Павел Миланов: Общините да контролират блока - може да е по-голям от село

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7456366 www.24chasa.bg

Хората масово не искат да се разправят със съседите си

Всички обитатели трябва да влязат в регистър

Таксите за входа не могат да се прикрепят към местните данъци

Не можеш да осъдиш крадеца, но той ще те осъди после, че си му показал лицето, заснето с видеокамера, казва Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост

- Господин Миланов, необходими ли са промени в Закона за управление на етажната собственост?

- Промени са необходими и това е ясно за всички, защото законът работи трудно.

Основният проблем е, че контролът върху етажната собственост трябва да се прави от съседите помежду им. Глобите се налагат от кмета на база констативен протокол от етажната собственост, който трудно се връчва и още по-трудно кметът може да е сигурен в неговата коректност.

Ще ви дам пример. Ако някой складира отпадъци в общите части или ги прегради, етажната собственост трябва да изготви констативен протокол – от управителя и двама членове на управителния съвет или двама собственици. Протоколът отива при кмета, той издава акт и после наказателно постановление и глоба. Но и това се случва рядко - ако това постановление бъде обжалвано,

кметът трябва

да доказва, че

коректно е

наложил глобата

на база на констативния протокол на етажната собственост.

Всякакви решения на общи събрания се обжалват по съдебен ред. Не може да разчитаме съдът да ни бъде арбитър в отношенията, това няма как да се получи - делата са скъпи, бавни и с неясен край, т.ел няма никаква гаранция, че етажната собственост ще спечели делото. А ако го загуби, ще трябва да плати разноските. Освен това хората отказват да се контролират едни други, защото са съседи. И анархията надделява над закона.

- Как тогава предлагате да се измени ситуацията?

- В момента се обсъждат много неща, има разнопосочни мнения и интереси. Фирмите за недвижими имоти искат да продават по-лесно поддържани жилища. Има сблъсък между обикновени и професионални домоуправители, трябва ли да има обучения за тях и кой ще ги плати.

За нас като асоциация е съвсем логично да има обучения, както и регистър на професионалните домоуправители и на физическите лица, на които законът дава възможност да изпълняват такава дейност. Новата тема, която коментираме, е застраховката, която да има домоуправителят, тъй като нерядко има злоупотреби. Фалират фирми със средствата на етажната собственост. Без застраховка ще има лоши резултати, друг е въпросът доколко тази застраховка би оскъпила услугата.

Ние предлагаме на първо място общинските и районните администрации да поемат ангажименти към етажната собственост. Един

блок може да е

по-голям от

село, което

избира кмет

Не е редно общинските администрации да приемат етажната собственост като доведено дете, тъй като основните средства от местен данък идват точно от етажните собствености.

- Как смятате, че общинските администрации могат да се включат в регулацията между съседите?

- Те могат да изпратят комисия, която да установява фактическото състояние, да изготви контрол и наложи глоба. А не да се разчита на констативен протокол.

При нас звънят хора и от двете страни - едни са недоволни от домоуправителите, домоуправителите пък са недоволни от собствениците в сградата.

Търсим различни варианти да решим тези проблеми и най-коректно е реферът да е извън етажната собственост.

Ние много държим и на регистър на етажните собствености. Оказва се, че в България

липсва воля да

се преброят

мъртвите души,

да се контролира адресната регистрация по настоящ и по постоянен адрес. Виждаме как хора живеят на различни места, никой не знае, че са там, независимо дали са българи, чужденци или бежанци. Сега общинската администрация чака някой да дойде да се регистрира в служба ГРАО. Кварталният отдавна вече не обикаля да проверява, домоуправителят няма такива функции. А и да даде тази информация, няма кой да дойде да провери. В най-крайните случаи се налагат глоби, които обаче падат в съда.

- Защо настоявате за регистър на обитателите?

- Държим да има регистър, в който не само да се знае по ЕГН кой е регистриран, а и по собственост - да се знае колко хора живеят по настоящ адрес на определено място. Сега ако дойде полиция при проблем и пита кой живее в даден апартамент, домоуправителят вади книга на собствениците, в която на декларативен принцип всеки описва кой е собственик, какви са му идеалните части и т.н. Нерядко откриваме разминавания, но ние нямаме право да им проверяваме документите. Трябва да отидем в службата по кадастър и да чакаме на огромни опашки.

Трябва да е както при регистрацията на автомобил - ако има неправилно спрян, да може в таблета да се провери чий е и собственикът да бъде потърсен, за да премести колата. Така трябва да е и с жилищата.

- Сред измененията, които е изготвила асоциацията ви, има такива, свързани със събирането на таксите, какви са те?

- В момента се прави специална сметка на името на домоуправителя в банка, но ако му наложат запор, хората може да останат без парите си. Ние предлагаме открита система за събиране на таксите - разкрива се сметка на името на етажната собственост. Касиерът ще събира парите както досега, а който желае, да ги внася в банковата сметка. Така ще се вади банково извлечение, за да се види кои са платили и които не са, ще се дават на кмета на общината, който да наложи глоба. Дали глобите ще се повишат с промените в закона, е друг въпрос. В момента те са от 20 до 100 лв.

- Трябва ли да се повишат?

- Нашето предложение е да има

гъвкави глоби за

неплатилите

таксите

- например налага се глоба в рамките на 50 лв., но ако лицето плати таксата към входа в рамките на седмица, глобата ще се намалява с 50%. В закона в момента пише, че всеки е длъжен да плаща таксите, но не пише в какъв срок, а това обезсмисля самото административно наказание.

- Какъв механизъм предлагате да се въведе, за да има събираемост?

- Много хора залитнаха в предложения. Едно такова беше таксите да се прикачат към данъчното задължение. Не може. Таксите вървят по съдебен ред, както си е по закон, но глобите се прикачат към данъчното задължение и се трупат.

Лихвата, която е там, е доста висока. Рано или късно при необходимост от услуги, например данъчна оценка или друго, което извършва общинската администрация, тези глоби и данъчни задължения ще бъдат платени.

- Защо предлагате регламентация на видеонаблюдението?

- Имаме Закон за защита на личните данни, Закон за частната охранителна дейност, където охранителни фирми могат да извършват видеонаблюдение. Но

нямаме никакво

регламентиране

на

видеонаблюдение

в етажна собственост. Какъв е смисълът от купуването и инсталирането на камери, като това не е валидно доказателство в съда, да не говорим колко е удачно да гледаш кой кога влиза и с кого.

Ние апелираме към институциите да регламентират със закон видеонаблюдението в етажната собственост и не само да се знае при какви условия то може да се извършва, но и записите да са валидни доказателства в съда.

В момента ние нямаме право да покажем лицето на крадеца - той влиза с ръце в джобовете и излиза с телевизор. Но може да ни съди да му платим затова, че сме му показали лицето.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо българските съдии обичат убийците?

    Българският съд определено обича убийците. Освен пословичната снизходителност към убийците, които правят сефте, съдиите правят нужното и вече осъдените да не търпят цялото си наказание. Вчерашният случай за освобождаването на Джок Полфрийман само доказва тази порочна любов. Прословутото снизхождение към подсъдими
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,