ЕС = СССР? Нека да видим

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7444262 www.24chasa.bg

ЕС възниква като поука от много кървави войни.

СССР - като продукт на много кървави войни

Напоследък из социалните мрежи често четем, че ЕС бил като СССР. Но разложено на своите две части, уравнението “ЕС = СССР” лъсва не само като абсурдно, но и като глупаво и исторически несъстоятелно.

Нека да видим: ЕС = СССР. Това велемъдро уравнение, което често се повтаря из велемъдрите социални мрежи, разбира се, заблуждава. И пак, разбира се, идва на бял свят като рожба на същия този СССР. И по-точно - на неговата дълголетна пропагандна традиция, която днес обслужва настоящата власт в Москва. С други думи: наследниците на Съветския съюз обвиняват ЕС, че прилича на… Съветския съюз. Тотален абсурд.

Разликите

ЕС е сдружение на суверенни държави, обединили се на доброволен принцип. Тях никой не ги държи насила вътре, напротив - пред входа чакат ентусиазирани кандидати. И никой не желае да го напуска освен британците, които обаче вече също не искат. Докато СССР беше имперска конструкция, сглобена в резултат от много войни. Там никой не искаше да влиза освен българите, които всъщност също не искаха. А онези, които първи тръгнаха да го напускат, си платиха с кръвопролития и метежи. И още ги е страх, че Русия може да тръгне да си ги прибира обратно.

ЕС възниква като поука от много кървави войни. СССР възниква като продукт на много кървави войни. Забелязвате ли разликата? Тъкмо поради тази разлика СССР води многобройни открити и скрити войни, прави преврати в чужди държави, инсталира марионетни правителства, държи за гушата многобройни сателитни държави в Европа. А ЕС не е водил нито една война, не ми е известно да е организирал преврати, няма и сателити, над чиято съдба да се разпорежда, няма дори собствена армия. С две думи: ЕС е мир, СССР - война.

ЕС е зона на законността и правовия ред. СССР беше зона на беззаконието и произвола. Да, и на двете места има закони, само дето в ЕС те важат за всички и, общо взето, се спазват, докато в СССР бяха просто пропаганден параван, зад който всичко се решаваше от Партията и нейните изпълнителни органи.

Да споменавам ли свободата? Свободата на словото, на икономическа инициатива, на придвижване, на вероизповедание, на изкуството, свободата на различните - всички тези (и още много) свободи в СССР ги нямаше. А в ЕС вече дори не ги забелязваме, те са всекидневие. Освен от Партията в СССР властта се държеше от още един субект: всемогъщите тайни служби със сменящи се имена.

А коя партия държи властта в ЕС? И къде са му тайните служби?

Да поговорим и за стопанството, за благоденствието, за икономическите възможности на хората. На едното място - командно, хронично дефицитно и бедно. На другото - пазарно, благосъстоятелно, с достоен живот за всеки.

И все пак между ЕС и СССР могат да се открият и една-две далечни прилики. И двете са многонационални политически конструкции. И двете трудно намират “общ език” - може би тъкмо поради това “езикът” на Брюксел е скучен, безцветен и обтекаем, че някои дори го сравняват с “мъртвия език” на СССР. И най-важната прилика: такива разнородни политически образувания много трудно се управляват с инструментите на обичайната демокрация. СССР се справяше с тази трудност, като игнорираше демокрацията и управляваше с диктат и терор. А ЕС като soft power се опитва да я преодолее чрез преговори, чрез търсене на мнозинства и консенсуси. Мъчна работа, която невинаги се получава.

И така, уважаеми привърженици на уравнението “ЕС = СССР”, уважаеми физически лица и ботове: кое предпочитате? Мир, законност, свобода и благоденствие - или война, произвол, тирания и бедност? Няма нужда да ми отговаряте.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Всеки има право да се връзва на глупости, но в здравето няма демокрация

    Антиваксъри изпратиха открито писмо срещу ваксините до президента Румен Радев и кого ли още не. С основен аргумент, че задължителното ваксиниране не било демократично. Мили антиваксъри, в здравето на всички ни няма демокрация. И не трябва да има. Защото хич не е демократично неваксинирани хора да сеят зарази