Нова начална точка, нова визия и ново пътешествие

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7451020 www.24chasa.bg

Уан И, член на Държавния съвет и министър на външните работи на Китайската народна република,  по темата за резултатите от Втория форум за международно сътрудничество „Един пояс, Един път”

От 25 до 27 април 2019 г. в Пекин бе успешно проведен Вторият форум за международно сътрудничество „Един пояс, Един път”. На 28 април 2019 г. държавният съветник и външен министър г-н Уан И даде интервю за медиите относно резултатите от форума „Един пояс, Един път”.

Журналист: Многоочакваният втори форум за международно сътрудничество „Един пояс, Един път” току-що приключи в Пекин. Можете ли да ни представите основните резултати от форума тази година?

Уан И: От 25 до 27 април 2019 г. Вторият форум за международно сътрудничество „Един пояс, Един път” беше успешно проведен в Пекин. Тазгодишният форум за международно сътрудничество„Един пояс, Един път” е с тема: Изграждане на по-ярко споделено бъдеще. Форумът включва церемония по откриването, кръгла маса на лидерите, среща на високо равнище, 12 тематични форума и конференция на главния изпълнителен директор. 40 лидери присъстваха на кръглата маса, включително държавни и правителствени ръководители от 38 страни заедно с Китай, генераления секретар на ООН и изпълнителния директор на Международния валутен фонд (МВФ). Във форума участваха над 6000 чуждестранни гости от 150 страни и 92 международни организации.

По време на форума, президентът Си Дзинпин присъства на церемонията по откриването на втория форум за международно сътрудничество „Един пояс, Един път” и изнесе реч. Той председателства цялата кръгла маса на лидерите и проведе двустранни срещи с лидери на участващите страни. С председателството и ръководството на президента Си Дзинпин участващите страни имаха задълбочен обмен на мнения относно сътрудничеството „Един пояс, Един път” и широко възприеха тази инициатива като невероятна възможност. Те постигнаха широк консенсус относно висококачественото сътрудничество по инициативата „Един пояс, Един път”, допринасяйки със съществени резултати. Консенсусът и резултатите са отразени в Съвместното Комюнике, прието единодушно от кръглата маса на лидерите и в Списъка с резултати, съставен и публикуван от китайската страна като страна домакин.

Форумът е най-важното дипломатическо събитие за 2019 г., на което Китай е домакин. Президентът Си Дзинпин изчерпателно представи резултатите от политическата си височина на лидер по време на брифинга за медиите. Има шест основни акцента, обобщени от речта на президента Си Дзинпин, съвместното Комюнике на кръглата маса на лидерите и Списъка на резултатите:

Първо, като посока на сътрудничеството да се постави цел за съвместно насърчаване на висококачествено сътрудничество по инициативата „Един пояс, Един път”. В изказването си на церемонията по откриването, президента Си Дзинпин подчерта, че е насърчил висококачественото сътрудничество по инициативата „Един пояс, Един път”, основано на принципите на обширни консултации и общи ползи, със стремеж към открито, екологично и чисто сътрудничество, придържайки се към висок стандарт, с ориентир към хората и устойчиво развитие. Тези концепции бяха включени в съвместното Комюнике на кръглата маса на лидерите като международен консенсус. Разширеното и обогатено виждане на сътрудничеството „Един пояс, Един път” ще ръководи участващите страни да нарисуват една по-изящна картина и ще даде възможност на хората от различни страни да се възползват по-широко от сътрудничеството по инициативата „Един пояс, Един път”.

Второ, насърчаване на глобално партньорство за свързаност, за да се поощри взаимосвързаното развитие. Председателят Си Дзинпин подчерта, че свързаността е от жизненоважно значение за напредъка в сътрудничеството по инициативата „Един пояс, Един път”. Трябва да насърчаваме глобалното партньорство за свързване, за да постигнем общо развитие. Участващите страни широко подкрепиха идеята и се договориха да насърчават всестранната свързаност, да развиват висококачествена, устойчива, достъпна и приобщаваща инфраструктура и да подобряват "меката връзка" на политиките, правилата и стандартите между страните, основаващи се на партньорствата и духа на мултилатерализма. Всички страни очакват да задълбочат сътрудничеството си с китайската страна и да подкрепят ефективното взаимодействие между инициативата „Един пояс, Един път” и стратегиите за развитие на участващите страни, както и регионалните и международните програми за развитие. Досега 127 страни и 29 международни организации са подписали документи за сътрудничество по инициативата „Един пояс, Един път”с китайската страна. По време на форума тази година съответните страни и международни организации също така подписаха над 100 многостранни и двустранни договора за сътрудничество с китайската страна в области като транспорт, данъчно облагане, търговия, одит, наука и технологии, култура, мозъчен тръст и медии. Някои страни и международни финансови институции подписаха с китайската страна документи за пазарно сътрудничество с трети страни. Всички те са съществен принос за насърчаване на глобалното партньорство за свързаност.  

Трето, постигане на съществени и практични резултати, за да се отразят взаимни ползи и печаливши резултатите. Като страна домакин, китайската страна е съставила списък от 283 конкретни резултати, постигнати от участващите страни. Китай подписа поредица от междуправителствени споразумения за практическо сътрудничество, включително икономическия коридор Китай-Мианмар и китайско-тайландската железница. Всички страни съвместно предложиха и създадоха национална информационна платформа за стандартите между страните партньори от „Един пояс, Един път”, инициативата за сътрудничество „Един пояс, Един път“ Юг-Юг относно изменението на климата и други механизми за сътрудничество. Предприятия от различни страни постигнаха голям брой споразумения за проекти за производствен капацитет и инвестиционно сътрудничество. Китай стартира нови фондове за сътрудничество и инвестиционни проекти на трети страни с Италия и други страни. По време на форума всички страни публикуваха серия от висококачествени инициативи за сътрудничество и доклади. Китайската страна издаде инициативата по „Един пояс, Един път”: „Прогрес, приноси и перспективи“ с цялостен преглед на сътрудничеството „Един пояс, Един път” през последните пет години и предложения за висококачествено развитие в бъдеще. Китайската страна, заедно с други участващи страни, публикува „рамката за устойчивост на дълга” за участващите страни в инициативата „Един пояс, Един път” като полезен инструмент за предотвратяване и контрол на рисковете при финансирането на сътрудничество за устойчиво развитие „Един пояс, Един път”. Консултативният съвет на форума за международно сътрудничество „Един пояс, Един път”, състоящ се от международно признати експерти, представи Доклад относно констатациите и препоръките. В него се анализират положителното влияние на сътрудничеството по инициативата „Един пояс, Един път” върху укрепването на връзките, насърчаването на световния икономически растеж и изпълнението на Програмата на ООН за устойчиво развитие към 2030 г., като се предлагат политически предложения за бъдещи приоритети в сътрудничеството „Един пояс, Един път”, както и посоката на форума за международно сътрудничество „Един пояс, Един път”. Също така, съответни страни съвместно стартираха Пекинската инициатива за Пътя на чистата коприна и Инициативата за сътрудничество по Пътя на коприната на иновациите и публикуваха принципите за зелени инвестиции за развитие на сътрудничеството „Един пояс, Един път”. Тези резултати отразяват тенденциите на нашето време и олицетворяват взаимноизгодното сътрудничество на инициативата „Един пояс, Един път”.

Четвърто, изграждане на нови платформи за сравняване на местните власти и индустриалните и търговските общности, с цел разширяване на възможностите за сътрудничество. Конференцията на главния изпълнителен директор бе една новаторска конфигурация на втория форум за международно сътрудничество „Един пояс, Един път”. Общо над 800 участници са държавни служители от повече от 80 страни и региони, представители на международни организации, институции, търговски камари и асоциации, както и международно известни предприемачи от Китай и чужбина. По време на срещите и разговорите на китайски и чуждестранни представители на предприятия бяха подписани споразумения за сътрудничество на стойност над 64 милиарда щатски долара, които доказват огромните възможности за бизнес, представени от инициативата „Един пояс, Един път”. Предприятията от отделните страни дойдоха със силно желание за сътрудничество и си тръгнаха с много плодове на сътрудничеството. Тематичните форуми за местно сътрудничество също бяха проведени за първи път по време на форума тази година, където китайските местни власти проведоха серия от практическо сътрудничество с местните власти и предприятия от съответните страни, стартирайки много проекти за сътрудничество с движещи сили, включително Индустриален парк Китай-Сърбия, Индустриален и  научно-технически проект на сътрудничество в Демонстрационна зона за сътрудничество в областта на индустриалния капацитет на Китай-ОАЕ и Логистично-търговския комплекс „Един пояс, Един път” в Дубай.

Пето, подобряване архитектурата на сътрудничеството „Един пояс, Един път”, с цел изграждане на подкрепящи механизми. Участващите страни силно приветстваха влиянието на форума за международно сътрудничество „Един пояс, Един път” и очакват още форуми в бъдеще. Изрично е посочено в Съвместното комюнике на кръглата маса на лидерите, че участниците предвиждат форумът да се провежда редовно с възможни последващи събития. По време на форума тази година, освен двустранното и тристранното сътрудничество, всички страни предложиха и създадоха над 20 платформи за многостранни диалози и сътрудничество по инициативата „Един пояс, Един път” относно Китайския железопътен експрес, пристанищата, финансите, митниците, счетоводството, данъчното облагане, енергетиката, опазване на околната среда, културата, мозъчни тръстове и медии и т.н., включително създаването на механизъм за сътрудничество на пристанищата по морския път на коприната, Международната коалиция за зелено развитие „Един пояс, Един път”, Алиансът на международните научни организации в региона на „Един пояс, Един път” и Изследователската мрежа „Един пояс, Един път”. Изградена бе архитектурата на международното сътрудничество „Един пояс, Един път”, ръководена от форума за международно сътрудничество „Един пояс, Един път” и бе подкрепена от многостранно и двустранно сътрудничество в различни области.

Шесто, да играем водеща роля в държавната дипломация за задълбочаване на двустранните отношения. Страните участнички поддържат приятелски отношения с Китай. Всички те са партньори на сътрудничеството „Един пояс, Един път”. По време на форума, президентът Си Дзинпин бе домакин на държавни мероприятия за посещаващите чуждестранни лидери и проведе десетки двустранни срещи с всички тях. Като лидер той укрепи приятелството между Китай и участващите страни и задълбочи нашето сътрудничество в този процес. Справедливо е да се каже, че форумът за международно сътрудничество „Един пояс, Един път” промотира не само сътрудничеството „Един пояс, Един път”, но и двустранните връзки на Китай с участващите страни.

Подобни осезаеми резултати показват, че сътрудничеството „Един пояс, Един път” привлича все повече приятели и партньори и е свидетел на все по-задълбочено сътрудничество. Посредством визията, механизмите и мерките, сътрудничеството „Един пояс, Един път” ще бъде стабилно и устойчиво. С широката подкрепа на участващите страни и с тяхната мъдрост и усилия, форумът за международно сътрудничество „Един пояс, Един път” ще продължи да допринася в още по-голяма степен за сътрудничеството „Един пояс, Един път” и да насърчава нашата основна държавна дипломация с китайски характеристики.

Журналист: Китайският народ и международната общност дадоха висока оценка на Китай за домакинството му на Втория форум "Един пояс, един път". Как вие оценявате значимостта на този форум?

Уан И: Днешният свят търпи големи промени, невиждани през миналия век. Новият кръг научни, технологични и индустриални революции продължава да отприщва нова енергия, извършват се нови реформи в световния икономически пейзаж и в глобалната система за управление. Междувременно икономическата глобализация търпи неуспехи; световният икономически растеж остава бавен; а международната ситуация е изложена на важни нестабилни фактори. Изправени пред дълбоки и огромни промени, много хора се чувстват объркани и доста държави търсят нови пътища за развитие и проучват пътя на глобалното икономическо управление.

С оглед на цялостната международна обстановка, президентът Си Дзинпин обмисли внимателно развитието на Китай и международното сътрудничество, и предложи голямата инициатива на сътрудничеството "Един пояс, един път". Това е китайски подход за посрещане на общите предизвикателства и подобряване на глобалното икономическо управление, с цел всички страни да бъдат тласнати да засилят синергиите между техните стратегии за развитие, да хвърлят светлина върху свързаността, да задълбочат практическото сътрудничество и да постигнат общо развитие.

Този форум е най-високата международна платформа за сътрудничество в рамките на сътрудничеството "Един пояс, един път" и се съсредоточава върху изграждането на международен консенсус и съставянето на план за сътрудничество за сътрудничеството "Един пояс, един път". Значението на Втория форум "Един пояс, един път" е главно в три аспекта:

Първо, форумът приема ясна позиция в подкрепа на основната тема за изграждане на отворена световна икономика. На световната икономика й липсва нов тласък за растеж и е свидетел на нарастващ протекционизъм и унилатерализъм. На този фон форумът "Един пояс, един път" обединява консенсус и дава пълна свобода на мъдростта и силата на всички страни за справяне с глобалните предизвикателства. В своята реч президентът Си Дзинпин ясно заяви, че потокът от стоки, капитал, технологии и хора ще управлява икономическия растеж и ще създаде широко пространство за него. Ако обаче един такъв приток бъде отрязан, океанът, колкото и голям да е, накрая ще пресъхне. Думите му получиха положителен отговор от всички страни. Лидерите от всички страни също така показаха ясното си отношение срещу протекционизма и унилатерализма, и постигнаха политически консенсус за енергично насърчаване на връзката, използване на движещата сила на икономическия растеж и насърчаване на устойчивото развитие. Съвместното комюнике на кръглата маса на лидерите ясно предлага насърчаване на либерализацията и улесняването на търговията и инвестициите и подкрепа към отворена, приобщаваща и основаваща се на правила многостранна търговска система. Платформите, създадени от всички страни по време на форума за многостранен диалог и сътрудничество, разкриват в реални действия изграждането на отворена световна икономика и практиката на мултилатерализма. Всичко това още веднъж показва, че сътрудничеството "Един пояс, един път" отваря ново пространство за глобален икономически растеж, създава нови платформи за международна търговия и инвестиции, поражда нови пътища за подобряване на глобалното икономическо управление и дава нов принос за подобряване благосъстоянието на хората във всички страни.

Второ, форумът отваря нов етап в изграждането на "Един пояс, един път" от стратегическа гледна точка. Президентът Си Дзинпин предлага висококачествено сътрудничество "Един пояс, един път" и неговата идея е не само действителната необходимост от стимулиране на стабилен и приобщаващ световен икономически растеж, но и естествено продължение на висококачествения етап на развитие на китайската икономика. Това е неизбежният избор в преминаването от рисуване на широки щрихи към усъвършенстване на детайлите, което е специалната тема на този форум. По време на форума всички участници проведоха цялостно подравняване и сътрудничество по отношение очертаване на рафиниран план на "Един пояс, един път" и допълнително изясниха основните точки и начини за сътрудничество. Всички страни се съгласиха да се съсредоточат върху по-задълбочено практическо сътрудничество, по-открито и взаимосвързано развитие и по-широка взаимна изгода и взаимноизгодно сътрудничество. Всички страни се съгласиха да се съсредоточат върху висококачествено развитие на инфраструктурата и промишленото сътрудничество и да решат основни проблеми като финансова подкрепа, инвестиционна среда, управление на риска и контрол и обмен между хората. Всички страни се съгласиха да създадат работен механизъм и да подобрят поддържащите съоръжения, за да получат по-конкретни резултати. Това означава, че ключовите точки са допълнително изяснени; плановете са по-научни; а целите по-прецизни, което води всички страни към ново, солидно, стабилно и широкообхватно пътуване.

Трето, форумът съчетава вътрешно и външно сътрудничество, за да се ускори реформата и отварянето на Китай. Инициативата "Един пояс, един път" и реформата и отварянето на Китай се допълват и насърчават взаимно. Сътрудничеството "Един пояс, един път" отразява решимостта на Китай да насърчава всеобхватния модел на отваряне, а задълбочаването на нашата реформа и отварянето непрекъснато внася тласък в сътрудничеството "Един пояс, един път". На церемонията по откриването на форума, президентът Си Дзинпин обяви, че Китай ще проведе серия от важни реформи и инициативи по отваряне, включително разширяване на достъпа на чужди пазари в по-широка област, укрепване на международното сътрудничество в областта на защитата на правата на интелектуална собственост и увеличаване на вноса на стоки и услуги в по-голям мащаб, по-ефективно прилагане на международната координация на макроикономическата политика и поставяне на по-силен акцент върху прилагането на политиката за отваряне. Тези мерки са собствен избор на Китай, основани на реформи и отваряне, и те ще предоставят все по-големи възможности за сътрудничеството "Един пояс, един път" и за общия просперитет на всички страни.

Вторият форум "Един пояс, един път" поднови ентусиазма за инициативата "Един пояс, един път" по целия свят и бе в центъра на вниманието на глобалните обществени мнения. Всички основни медии отразиха изцяло този форум, а големият повод на форума, похвалите и хубавите истории за сътрудничеството "Един пояс, един път" бяха на челно място в много от тях. Участващите във форума държавни лидери и ръководители на международни организации дадоха ексклузивни интервюта. Те високо оцениха възможностите, които инициативата "Един пояс, един път" предоставя на всички страни, похвалиха този форум като отворена и приобщаваща международна платформа за сътрудничество, и се съгласиха, че инициативата "Един пояс, един път" е напълно съвместима с Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. Всички страни също така напълно признаха постиженията в икономическото и социалното развитие, които Китай направи през последните 70 години от основаването на Китайската народна република, особено през последните 40 години на реформи и отваряне. След като станаха свидетели на това, че на Китай му отне само няколко десетилетия, за да се превърне от слаба и бедна страна във втората по големина икономика в света, различни страни смятаха, че развиващите се държави могат да се възползват от полезния опит на Китай чрез сътрудничеството "Един пояс, един път" да развият икономиките си и да подобрят живота на хората.

Успешното провеждане на Втория форум "Един пояс, един път" е успешна практика на Мислите на Си Дзинпин за дипломацията, ярко отразява международната привлекателност и влияние на китайските идеи и китайските инициативи, и обединява общите стремежи на всички страни по света за отворено развитие и взаимноизгодно сътрудничество.

Журналист: Тази година се отбелязва шестата годишнина от инициативата "Един пояс, един път". Как Китай ще насърчава международното сътрудничество в рамките на инициативата в следващия етап. Какви са вашите очаквания?

Уан И: За тези шест години беше създадена всеобхватната рамка на сътрудничеството "Един пояс, един път" и бяха начертани обширните щрихи на инициативата. Сега, с Втория форум "Един пояс, един път" като символ, в нова отправна точка се очертава нова визия за "Един пояс, един път". В следващата фаза, според плана на президента Си Дзинпин, който той начерта с лидерите на различни държави по време на Втория форум "Един пояс, един път", ние ще продължим да наследяваме миналото и да въвеждаме бъдещето, ще работим с всички страни, за да прецизираме конкретните и ясни подробности от шест аспекта и съвместно да насърчаваме висококачественото сътрудничество "Един пояс, един път".

Заставайки на нова отправна точка, ние ще се придържаме към общата посока на общото развитие. Инициативата "Един пояс, един път" се застъпва за многостранността и сътрудничеството чрез консултации. Ще продължим да следваме златния принцип на обширни консултации, съвместен принос и споделени ползи, ще се придържаме към концепцията за отворено, приобщаващо и прозрачно сътрудничество, задълбочаване интеграцията на плановете и политиките за развитие, и в пълна сила ще използваме силните страни на всички участници. Както се казва в една китайска поговорка: "Една кула се изгражда от натрупване на почвата, а една река се образува от събирането на потоците".

Заставайки на нова отправна точка, ние ще се придържаме към ориентирана към хората концепция и както винаги, ще насочим вниманието си към доходите на хората. Ще се интегрираме в Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г., ще дадем приоритет на намаляването на бедността, създаването на работни места и подобряването на доходите. Трябва да имаме нулева толерантност към корупцията, за да видим, че съвместното преследване на сътрудничеството "Един пояс, един път" ще донесе истински ползи за хората от участващите страни и ще допринесе за тяхното социално и икономическо развитие.

Заставайки на нова отправна точка, ние активно ще насърчаваме глобалното партньорство за свързаност, което е важният консенсус, който всички страни постигнаха на Втория форум "Един пояс, един път". Водени от консенсуса, ние ще се стремим да повишим свързаността на инфраструктурата, да изградим международни транспортни и търговски връзки като високоскоростната жп линия Китай-Европа и Новия международен коридор за търговия по суша и море, и да разработим зони за икономическо сътрудничество и индустриални паркове. По този начин ние ще настояваме за подобряването и модернизирането на икономическите коридори и ще видим повече страни, които ще участват и ще се възползват от глобалните доставки, индустриалните вериги и веригите за създаване на стойност.

Заставайки на нова отправна точка, ще продължим да следваме общите международни правила и оптималните практики. Инициативата "Един пояс, един път" преследва принципа за предоставяне на основна роля на предприятията и следване на пазарната дейност под ръководството на правителството. Като следваме принципа, ние ще подтикнем предприятията да се интегрират с широко приетите правила в международната общност в сектори като строителство на проекти, бизнес операции, обществени поръчки и публични търгове, за да се гарантира икономическата, социалната, фискалната и екологичната устойчивост, и да се превърне "Един пояс, един път" в инициатива за чисти и зелени иновации. В тази връзка, ние също така ще спазваме напълно законите и разпоредбите на различните страни, за да съчетаем висококачественото развитие с реалностите на тези страни и да осигурим изпълнението на проектите.

Заставайки на нова отправна точка, ние ще установим многопластова рамка за сътрудничество стъпка по стъпка. Не само трябва активно да се подготвяме за Третия форум "Един пояс, един път" въз основа изпълнението на резултатите от втория, но и да изграждаме, поддържаме и развиваме различни видове двустранни, тристранни и многостранни платформи за сътрудничество и да направим така, че те да вървят паралелно с взаимното насърчаване, като по този начин се осигури силна подкрепа на механизма за сътрудничество "Един пояс, един път".

Заставайки на нова отправна точка, ние ще продължим да укрепваме практическото сътрудничество, ориентирано към резултатите. Сътрудничеството "Един пояс, един път" не е говорилня, а екип от прагматични изпълнители. Ще настояваме да бъдем ориентирани към резултатите, към действията и проектите, да подобряваме и разширяваме рамката за практическо сътрудничество на "шест коридора и шест канала, обслужващи множество държави и пристанища", да гарантираме, че подписаните документи за сътрудничество ще бъдат приложени в конкретни проекти, да прокараме по-практични проекти за сътрудничество, които отговарят на висококачественото развитие, и да изградим по-качествени проекти, които могат да издържат теста на историята и коментарите на хората.

Сътрудничеството "Един пояс, един път" е обрисувало картината на времето, в която участват взаимноизгодното сътрудничество между Китай и света. Ние неотклонно ще насърчаваме висококачественото сътрудничество "Един пояс, един път". Ние сме готови, заедно със съдействащите партньори, да засеем семената и да пожънем плодовете. Пожелаваме на хората от всички страни по-щастлив живот и по-добър свят, и се надяваме, че различни държави заедно ще изградят общност със споделено бъдеще за човечеството.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Ако ще се запасявате, вижте списъка на германците

    Ако ще се запасявате, вижте списъка на германците

    С паника или без, хората имат едно наум, за да тръгнат да купуват запаси заради задаващата се епидемия от коронавируса. Работата е там, че в такива ситуации повечето потребители просто трупат всякакви продукти, без идея нито за колко време ще им трябват, нито дали въобще ще ги употребят някога. Затова е добре да се работи по принципа на германците
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност