Злите и добрите офшорки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7453109 www.24chasa.bg

В България не си заслужава да имаш

офшорна фирма, за да пестиш данъци.

Има 5 други причини

По света отдавна имат яснота спрямо офшорните фирми – ако човек си плаща данъците и си декларира фирмите, проблеми няма. Поради това

офшорните зони

се делят

на 2 типа

– където данъчните власти дават информация за тях и където не дават.

ЕС направи и изричен списък за държавите, където властите не дават нужната информация.

Българският закон* също приема, че съвсем не всички фирми, регистрирани в зони с преференциален данъчен режим, се третират от този закон. Изрично са изключени от списъка с офшорните държави тези от тях, с които имаме договори за избягване на двойното данъчно облагане или с които обменяме данъчна информация. По този начин

регистрираните

например в САЩ

фирми не се

смятат за

офшорни

Немалко щати на САЩ, кантони в Швейцария, острови на Великобритания в Европа и редица други държави имат преференциален данъчен режим с нулеви ставки, но българският закон не ги третира като офшорни зони.

Има редица държави със скрит преференциален данъчен режим. Например Ирландия дава на почти всички големи чужди компании, установили се на нейна територия, много ниски или нулеви данъчни ставки. Затова много от големите американски и чужди компании осъществяват дейността си от Ирландия. Същото се прави и в други държави от ЕС.

Европейската комисия с огромно закъснение започна наказателна процедура срещу Ирландия за незаконна държавна помощ. Но фирмите вече се бяха установили там. Което показва, че в някои случаи държавите от ЕС имат голямо предимство, ако нарушат правото на ЕС.

В държави като Люксембург е възможно при внос в определен вид данъчни складове да не се облагат с мита някои видове доставки от държави извън ЕС. В Малта и други държави е възможно да се плати само една шеста от дължимия данък печалба. В Англия и Холандия няма никакъв проблем местни фирми да действат по комисионен договор съответно с фирми от Британските Вирджински острови и Холандските Антили. Това са си

все зони с

преференциален

данъчен режим

Поради съществено по-ниския данък печалба и държави като България може да се разглеждат като данъчен рай. По нашия Закон за корпоративно подоходно облагане офшорни са всички държави, където корпоративният или подоходният данък е с повече от 60% по-нисък от съответните данъци в България. Спрямо доста държави ние имаме с 60% по-ниски данъци. И когато те имат подобни разпоредби, България се оказва сред офшорните държави. Е,

не е лошо поне в

едно отношение

да сме рай

Може да има множество причини един човек да има офшорна фирма. Стига човек да декларира този факт в данъчната си декларация и да си плаща данъците. Ако е политик или лице, което трябва да декларира тези обстоятелства пред съответен държавен орган, това следва да е направено. И ако е направено – проблеми също няма. България не забранява офшорните фирми. Има задължения само за декларирането им.

Отдавна в България не си заслужава да имаш офшорна фирма по причина да си спестиш данъци. Разходите по регистрация, поддържане, деклариране и всякакви други усилия често превишават стойността на данъците. Както вече отбелязахме, България със своите 10% данък печалба и 10% данък върху доходите на гражданите също изглежда като офшорна държава за много други, които имат значително по-тежки финансови режими.

Може да има много причини да се регистрира офшорна фирма. Някои от големите корпорации в света са регистрирани като офшорни фирми – едни от най-големите одиторски фирми, много други мултинационални компании, инвестиционни дружества, банки. По този начин те търсят независимост, която е много важна за характера на дейността им. От гледна точка на фирми, свързани с конкретна личност, често е важно, че той не желае да се знае, че притежава по-известни фирми,

с оглед на

сигурността му

- на него и на

семейството му

Втора причина може да е, че той има такова обществено положение, че не желае да бъде свързван с определен тип бизнес - например ходи по приеми, а се занимава примерно с развъждане на червеи или насекоми, със събиране на боклук, със свиневъдство или има кланици и прочее. Не че има нещо срамно в това.

Трета причина може да е, че някой има семейни проблеми и не желае съпругата или друг човек от личното му обкръжение да знае това.

Четвърта причина може да бъде, че човек се страхува собствената му държава да не осъществи репресия срещу него, като вземе имуществото му.

Пета причина - до неотдавна в България, а и в други държави не беше трудно да се открадне фирма, а и сега не е невъзможно.

България има едно от най-добрите данъчни законодателства. Да допуснем, че една офшорна фирма има акции или дялове в българска фирма. Да си представим, че офшорната фирма има български акционер, а пък офшорната фирма има дъщерна фирма в България. Българската фирма си плаща данък печалба както всяка друга българска фирма – в размер на 10%. Когато се разпределя дивидент към офшорната фирма, дивидентът се удържа при източника и е в същия размер, както ако акционерът или съдружникът беше български гражданин – в размер на 5%.

Ето защо парите стигат при офшорната фирма

след като бъде

платен общо

данък в

размер на 15% -

точно толкова, колкото трябва се платят като данъци, за да стигнат парите до български гражданин, който е акционер в българска фирма. Т.е. разлика в данъчното облагане при собственик в България и при собственик - офшорна фирма, няма никаква. Нещо повече – ако парите трябва да стигнат от офшорната фирма до българския гражданин – собственик на тази фирма, тогава ще се платят допълнителни данъци.

Освен това според т. нар. закон за офшорките*, офшорните фирми в държави, с които нямаме спогодби за избягване на двойното данъчно облагане или с които не обменяме данъчна информация, имат редица ограничения за участие в основополагащи дейности в България, като напр. обществените поръчки, медии и др.

Много по-лесно е да се използват подставени лица или подставени фирми, за да се получават неправомерни доходи, отколкото да се използват офшорни фирми.

Отдавна по света е прието, че проблемът с офшорните фирми възниква, когато действителните собственици са хора на публични длъжности, които ползват подставени лица като собственици. Този проблем обаче не е само за офшорните фирми – това е проблем и за всяка една фирма в която и да е държава по света. Решението не е сложно – когато се декларира, че даден човек е собственик на фирма,

да се приеме,

че той е

действителен

собственик

по правото на съответната държава. Останалото не е проблем на офшорните фирми, а на оперативната дейност на държавните органи.

В заключение – в офшорните фирми няма нищо лошо стига да се спазва законът.

* Законът за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Ако ще се запасявате, вижте списъка на германците

    Ако ще се запасявате, вижте списъка на германците

    С паника или без, хората имат едно наум, за да тръгнат да купуват запаси заради задаващата се епидемия от коронавируса. Работата е там, че в такива ситуации повечето потребители просто трупат всякакви продукти, без идея нито за колко време ще им трябват, нито дали въобще ще ги употребят някога. Затова е добре да се работи по принципа на германците
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност