две десетилетия – от 1997 до 2018 г., отново България е на първо място в ЕС по най-бързо увеличение на БВП на човек от населението. През 1997 г. България отчиташе БВП от 1200 евро на човек, докато през 2018-а достигна 7800 евро на човек от населението – увеличение от 6,5 пъти. Малко повече дори от балтийските страни. Отлично представяне, което, ако продължи още две десетилетия, гарантира бързо настигане на Западна Европа.

Нека да направим и малко изчисления. БАН твърди, че след 44 г. България ще стигне средното равнище в ЕС, ако запази настоящите темпове на икономически растеж (номинално 5,83% средногодишно за България и 1,55% средно за ЕС). Но дори данните на БАН не показват такова нещо – при допусканията на БАН България ще настигне ЕС за 34 г., не за 44. Въпросът е защо се ползват данни от кризата? Тя отдавна отмина и икономическият растеж – и реален, и номинален, е далеч по-висок в последните години. Например увеличението на БВП на човек вече не е 5,8%, а в последните години е 7-8%. За целия период от 1997 г. насам е над 9%. Българската икономика се очаква да отчете 3,3% през 2019 г., а европейската 1,4% - т.е. България е с около 2 процентни пункта над средния реален растеж в Европа. А точно разликата в растежа е това, което определя темповете на настигане.

Като цяло, при продължаване на реформите България спокойно може да доближи стандарта в Западна Европа поне 15-20 г. по-рано от прогнозираното от БАН – във всеки случай 44 години са доста нереалистични като прогноза.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Охранител или психопат счупи ръка на онкоболен

    Охранител счупи ръката на болен от рак мъж, защото влязъл в банков клон с маска на лицето, която му била препоръчана от лекар, за да го пази от зарази. Никакви оправдания не могат да оневинят самозабравилия се охранител за тази гадна постъпка. Вместо да се подложи на животоспасяваща операция, пострадалият трябваше да си оперира ръката.
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.