Твърде леко е да се лежи по 10-12 г. за убийство от ревност

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7446403 www.24chasa.bg

Скромна статистика показва, че около 40 убийци от ревност влизат годишно в затвора в България. В 90% от случаите това са мъже. По-рядко те получават 20 или 30 г. затвор. В повечето случаи съдът им дава по 10-12 г. затвор средно, някои се отървават с по 5 години зад решетките.

Според други данни най-малко 102 присъди за умишлени убийства на жени от мъже са постановили окръжните съдилища в България за 5 години - от 2012 до 2017 г.

Последният случай на убита жена от ревност е от петък в Костенец. А картата с жертвите заради ревност се разширява все повече - Пещера, Ботевград, Слънчев бряг, Куртово Конаре... Братовчедите на Отело стават все по-агресивни, често един есемес или дори усмивка може да ги извади от равновесие и те посягат на жертвата, без поне да се замислят, че тя е майка на децата им. Всичко това е достатъчно основание законът да стане много по-суров към онези, които убиват от ревност. Най-малкото защото не живеем в Средновековието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Благодарим за доверието, ще се стараем!

    Онзиден прессекретарят на президента Румен Радев изпрати остро писмо, наречено опровержение, което уж иска да опровергае нещо, но вместо това дава съвети какво трябва да прави в. “24 часа”, какво да пита и кого да критикува. Всъщност това е оценка за работата ни, защото произтича от институцията на държавния глава, който чете много вестници.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в