Таня Христова: Правила, ред и контрол – това искам за Габрово

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7450789 www.24chasa.bg

Всеки проект е значим, щом създава добавена стойност към качеството на живот, казва кметът на града

Разработваме система за подкрепа на иновациите, кандидатстваме за 10 млн. лв. за развитието на музея “Етър”

Стремим се да сближаваме интересите на бизнеса с образованието в града

- Г-жо Христова, Габрово ще посрещне своя празник след едно сериозно обществено недоволство. Успокои ли се градът?

- Истинската причина за гнева на хората беше усещането, че балансът в обществото е нарушен, че някой си позволява да не спазва законите и се чувства безнаказан. Това, което Габрово каза чрез протеста, е, че иска промяна. Но за да я постигнем, всички институции трябва да работим в синхрон.

Правила, ред и контрол – това искам за Габрово, това поискаха и хората, които протестираха. Разчитам на силното и ефективно партньорство с полицията, за да гарантираме реда и спокойствието в нашия град. Новото ѝ ръководство започна промени, които вече са осезаеми. Разбирам, че габровци ги приветстват.

- Станахте инициатор на законодателна промяна за замяна на глобите с наказателен труд при административни нарушения, докъде стигна тя?

- Внесла съм предложението пред компетентните държавни институции. В Габрово по време на най-масовия протест то беше подкрепено с близо 700 подписа. Към началото на май бяха 1200.

В множество случаи

наказанието глоба не се

изпълнява и така се

създава трайно усещане

за безнаказаност

Заедно със социалното министерство подготвяме споразумение с механизми за обмяна на информация за хората, които получават социални помощи. Ще настоявам за прекратяване на злоупотребите със социалните плащания, включително с ТЕЛК решенията. Исканията на протестиращите също изпратих до компетентните органи и вече са в ресорните комисии на Народното събрание. Подкрепям всички разумни и справедливи искания на габровци и ще продължавам да ги отстоявам. Преди повече от век и половина светското образование в Габрово донесе промяната, сега отново имаме шанс да поставим началото на нов обществен ред, базиран на равни права, но и равни задължения и отговорности.

- В дните на протести разпоредихте спешни мерки за опазване на реда и сигурността, има ли конкретни резултати през този месец?

- Поисках безкомпромисност по отношение на всички, които си позволяват да нарушават реда и спокойствието в града. Поисках от органите на реда проверки за адресна регистрация, за самонастанили се в чужди имоти лица, на места с концентрация на оплаквания от нарушения, на обекти, негодни за обитаване; постоянно полицейско присъствие в районите на питейните заведения.

Вече виждаме всяка седмица специализирани полицейски операции, има резултати от работата на Икономическа полиция под формата на ТЕЛК решения за преразглеждане, наложени са актове по Закона за личните документи. За мен сега не цифрите в полицейските доклади са най-важни, а усещането на габровци за ред, сигурност и спокойствие, което е от първостепенно значение.

- Градът видимо се променя - на каква стойност са реализираните проекти за последната година?

- С европейски ресурс решихме проблеми, непосилни за общинския бюджет. Днес мащабите са далеч от тези през 2015 г., когато при близо 40 млн. лв. финансова рамка Габрово успя да инвестира по проекти 10 пъти повече. Продължаваме да правим града красив и уютен. Завършихме два инфраструктурни проекта - имаме обновен парк, още две нови кръгови кръстовища, благоустроени междублокови пространства в два квартала. Приключихме с обновяването на цялата образователна инфраструктура - ремонтирахме последните две училища. Сега работим за градската среда и за подобряване на транспорта.

- Кое от случилото се в Габрово вие като кмет отчитате като най-голям успех?

- През последните години градът се промени за добро, това е най-големият му успех. Благодарение на мащабните инвестиции имаме съвременна ВиК инфраструктура, модерно депо за битови отпадъци, благоустроена градска среда и развитие на крайречни улици, нови паркови пространства, кръгови кръстовища, обновени училища и детски градини, газификация и нови чуждестранни инвестиции в производството.

Габрово беше обявен

от ЮНЕСКО за творчески

град на занаятите

и фолклорното изкуство. Важно предизвикателство е да мобилизираме усилията на местна власт, бизнес и образование, за да се утвърди и като място, в което индустрията и новите технологии привличат млади хора с талант и амбиция за реализация.

- Какво се случва с проекта за модернизация на градския транспорт?

- Обновяваме инфраструктура и изграждаме кръгово кръстовище в района на гаровия площад. В начална фаза е изпълнението на договора за електронните табла, предвидени за 104 спирки. Съвсем скоро очакваме да пристигнат първите 3 нови 12-метрови CNG автобуса. Обществената поръчка за доставка на електрическите автобуси се обжалва. Другата – за доставка на 8 CNG автобуса, е на етап разглеждане на постъпилите оферти. Началото на обновяване на обществения транспорт е поставено и първата стъпка в интелигентното му управление скоро ще бъде направена.

- Какви са големите проекти за тази година?

- Предстои да подадем проект за близо 10 млн. лв. за развитие на етнографския музей на открито “Етър”. Но всички проекти са важни и аз ги приемам за големи, независимо дали благоустрояват квартали, или помагат на двойка с репродуктивни проблеми. И новите кръгови кръстовища, които ще изграждаме тепърва, и цветните градини, и ремонтите на дворовете на детските градини, и обновяването на уличното осветление са еднакво големи, защото добавят стойност към качеството на живот в Габрово.

- Как се промени бизнес климатът? Има ли интерес от инвеститори след ангажиментите на правителството за тунела под Шипка?

- Бъдещият тунел под Шипка ще бъде силна комуникационна ос, която ще се отрази на бизнеса в региона. И днес голяма част от успешните габровски производства са с позиции на световните пазари и участие в мениджмънта на фирми от Белгия, Швейцария, Германия, Австрия и Холандия.

В последната година

беше разширено голямо

производство и

създадено ново с

участието на

инвеститори от

Германия и Израел

Благодарение на Техническия университет привлекателността на инженерните специалности нараства. Искаме младите учени, предприемачи, инвеститори да виждат свобода да стартират своите идеи именно тук. Работим върху създаване на система за подкрепа на иновациите в Габрово.

- Какви са изненадите за тазгодишния карнавал?

- Карнавалната седмица всяка година е пълна с изненади дори и за мен. Важно за всички, които не могат да присъстват, е че ще имат шанс да го гледат на живо в сайта на община Габрово на https://carnival.gabrovo.bg или чрез мобилното приложение “Карнавал Габрово”.

Габровци и гостите на града могат да се подготвят предварително за това, което ще видят, с либретото. То ще бъде разпечатано в 15 хил. броя и ще може да се намери в музеи, институции, Туристическия информационен център.

- Вашето пожелание към габровци за празника?

- Габровци са различни - будни, инициативни, с отношението към света. Умеят да се шегуват и с другите, и със себе си. Нека никога да не губим чувството си за хумор и усещането за общност. Габрово е град с дух и традиции, нека продължим да разкриваме неговия потенциал. Ще им пожелая да мислят за Габрово като за мисия, кауза и цел, която ни обединява, да имат мечти за града и да го обичат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Всеки има право да се връзва на глупости, но в здравето няма демокрация

    Антиваксъри изпратиха открито писмо срещу ваксините до президента Румен Радев и кого ли още не. С основен аргумент, че задължителното ваксиниране не било демократично. Мили антиваксъри, в здравето на всички ни няма демокрация. И не трябва да има. Защото хич не е демократично неваксинирани хора да сеят зарази