Корнелия Маринова: Вярвам, че създадохме нов вектор на надеждата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7446416 www.24chasa.bg

Успяваме в най-главното - запазването на финансовата стабилност

Инвестициите растат - създадохме облекчени условия и процедури, казва кметът на Ловеч

- Г-жо Маринова, кажете в навечерието на празника на Ловеч с кои проекти на общината се гордеете най-много? Кои от тях са с европейско финансиране?

- Европейските проекти са съществен фактор за обновяването на Ловеч. Външното финансиране е за повече от 33 млн. лв., което е почти още един бюджет, тъй като за 2019 г. той е 45 млн. лв. По европейските програми идват над 23 млн. лв., останалото до 33 млн. е национално финансиране. Цифрите показват едно - важно да се гласува на предстоящите европейски избори, и то за ГЕРБ, защото сме доказали, че сме най-добрите.

В момента

изпълняваме

12 проекта по

европрограми

Само по ОП “Региони в растеж” са 9. По проект “Приеми ме 2015” се осигурява грижа за деца с увреждания, жертви на насилие или трафик и т.н. По ОП “Добро управление” се работи по проект, който дава достъп и разпространяване на информация за възможностите за финансиране.

Ремонтираме десетки улици и площади, транспортни връзки и паркове. Работим по 72 договора за строителство на стойност 24 млн. лв. Това са 100 отделни обекта. По линия на енергийната ефективност имаме договори за 9 млн. лв. Но колкото и да са големи успехите, хората са взискателни и имаме още много работа. Задачата включва обновяване на градската среда, на условията в селата, създаване на нови работни места, богат културен афиш и места за отдих, сигурност на гражданите и т.н.

Вярвам, че създадохме нов вектор на надеждата. Ако това се усети от повече хора, всички в общината можем да се гордеем. Преди нас градът сякаш беше заспал, сякаш някой бе натиснал бутона STOP - ние натиснахме PLAY. Градът се движи напред и нагоре и всеки, който е непредубеден наблюдател, го забелязва.

- Ловеч вече не влиза в графата град от “Северозападнала” България. Какво направихте, за да привлечете повече инвестиции - не само български, но и чужди?

- Вашето мнение, че вече не сме сред “западналите” райони, е много важно, защото само така можем да сменим хипотезата, в която се мислеше за нас. А тя беше, че хората бягат оттук, че няма работа, че нищо не се случва. Напротив, случват се много и все хубави неща.

За инвеститорите създадохме облекчени условия и процедури. Сред мащабните инвестиции е идването на немските производители от VOSS Automotivе. Германската фирма обещава да разкрие до 2020 г. 1000 работни места. Бългapo-итaлиaнcкият кoнcopциyм “Aнca Бopимa” paзкpива 200 paбoтни мecтa. Успешно се развива фирмата за домашен текстил “Болан България”. Финландската верига за бързо хранене “Хесбургер” има един обект и предстои още един от типа “Драйв ин”. Надяваме се с по-високи заплати и отлични условия на труд да привлечем хора от съседните градове.

- Бяхте сред първите, които преминаха с кола по новото 10-километрово трасе на АМ “Хемус” от Ябланица до Боаза заедно с премиера Бойко Борисов. Ще се променят ли градът и регионът с новата магистрала?

- Магистралата към Ловеч е вече едно реално трасе в строеж. С построяването на “Хемус” до разклона за Ловеч през 2020 г. ще се открият още перспективи и възможности за бизнес.

На дискусията за АМ “Хемус” в Ловеч, организирана от МРРБ и “24 часа”, се изтъкна, че магистралата е предпоставка за всички икономически и социални активности. Магистралата спестява време и ресурси, дава по-голяма сигурност на придвижването.

- Поехте общината през 2015 г. от кмета социалист във финансова криза. Сега градът е финансово стабилен. Как го постигнахте?

- Финансовата криза е зад гърба ни и не искам на днешния празник да се връщам назад. Най-важното е, че въведохме строга финансова политика, прозрачност, откритост и диалог с гражданите. Успяваме в най-главното - запазването на финансовата стабилност. През март погасихме два заема по фонд “Флаг” (за 737 000 лв. и за 541 000 лв.).

Намалихме наполовина

общинския дълг

и към момента той е около 3 млн. лв., при 6,5 млн. лева в началото на мандата. От 7 поети задължения днес са само три.

- Ще посрещне ли градът празника си с обновен център? Такава промяна на облика хората не си спомнят от времето, когато през 80-те години трябваше да мине дипломатическият корпус?

- През последните три десетилетия в Ловеч никога не е имало толкова много ремонти и строежи едновременно. Необходими са култура на преценката и елементарни икономически и технически познания, за да се оцени обективно случващото се. Защото градът е нашият голям дом и ние като ръководство държим да е хубав, чист, спретнат.

Поради огромните ремонтни дейности празникът се местеше от един площад на друг според това къде е свободно от работници и техника. Тази година празникът се връща на обновения площад пред новия катедрален храм “Св. св. Кирил и Методий”. Впрочем той е друга гордост за ловчанлии. Привършваме ремонта на централната част на града, като проектът е за около 6 млн. лв. по ОП “Региони в растеж”. Останаха само обектите в кв. “Вароша”. Дейностите се изпълняват в срок и качествено, така че

през юли централната

пешеходната зона и

символът на стария

Ловеч пл. “Тодор

Кирков” ще са обновени

- Вие дълги години сте били директор на училище. Преди години се знаеше, че Немската гимназия в Ловеч бе едно от най-добрите училища в България. Как се развива образователната инфраструктура в града, какви успехи имат учениците от града?

- Тази тема е особено близка на сърцето ми. Особено съм щастлива, че Ловеч е гостоприемен домакин на редица национални и международни ученически състезания. А езиковата гимназия, или ПЕГ “Екзарх Йосиф Първи”, и сега е едно от водещите по успех училища в страната. Друг важен акцент са усилията, които влагаме за развитие на дуалното обучение с училища като Професионална гимназия по механоелектротехника и Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина “Проф. д-р Димитър Димов”. И винаги с радост приемам нашите ученици, отличени в състезания, олимпиади и спортните събития.

- Община Ловеч бе удостоена със “Златен приз” за разработване и утвърждаване на комплексен туристически продукт. Увеличи ли се потокът от туристи?

- Има осезаемо увеличение на гости и туристи. Гледаме на туризма като структуроопределящ фактор с конгресен, селски, поклоннически и лечебен туризъм. Имаме уникални обекти като архитектурния резерват Старо Стефаново и Деветашката пещера. А Ловеч е с уникална красота.

- Вие сте първият кмет на Ловеч, който стъпи в комунистическия концлагер “Слънчев бряг”. Ще има място, където ловчанлии и гостите на града също ще могат да отдадат почит на жертвите?

- Травмите от близкото минало са болна тема. Оказва се, че в пет поредни мандата на социалистите нито един кмет не е стъпил в “Слънчев бряг”. Истината за концлагера беше натикана в килера. Ние искаме да видим историята на Ловеч в цялата пълнота, без фалшифициране и премълчаване. Първата крачка е поставянето на параклис, за който вече са гласувани 20 000 лв. в бюджета. В перспектива мислим за мемориален комплекс, за специален кът в новия музей, който ще бъде след ремонта на бившия Младежки дом.

- Остават няколко месеца до местните избори, ще се кандидатирате ли за нов мандат, за да довършите започнатото?

- Ние сме в настоящия мандат и имаме още много работа. Това отнема много време, изисква мобилизация на цялата администрация и фирмите.

Като наближат

местните избори,

ще взема решение

за следващ мандат

- Какви гости очаквате за празника на града?

- За празника пристига десетчленната делегация от нашия побратимен град Ерфурт. Очакваме делегации от Русия и Черна гора. Сред официалните лица ще са посланиците на Черна гора и Палестина. Освен това всички областни управители са тук, защото провеждат работна среща на 10 и 11 май.

- Какво ще пожелаете на вашите съграждани за празника на града?

- Първо искам да благодаря на всички граждани, които работят самоотвержено, без да щадят сили и воля за доброто на нашата общност. Искам и да се извиня на онези, които трудно понасят неудобствата на ремонтите. Надявам се, че сега виждат, че си заслужаваше. Можем да бъдем по-смирени, милосърдни, отстъпчиви, търпеливи и толерантни. И обединени в главните цели. Затова пожелавам крепко здраве, житейски успехи и щастливи преживявания. Нека пролетното настроение и увереност да бъдат с нас през цялата година!

  • Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Разбираме, че големият проблем пред приемането на българския план за възстановяване е хипотезата пари от него да се ползват за покупка на въглеродни емисии. Цялата идея на въглеродните квоти е перверзна и след като са пуснати на борсите и за тях има вторичен пазар и спекулация, рано или късно световната икономика ще изгърми. Както се случи с т
  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо